Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Articole diverse  / Solidari pentru o viață mai bună 

Solidari pentru o viață mai bună 

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială vine în sprijinul copiilor din medii defavorizate. Proiectelor permanente deja existente în comuna Săvineşti, li se alătură şi noile proiecte social-filantropice, prin care se oferă masa de prânz unui număr de 85 de elevi ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu” – Roznov şi 30 de copii din Parohia „Sfântul Nicolae” – Zăneşti.

Din dorinţa de a veni în sprijinul cât mai multor copii, care provin din medii dezavantajate, fundaţia şi-a extins zona de desfăşurare a activităţilor permanente.

Astfel, din luna februarie, a acestui an, s-au demarat noi proiecte social-filantropice în localităţile Zăneşti şi Roznov, prin care copiii se bucură zilnic de o masă caldă.

Asigurarea hranei, în mod gratuit, copiilor afectaţi social de pe raza comunei Săvineşti, precum şi din localităţile învecinate, reprezintă o preocupare principală pentru Fundaţie.

Micuţii din Săvineşti (39 la număr) beneficiază de activităţi educativ-recreative, mai precis în cadrul programului de Afterschool, unde primesc ajutor la teme și participă la diverse ateliere recreative. Pe lângă informațiile acumulate de-a lungul orelor de curs, este primordial să li se ofere copiilor și posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare și relaționare.

Copiii au nevoie de un mediu propice dezvoltării lor, să petreacă timp cu copii de aceeaşi vârstă cu care să se joace, să râdă, să descopere prietenia şi să se bucure de ea, să înveţe împreună şi să sărbătorească reuşitele.

Prin acordarea unui sprijin adecvat, generația actuală de copii defavorizați și afectați de excluziune vor putea să își valorifice la maximum potențialul.

Prin urmare, investiția în copii este o măsură corectă, din toate punctele de vedere – moral, economic, social și politic. Reprezintă singura modalitate durabilă prin care, pe termen lung, se pot depăși inegalitățile, asigurându-se o societate bazată pe dreptate și egalitate.

În ţara noastră au fost identificate efectele negative ale abandonului şcolar care crează condiţiile eşecului integrării sociale.

Cauzele abandonului şcolar sunt multiple.

Poate fi vorba, pe de o parte, de inadaptarea elevului la activitatea de învăţare realizată în mediul şcolar, dar şi extraşcolar sau, pe de altă parte, inadaptarea şcolii la factorii interni (biologici, psihologici) şi externi (socio-economici, socio-culturali).

Copiii care cresc în sărăcie pot fi afectați negativ pe parcursul întregii vieți.

Fenomenul nu se referă doar la neîndeplinirea nevoilor de bază, precum alimente, îmbrăcăminte și adăpost, ci și la lipsa accesului la servicii de îngrijire de calitate, precum și la excluziunea resimțită în relațiile cu ceilalți copii de vârste apropiate.

Aceste proiecte, de la oameni pentru oameni, sunt realizate de o echipă formată din persoane dinamice, iubitoare și sensibile la nevoile sociale ale celor defavorizați. Se doreşte ca aceștia să primească nu doar o masă caldă pe zi, cât și ajutorul potrivit, o mână întinsă, o vorbă de încurajare și speranța zilei de mâine.

În prezent, numărul total al copiilor care beneficiază de masa de prânz, oferită de către Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, este de 154.

Dacă dorești să aduci o bucurie unuia dintre copiii beneficiari ai fundației săvineștene și să te implici în activitățile social-educative ale acesteia, poți să o faci accesând:

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Adopta-un-copil-la-distanta

sau

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Afterschool-pentru-copii-din-medii-devaforizate

Corina Băhneanu

Mai multe articole aici