

Solidaritatea și iubirea față de aproapele nu are granițe
Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială desfășoară pe perioadă nedeterminată campania umanitară „Măsoară timpul cu faptele tale, ajutoare pentru refugiații din Ucraina”, coordonată de părintele director Petru Munteanu.


Astfel, la data de 03.03.2022, membri ai echipei fundației nemțene împreună cu voluntari veniți și din Spania și Finlanda au purces către Vama Siret pentru a duce ajutoare umanitare atât de necesare celor care trăiesc un adevărat exod, refugiaților din Ucraina. Bunurile donate au constat în produse alimentare, produse de igienă corporală, îmbrăcăminte și încălțăminte, pături, seturi de pilote și perne, precum și jucării. Valoarea totală a donațiilor a fost de 38.000 lei.
Ajunși în Vama Siret, la primele ore ale dimineții, voluntarii fundației au început să descarce ajutoarele umanitare, ajutați fiind și de echipaje ale ISU și îndrumați de Jandarmerie.


Un mic furnicar uman se derula în fața ochilor, o activitatea organizată, cu intervenții prompte ale pompierilor, care veneau în sprijinul refugiaților, oferindu-le informații, ajutând mamele singure sau pe cei mai în vârstă.
„Am venit la Vama Siret, suntem aici, împreună cu un convoi umanitar, care caută să distribuie celor care tranzitează România sau doresc să rămână pe teritoriul României, bunuri alimentare, pături, perne, produse de igienă. Ceea ce observăm aici la vamă este faptul că există o solidaritate și o dorință de a ajuta. Însă, totodată, ar trebui ca cei care au această intenție de ajutorare să caute să susțină într-un mod organizat. După cum vedeți și dumneavoastră, lucrurile au început să se așeze, adică mulți oameni de bine au venit în vamă cu diverse produse, dar cred că cel mai indicat ar fi ca lucrurile să se desfășoare într-un mod organizat și fluxul să fie continuu fără incidente provocate de lipsa de comunicare dintre cei implicați în acest proces umanitar. Adică, acest lucru presupune ca cei care doresc să se ajute, ca persoane fizice să ia legătura cu cei care sunt furnizori de servicii sociale, sau ONG-uri care au această posibilitate, prin voluntari, să susțină constant și coerent acest serviciu umanitar.”, a menționat părintele director Petru Munteanu.


Orice copil care primeşte un zâmbet trăieşte o clipă de fericire! Pentru copilul care călătoreşte în viaţă pe un drum pustiu, iubirea noastră este mângâierea şi iubirea lui. Puterea de a dărui mereu, fără răsplată, numai din iubire pentru aproapele şi pentru faptele nestricăcioase, precum lucrurile, este, de fapt, taina vieţii noastre.
Nu poate fi descrisă în cuvinte teama, spaima care se citea pe chipurile celor care înțeleg ce se întâmplă în țara lor, în Ucraina, doar câte un zâmbet al copiilor nevinovați mai colora peisajul întunecat al zilei și al vremurilor. Celor mai mărișori dintre ei, care înțeleg ce înseamnă sunetul alarmelor, al armelor, ochii le erau triști și speriați.


„Este o situație îngrozitoare. Oamenii părăsesc țara, femeile împreună cu copiii, dar soții, frații, tații noștri au rămas acasă, ne rugăm pentru ei, precum și pentru armata noastră. Totul este înfricoșător. Acum nu știm ce vom face. Doar intrăm în această țară, dorind să ne găsim un adăpost, pentru o vreme. Mulțumiri.”, a exclamat una dintre mămicile fugite din calea războiului.
Delegația Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială a mers la Vama Siret și cu dorința de a oferi unor persoane posibilitatea de a-i aduce la Piatra Neamț, de a fi cazați în zona Neamțului, prin sprijinul Prefecturii Neamț.
„Noi suntem o fundație care are încheiate parteneriate cu instituțiile statului, respectiv, acum avem o colaborare cu Prefectura județului Neamț. Și în discuția avută cu domnul prefect Adrian Niță, am venit inclusiv cu un microbuz, pentru ca să ducem solicitanții de găzduire, din Ucraina, prin parteneriatul pe care îl avem cu prefectura județului Neamț, către instituțiile care pot asigura cazare și masă. Deci, cel mai indicat ar fi, pentru cei care doresc să susțină această situație, prin compasiunea lor, prin ajutorul lor financiar sau umanitar, este ca să nu vină toți în vamă, să ”reușească”, prin bunăvoința lor, să încurce mai mult decât să ajute, ci să ia legătura cu instituțiile care desfășoară deja aceste servicii. Aș aminti inclusiv Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, aici, în vamă, desfășoară o activitate frumoasă și organizată, deci, respectiv cu parohiile, cu părinții slujitori din partea Bisericii, cu ONG-urile care sunt prezente și care sunt acreditate, pentru ca lucrurile să aibă constanță și coerență.”, a mai subliniat părintele Petru Munteanu.


Cei mai mulți dintre refugiați, de până acum, doar tranzitează România, cu dorința de a se odihni o zi sau două în țara noastră, după care să meargă mai departe, la rude sau prieteni aflați în diferite țări ale Europei.
Reporterii Jurnal FM, aflați și ei la Vama Siret, au întâlnit-o pe Roxana, o tânără mamă din Cernăuți, care își îndreaptă pașii spre Belgia, și care le-a povestit:
”Sunt din Cernăuți, iar situația acolo… noaptea s-a tras, aseară trei ore am stat în beci. Și vă spun drept, n-am vrut să merg nicăieri, am vrut acasă, dar am copil și a trebuit să plec. Vă spun așa ce este, au împușcat în biserici. Da, este o biserică în care era lume, pentru că se ascund în biserici, dar s-a împușcat și acolo. Noaptea, aseară, la Kiev, s-a împușcat în tren, în mame cu copii. S-au împușcat între copii și între mame. Ăsta nu e război, asta-i teroare pentru că lumea noastră nu e de vină, nu-i, pentru ce să facă așa niște lucruri cu noi, că noi nu i-am obijduit cu nimica pe nimeni. Vreau să vă spun că dacă Ucraina, dacă toți s-or uni și ne-or ajuta nouă, ei n-or ajunge nicăieri, nici la voi, nici la Moldova, nici la țările care sunt unite, că pe dânșii nu-i oprește nimic, nimeni în afară de noi, lumea. Lumea la noi tare… S-au luat, se bagă înaintea tancurile, opresc cu mâinile. La noi sunt blogerii care filmează chiar ce să face în momentul acela, filmează cu telefonul și cum bomba explodează. Tare mulți copii morți.(…)


Întrebată fiind dacă i-au rămas prieteni în Ucraina, sau parte din familie și dacă păstrează legătura cu ei, Roxana a menționat:
„Mama a rămas acasă. A rămas singură, singură. A spus că ea nu merge, pentru că a făcut toată viața case, tatăl meu e mort. Ea a rămas singură. (…) Țin legătura cu mulți și da, în continuu, în continuu ascult ce spune președintele. Bravo, președintele, bravo. Mulțumim Domnului că avem așa un președinte. Vă spun drept că tare ține cu lumea, nu se ascunde în buncăr, stă cu soldații în rând, mănâncă dintr-un zăhan, nu se ascunde. Nu se ascunde, asta e drept.”
Printre voluntarii fundației s-a numărat și Răzvan Gheață, dornic de a veni în sprijinul semenilor săi, a arătat că a fost omul potrivit la locul potrivit. S-a oferit să transporte o mamă cu doi doi copii până la Oradea, unde o aștepta fratele ei pentru a merge mai departe, în Polonia.


Putem spune că ucrainienii trăiesc drama vieții lor, scriu istoria vremurilor, și se luptă pentru libertatea lor.
Plecând din Vama Siret, pașii convoiului umanitar s-au îndreptat spre Așezământul de copii Sf. Ierarh Leontie din Rădăuți, unde un alt furnicar am aflat acolo. Camioanele aflate în curtea așezământului erau încărcate cu ajutoare umanitare spre a lua calea Ucrainei. Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a inițiat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Și aici o parte din ajutoarele umanitare aduse de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială au fost descărcate și încărcate direct în camioanele care erau pregătite să treacă granița.
Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială aduce, pe această cale, mulțumiri celor care au făcut posibil acest transport, și anume: magazinelor Adridan din Piatra Neamț, farmaciilor Ardealul din aceeași localitate, fabricii de panificație „Povestea Pâinii” din Săvinești, societății Pescado Group Buhuși, Asociației Pomicole Itești, jud. Bacău, Asociației Dedeman din Bacău, precum și persoanelor fizice cu suflet mare.
De asemenea, mulțumim voluntarilor fundației, Lucian Humă, Alexandrina Asavei, Ana-Maria Jipa (Spania), Sebastian Pîrvulescu (Spania), Aleix Lopez (Spania), Andreea Francisca Hellsten (Finlanda), Răzvan Gheață, Constantin Butnar, care s-au alăturat campaniei „Măsoară timpul cu faptele tale, ajutoare pentru refugiații din Ucraina”.
Pentru susținerea activitatilor noastre vă punem la dispoziție conturi bancare, deschise la CEC Bank:
RO46CECENT0130RON0999002 – LEI
RO98CECEB000B8USD0312431 – USD
RO55CECENT01C1EUR0999003 – EUR






























Brîndușa Dediu