Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Târgul Solidarităţii Sociale a ajuns la cea de a III-a ediţie

Târgul Solidarităţii Sociale a ajuns la cea de a III-a ediţie

Târgul Solidarităţii Sociale a ajuns la cea de a III-a ediţie

Luni, 5 decembrie 2016, începând cu ora 10:00, în sala de conferinţe Atrium a Hotelului Central Plaza din Piatra Neamţ, s-a desfăşurat a III-a ediţie a Târgului Solidarităţii Sociale.

Evenimentul a fost organizat de către Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială, ce se află sub conducerea şi coordonarea părintelui Petru Munteanu, în colaborare cu Consiliul Judeţean Neamţ şi a propus teme de discuţie precum participarea civică, voluntariatul, creşterea calităţii vieţii, serviciile sociale, ajutorul umanitar şi dezvoltarea comunitară.

Numărul participanţilor la Târgul Solidarităţii Sociale creşte de la an la an, reuşind anul acesta să aducă împreună treizeci şi trei de organizaţii nonguvernamentale şi instituţii.

.mapa

Printre participanți s-au numărat: Asociația „Mușatinii” – Roman, Fundația Umanitară „Pacea” – Roman, Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale „Luceafărul” – Piatra Neamț, Fundația „Univers Plus” – Neamț, Asociația Riana, Fundația de Dezvoltare Locală „Speranța” – Târgu Neamț, Organizaţia C.R.E.E.D – Centrul de Resurse Economice şi Educaţie pentru Dezvoltare, Societatea de Cruce Roşie, Asociația Caritas Roman, Organizaţia Inner Wheel – Bacău, Forumul Democratic al Germanilor, Asociația Umanitară „Ursula Honeck” Piatra-Neamţ, iar pe tot parcursul desfășurării manifestării, organizațiile au avut standuri de prezentare.

tg

Mă bucur să ne revedem și anul acesta, cu o mare parte dintre dumneavoastră, la cea de-a treia ediție a Târgului Solidarității Sociale. Acest Târg a luat ființă din marea noastră dorință și nevoie de a-i cunoaște pe ceilalți, celelalte organizații, asociații, fundații, instituți publice care lucrează, ca și noi, în domeniul social, din nevoia noastră de a face schimb de experiență, de a cere un sfat și, până la urmă, de a nu ne simți singuri în fața provocărilor cu care ne confruntăm zi de zi”, a menționat doamna Brîndușa Albert, în deschiderea evenimentului.

În prima parte a evenimentului toate organizaţiile participante au făcut o prezentare, în care au expus pe scurt activitatea derulată şi scopul pentru care luptă.

 „Este un moment deosebit pentru că astăzi trăim această stare de bine şi de frumos pe care o împărtăşeşte voluntariatul celor care descoperă că, atunci când dăruieşti ceva, de fapt experimentezi o stare de bine. Suntem conştienţi că numai împreună putem să realizăm lucruri frumoase.

Omul este o fiinţă socială prin excelenţă, prin creaţie; suntem deschişi unul faţă de celălalt şi atunci când ne izolăm sau trăim în autosuficienţă, nu facem altceva decât să suferim. Solidaritatea socială nu este altceva decât o trăire a valorilor noastre umane”, a declarat părintele Petru Munteanu, directorul Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.

tg5

Alături de reprezentanţii ONG-urilor invitate, a fost şi domnul Dragoş Chitic, primarul municipiului Piatra Neamţ, care a dorit să adreseze un cuvânt de susţinere şi încurajare tuturor celor prezenţi.

Vreau să vă spun faptul că eu, ca primar al acestui oraş, m-aş simţi fără o mână dacă n-aş avea sprijinul şi aportul pe care asociaţiile din municipiu îl aduc. Sunt lucruri extraordinare care se întâmplă, sunt idei care ajung la primărie şi încercăm să susţinem cât mai multe astfel de idei. Credeţi-mă, atunci când văd implicare pe anumite zone, în care noi, uneori, nu suntem suficient de pregătiţi să intervenim, îmi creşte inima de bucurie.

Faptul că astăzi se organizează în Piatra-Neamţ un astfel de târg este un mod extraordinar de a marca Ziua Internaţională a Voluntariatului. Haideţi să atragem populaţia către voluntariat, să îl promovăm şi să le spunem tuturor cât de important este acesta pentru orice comunitate”, a spus domnul Dragoş Chitic.

dsc_0800

În a doua parte a zilei au avut loc workshopuri, prin intermediul cărora cei prezenţi au avut posibilitatea de a-şi face cunoscute activităţile specifice şi de a participa la ateliere despre Economia Socială.

  • Beneficii pentru ONG-uri,  Tehnici de prim ajutor, Tehnici de lucru manual, Workshop despre Programul Erasmus+, Workshop despre accesarea granturilor europene. După încheierea discuţiilor, toţi participanţii s-au bucurat de recitalul specific de Crăciun al cvartetului „4 Magic Qvartet” din Bacău.

tg4

Auditoriul s-a bucurat pe prezenţa unui expert în domeniul accesării fondurilor externe, cu care au avut ocazia să discute diverse probleme întâmpinate în desfăşurarea activităţilor şi au reuşit să desluşească ce demersuri trebuie efectuate pentru buna desfăşurare a lucrurilor.

Îmi face o deosebită plăcere, îi mulţumesc părintelui Munteanu şi organizatorilor pentru invitaţia de a participa la acest eveniment, este pentru prima dată când particip. Reprezint o firmă de consultanţă în domeniul accesării de fonduri europene. (…) Pornind de la premisa că voluntariatul reprezintă un act gratuit, însă pentru a oferi lucruri gratuite, undeva trebuie şi un sprijin, chiar dacă în sufletul nostru suntem dispuşi să oferim gratuit semenului timpul nostru, resursele noastre, tot este nevoie de resursă materială, pe baza căreia să putem face aceste minunate fapte”, a relatat domnul Ionuţ Bursuc, consilier fonduri externe.

tg-ii

 „Este al doilea an în care particip la Târgul Solidarităţii Sociale, mă bucur foarte mult că am putut onora invitaţia şi că văd oameni implicaţi şi dedicaţi activităţii desfăşurate. Din totdeauna mi-am dorit să ajut oameni aflaţi în nevoie, dar în special mă sensibilizează copiii. Voluntariat fac de aproximativ patru ani, iar părintele Munteanu m-a învăţat că a face bine este o binecuvântare.

I-am încurajat şi pe copiii mei să se implice, să ofere sprijin celor ce au trebuinţă; fiica mea fiind de ani de zile voluntar, derulând activităţi cu copii cu Sindrom Down şi autism”, a precizat doamna Nicoleta Alexa, preşedinte Inner Wheel Bacău.

tg3

Acest eveniment se doreşte să devină, în timp, o punte de legătură între organizaţiile ce au ca scop ajutorarea celor aflaţi în situaţii dificile.

Corina Băhneanu

Mai multe articole aici

 Lista organizaţiilor şi a reprezentanţilor prezenţi la Târgul Solidarităţii Sociale, ediţia a III-a

Nr. crt. Organizaţia/Instituţia Nume şi prenume
1 ADL Progres Costin Ana
2 Fundaţia Univers Plus Cucu Magdalena, Ungurianu Cristian
3 Asociaţia Alternative Pentru Fiecare Roşu Dumitru
4 Asociaţia Caritas Roman Tişe Mihaela
5 Fundaţia  Ştefan Cel Mare Bălţăteşti Atudorei Elena, Hanganu Maria
6 Parohia „Sf. Voievozi” Săvineşti Roşu Agafia, Chele Constantin, Păduraru Geta
7 Asociaţia Umanitară  „Ursula Honeck” Jumanca Augusta
8 Departamentul de Prevenire  şi Combatere a Criminalităţii (IPJ Neamţ) Oatu Daria
9 Fundaţia Umanitară Pacea Giorgiculesei Gabriela, Dîscă Cornelia
10 Asociaţia Riana Apopei Lorian, Apopei Lavinia
11 Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț Alungulesei Mihaela, Zaharia Nicoleta
12 Societatea de Cruce Roşie România, filiala Neamţ Cobuz Bogdan, Roca Dragoş
13 Granturi E.U. Ionuţ Bursuc
14 Asociaţia Muşatinii Roman Brînduşa Albert, Calfa Fabrizia, Munteanu Rareş, Prichici Iuliana
15 Parohia  „Sf. Ilie” Speranţa Pr. Chiriţa George Ovidiu
16 Inner Wheel Bacău Lupu Otilia, Alexa Nicoleta, Gavrilă Gabriela
17 ASPNS Luceafărul Daniela Coman
18 FDL Speranţa Târgu Neamţ Cucu Elena, Ungureanu Ecaterina
19 CREED Vaşnic Gianina, Simona Gherasim, Ştefania Timofte
20 Asociaţia Sens Civic Carabelea Andrei
21 Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Bacău Munteanu Ion, Aniţei Daniela
22 Fundaţia de Îngrijiri Comunitare Piatra Neamţ Hâncu Elena, Morariu Brînduşa
23 Penitenciarul de Minori şi Tineri  Bacău Ştefan Geanina
24 Protopopiatul Roznov Ancuţa Cioată
25 Asociaţia Era Alina Bistriceanu
26 Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială Jingoi Bianca
27 Fundaţia Filantropică Omenia Harabagiu Jeniţa, Ciubotaru Tincuţa, Trofin Daniela
28 Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ Lostun Lizica
29 Fundaţia Solidaritate şi Speranţă – filiala Săvineşti Vîntu Carmen
30 Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ Ştirbu Meda
31 Forumul Democrat al Germanilor Gaspari Michael, Gaspari Stela, Donda Mărioara
32 Primăria Piatra Neamţ Chitic Dragoş
33 Asociaţia Social Umanitară „Sfântul Ioan de la Neamţ” Irina Dumitru