„Târgul unităților protejate”
„Târgul unităților protejate”
Anual, la 3 decembrie, este marcată Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități.
Cu acest prilej, sunt promovate programe destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate.
3 decembrie este cunoscută la nivel internaţional drept o zi plină de semnificaţie, un prilej de reafirmare a valorilor şi drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi, o zi care reuneşte sub acelaşi scop instituţii, persoane cu dizabilităţi şi organizaţii din domeniul dizabilităţii.
Anul acesta, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), alături de parteneri publici şi privaţi, persoane cu dizabilităţi, au dorit să marcheze această zi printr-o serie de evenimente care să contribuie la poziţionarea cu prioritate a problematicii dizabilităţii pe agenda socială.
Astfel, în perioada 3-5 decembrie a fost organizat „Târgul unităților protejate”, care a avut loc pe platoul din Piața Amzei, București.
Prin intermediul acestui târg s-a dorit creşterea vizibilității formelor de angajare protejată (unităţi protejate), sublinierea rolului economiei sociale în angajarea persoanelor cu dizabilităţi și încurajarea integrării în muncă și în comunitate a persoanelor cu dizabilități.
Unităţile protejate sunt entităţi ale economiei sociale cunoscute la nivel european sub denumirea de întreprinderi sociale pentru integrarea în muncă (Work Integration Social Entreprises WISE) sau întreprinderi de inserţie profesională.
În registrul unităților protejate se înscrie și Atelierul de croitorie-broderie „Armonia” al Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț.
Atelierul a fost înființat în primăvara anului 2016 și de atunci realizează produse tradiționale românești pe care le puteți găsi pe site-ul www.retetedelabunica.eu și vă recomandăm să le încercați, veți reveni.
Voluntari ai fundației nemțene au fost prezenți la târgul organizat pe platoul Piața Amzei din București, unde au reușit să îndulcească papilele gustative, prin produsele oferite de www.retetedelabunica.eu, ale celor dornici de gustul copilăriei.
Deschiderea “Târgului unităților protejate” s-a făcut în prezența ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, care a marcat prezența domniei sale, vizitând și standul fundației.
„Sunt foarte încântată că am reușit zilele acestea să participăm la Târgul unităților protejate. În cadrul fundației, unde sunt voluntar, se fac lucruri minunate. Este încurajată economia socială, sunt angajate persoane cu dizabilități, se creează produse deosebite, care îmbină trecutul cu prezentul. Dar nu numai atât, fondurile strânse din comercializare produselor au un rol dublu, susținerea unor copii nevoiași din comună Săvinești, prin asigurarea unei mese calde la prânz, iar cel de-al doilea, bineînțeles, asigurarea locurilor de muncă. Mulțumim domnului ministru Dragoș Pîslaru că a vizitat standul nostru”, a declarat Sabina Ghiroghiu, voluntar în cadrul fundației nemțene.
De ce să colaborăm cu o Unitate protejată
Motivele colaborării cu o Unitate Protejată, responsabilă, sunt și pot fi foarte importante pentru organizația dvs, pentru unitatea protejată respectivă și nu în ultimul rând pentru persoanele cu dizabilități care beneficiază și pot beneficia în mod direct sau indirect de pe urma unei astfel de colaborări.
În cazul în care sunteți o organizație cu peste 50 de angajați, iată de ce ați putea colabora cu o unitate protejată.
Conform Legii 448/2006 republicată, în articolul Art. 78, aliniatele 2 și 3 sunt stipulate următoarele informații: ”Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
– a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
– b) să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la lit. a).”
Brîndușa Dediu
Mai multe articole aici