Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Teatrul de păpuși, serviciu de socializare

Teatrul de păpuși, serviciu de socializare

Reprezentanți ai mai multor ONG-uri din Piatra Neamț, dar și ai instituțiilor publice, au fost invitați vineri, 6 noiembrie 2015, începând cu ora 10.00, la Centrul de Servicii specializate pentru copii din Piatra Neamț.

Evenimentul, organizat de Asociația Mâini Întinse din Tulcea în parteneriat cu Direcția de Asistență și Protecție Socială Tulcea prin suportul oferit în cadrul apelului COERENT din Programul RO10 ,,Copii și tineri aflați în situații de risc si inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale,, a avut ca scop îmbunătățirea calității serviciilor sociale prin stimularea cooperării în zona de Sud-Est și Nord-Est a României.

Acesta s-a făcut în vederea implementării unui program inovativ de incluziune socială pentru copii aflați în situație de risc ca o măsură a discriminării.

papusi4

Întâlnirea a avut ca obiectiv dinamizarea performanțelor furnizorilor de servicii sociale publice și private prin includerea în paleta de servicii sociale de socializare a metodei teatrului de păpuși în vederea incluziunii sociale.

A fost prezentat programul educativ de teatru de păpuși Ghidul Doi la puterea Noi , ca o noutate la nivelul sistemului serviciilor de socializare – un program educativ realizat în urma experienței practice, un ghid care îndrumă pas cu pas – într-o manieră facilă și eficientă pentru cei ce derulează servicii sociale – modul de constituire, scopul, obiectivele, metodele și tehnicile de lucru, desfășurarea activităților și rezultatele așteptate, astfel încât acesta să poată fi aplicat la nivelul fiecărui așezământ social.

papusi2

,,Împreună cu colegii mei, dincolo de teatru de păpuși, avem o experiență de lucru cu beneficiarii, cu copii, cu tineri, cu bătrâni, cu persoane cu dizabilități și trecând printr-o paletă de beneficiari am văzut că este nevoie să găsim metodele care ajung cel mai aproape în sprijinul lor. Metoda teatrului de păpuși am descoperit a fi eficientă în câteva domenii, am văzut copii foarte timizi și tăcuți din cauză că în familiile lor există violență, abuz, resurse economice puține și copiii aceștia, presați de probleme care nu sunt ale lor, la un moment dat se închid în ei înșiși, iar atunci am reușit să le punem în mână o păpușă și să îi rugăm să vorbească ipotetic despre ce s-ar discuta într-o familie care trece printr-o situație similară cu a lor și cum ar rezolva ei problemele.

Avem un grup de 20 de copii cu care lucrăm, iar la fiecare început de săptămână primesc câte un cap de povestioară pe care ei o dezvoltă ulterior, dar povestesc ce li se întâmplă lor”, a subliniat domnul Adrian Popa, președintele Asociației Mâini Întinse.

Invitaților le-a fost oferit și un scurt program de ”mânuire” a păpușilor, de către doamna Ani Dorașcu, lucrător social și lucrător în arte combinate, de la Asociația Crescens din Tulcea.

papusi5

,,Prima data am învățat să mânuiesc o păpușă acum 17 ani, dar de lucrat cu ele doar de cinci ani. Oamenii mari au mai mult curaj să vorbească atunci când au o păpușă în mână.

Păpușa, cumva, redă sentimentele lor și sunt unii timizi, iar păpușa vorbește în locul lor, astfel fiindu-le mai ușor să se exprime.

Și copiii, altfel ascultă de sfaturile date de o păpușă decât ascultă sfaturile unui adult, ei sunt sătui de adulți, de mama, de bunica, de doamna învățătoare, pe când păpușa este privită ca un egal al lor.

Ceea ce am sesizat până acum la copiii care și-au exprimat trăirile prin intermediul unei păpuși marionetă este faptul că aceștia socializează mult mai ușor, nu se mai simt marginalizați”, a declarat doamna Ani Dorașcu.

papusi1

Printre invitați s-au aflat și reprezentați ai Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, de la Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, doamna Brîndușa Albert, coordonator programe sociale, Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești a fost reprezentată de domnișoara Agafia Roșu, asistent social, dar și de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, doamna Ana Moraru.

papusi3

,,Mă bucur nespus de mult că am fost invitată de către organizatorii Asociației Mâini Întinse la acest seminar, în care s-a discutat despre impactul terapeutic al teatrului de păpuși atât asupra copiilor care provin din medii defavorizate social cât și asupra copiilor cu dizabilități. Sunt convinsă că orice copil care intră în contact cu astfel de păpuși este încercat de o emoție puternică pentru am simțit pe propria piele, astăzi, când am jucat pentru prima dată, o scenetă cu astfel de marionete.

Prin această terapie, copiii beneficiază atât de momente distractive, dar totodată, își exprimă prin ”glasul păpușii” emoțiile și trăirile de acasă, a declarat Agafia Roșu, asistent social în cadrul Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești.

Pentru cei care au dat curs invitației, organizatorii au pregătit câte un Certificat de Participare și, pentru Instituțiile Publice / entitățile non profit – furnizori de servicii sociale, care vor dori să implementeze ulterior metoda Teatrului de Păpuși , au fost oferite și câte o păpușă marionetă.

Brîndușa Dediu

V-ar putea interesa şi următoarele articole