Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / ”Tinerilor le propunem, nu le impunem, mesajul creștin”

”Tinerilor le propunem, nu le impunem, mesajul creștin”

”Tinerilor le propunem, nu le impunem, mesajul creștin”

Joi, 17 februarie 2016, părintele protos. Nicodim Petre, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Misiune pentru Tineret, delegat din partea Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, aflat în zona comunei Săvinești, a vizitat sediul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, mai exact Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” din Săvinești, care se află în administrarea părintelui paroh Petru Munteanu. Părintele Nicodim a venit însoțit de tânărul atorist Andrei Grosu – vicepreședintele Asociației Tinerilor Ortodocși din România, filiala Iași.

????????????????

Invitați în studioul Radio Jurnal Spiritual și Radio Ciufulici, musafirii, alături de părintele Petru Munteanu, părintele George Chirița și domnul Andrei Mariș, coordonator Radio Ciufulici, au răspuns la câteva întrebări în cadrul emisiunii ”Dialoguri provocate”.

Întrucât anul acesta este dedicat educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, unul din subiectele abordate a fost rezervat lucrului cu tinerii și importanței organizării de tabere în ”tinda” bisericii.

,,Tinerii, în tabere, învață mult mai repede și mai bine, au curajul de a se spovedi deschis, luând distanță de familie, de școală și au rezultate mult mai mari în cele 10 zile de tabără, decât în multe luni de școală. De ce? Pentru că tinerii aceștia, împreună fiind, învață mult mai ușor. Și pedagogia o arată, tinerii au nevoie de un mediu pentru a învăța, pentru că toți caută același lucru. În tabere învață foarte repede Fericirile, Poruncile, Crezul, rugăciunile”, a spus părintele Nicodim Petre.

A fost adusă în discuție și atitudinea pe care ar trebui să o aibă comunitatea sau o parohie în ceea ce-i privește pe tinerii care nu sunt familiarizați cu frumusețea Bisericii Ortodoxe, care au o anumită atitudine și ținută sau îmbrăcăminte, dar, care își doresc să se apropie de biserică.

????????????????

,,Dacă noi îi judecăm sau avem o atitudine superioară față de ei, deja ei se îndepărtează. Dacă noi îi etichetăm și ei vor face același lucru cu noi și atunci vor fi două baricade diferite. Tinerii trebuie apropiați, trebuie folosit limbajul lor și trebuie abordați prin mijloacele aferente vârstei lor, printr-un meci de fotbal, cântăm la chitară, facem diverse jocuri, engleză distractivă, ca să ne cunoască, să dialogăm cu ei. După ce ne-am împrietenit le propunem și mesajul creștin, nu le impunem, nu-i manipulăm, ci doar le propunem pentru viața lor un sistem de valori care rezistă și dincolo de moarte. Dacă îmbrățișează aceste valori se apropie de un mod de viață autentic și de o trăire care merită”, a continuat părintele Nicodim.

După emisiune invitații au mai poposit câteva minute și în sala de protocol a centrului, unde au continuat discuțiile referitoare la organizarea de tabere și și-au exprimat interesul de a colabora pe perioada taberei de creație ,,Aripi de înger”, organizată de Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești.

Așadar, tineri formatori – voluntari vor pregăti programe interactive, pentru toți participanții la tabără.

????????????????

Părintele protos. Nicodim Petre și tânărul Andrei Grosu au vizitat și Atelierul de broderie – croitorie ,,Sf. Parascheva”, unde au putut admira cu câtă măiestrie și talent, tinerele angajate brodează sau croiesc diverse produse.

Brîndușa Dediu

V-ar putea interesa şi următoarele articole