Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Ucenicii lui Moș Nicolae” au ajuns la Rădăuți

„Ucenicii lui Moș Nicolae” au ajuns la Rădăuți

Cel ce gândește la Dumnezeu cinstește pe orice om, află ajutor de la orice om prin voința ascunsă a lui Dumnezeu. Și cel ce apără pe cel asuprit are pe Dumnezeu de partea sa. Iar cel ce întinde brațul său spre ajutorul aproapelui primește brațul lui Dumnezeu în ajutorul său.” Sfantul Isaac Sirul

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială, Piatra-Neamț, prin inițiativele părintelui director Petru Munteanu, a desfășurat joi, 28 noiembrie 2019, o nouă acțiune social-filantropică, din cadrul campaniei umanitare intitulată „Ucenicii lui Moș Nicolae”, beneficiarii fiind copiii de la Aşezământul de copii Sf. Ierarh Leontie Rădăuţi.

Această campanie este adresată copiilor din zona Moldovei, care din diferite morive de ordin social duc o viață chinuită.

Pe lângă sprijinul moral, această campanie îşi doreşte să contribuie la remedierea problemelor şi la ajutorarea familiilor cu o situaţie materială precară.

Orice copil care primeşte un zâmbet trăieşte o clipă de fericire! Pentru copilul care călătoreşte în viaţă pe un drum pustiu, iubirea noastră este mângâierea şi iubirea lui. Puterea de a dărui mereu, fără răsplată, fără laudă, numai din iubire pentru oameni şi pentru faptele ce nu putrezesc precum lucrurile, este, de fapt, taina vieţii noastre.

Aşadar, printre darurile oferite copiilor de la Aşezământul de copii Sf. Ierarh Leontie Rădăuţi s-au numărat diferite obiecte, îmbrăcăminte și încălțăminte, jocuri și jucării, dar și produse de igienă.

Valoarea bunurilor donate este de 30.200 lei.

Părintele Iustin Tănase, directorul executiv al așezământului a dorit să mulțumească pentru bucuria produsă de primirea darurilor: „Nemărginită bucuria copiilor noştri, nemărginită dragostea voastră frăţească cu care ne gratulaţi. Mulţumim fraţilor şi surorilor de la Săvineşti şi Piatra Neamţ, pentru iubirea către semeni. Mulţumiri speciale părintelui, fratelui întru preoţie, părintelui Petru Munteanu, un neobosit iubitor de oameni. Vouă celor care v-aţi însuşit cuvintele Mântuitorului: «Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine», vă mulţumim şi sunteţi mereu în rugăciunile noastre. Şi cu ajutorul dumneavoastră, copiii de aici vor avea sărbători binecuvântate, aşa cum vă dorim şi domniilor voastre şi familiilor voastre. Vă mulţumim!”

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii din întreaga lume știu că trebuie să-și lustruiască ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae, care va oferi daruri copiilor cuminți.

Pe de altă parte, copiii care nu au fost cuminți vor primi în dar o nuielușă, prin care sunt atenționați că trebuie să asculte de părinți și de bunici.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări.

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului.

Copiii din Franţa, din Belgia şi Luxemburg lasă pentru Moş Nicolae, în ajun, un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui – morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.