Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Ucenicii lui Moș Nicolae” vin în fiecare an la Săvinești

„Ucenicii lui Moș Nicolae” vin în fiecare an la Săvinești

Cele mai importante şi aşteptate sărbători tradiţionale româneşti sunt cele de iarnă, serbate din 6 decembrie până în 6 ianuarie printr-o serie de manifestări şi tradiţii. Datinile specifice acestei perioade diferă de la o zonă la alta a ţării, dar cu toate acestea, solidaritatea şi credinţa pentru cele sfinte sunt peste tot aceleaşi.

Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri. În schimb, copiii mai neascultători primesc lângă dar şi o nuieluşă să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Bunătatea nu este monedă de schimb, este o stare sufletească

În fiecare an, la data de 6 decembrie, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială desfășoară campania social-filantropică „Ucenicii lui Moș Neculae”.
Anul acesta printre „Ucenicii lui Moș Nicolae” s-au numărat și membri echipei societății International Bax Logistic SRL, prin doamnele Cuibaru Liliana și Pavăl Alexandra, care s-au alăturat fundației nemțene și au oferit celor 73 de beneficiari, un zâmbet și un cadou de la Moș Nicolae. Bucurie mare pe chipurile tuturor prichindeilor, dar și familiile lor și-au descrețit frunțile brăzdate de greutățile vieții.

,,Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce DĂRUIEȘTI. Pentru toți de, la mic la mare, Moș Nicolae trebuie să existe, atât în sufletele noastre, cât și prin dorința de a dărui din puținul nostru. Mulțumiri alese se îndreptă către cei cu inițiativa de a ajuta semenii noștri, SC International Bax Logistic SRL, prin persoana domnului Administrator Anechitei Ionel.”, a menționat doamna Cuibaru Liliana.

Comunitatea din Săvineşti aşteaptă cu emoţie manifestarea „Fii Moș Crăciun pentru un copil”. Ea va avea loc, de asemenea, luna aceasta.

Moş Nicolae în lume

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări.
În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.
Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului.

Copiii din Franţa, din Belgia şi Luxemburg lasă pentru Moş Nicolae, în ajun, un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui – morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.

Moş Nicolae este foarte iubit și de copiii din Austria, care-l ştiu ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătorind alături de Krampus, care ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au fost cuminţi.

În Germania sfântul are un ajutor pe nume Knecht Ruprecht care le dădea bețe, pietre sau cărbuni copiilor care nu știau rugăciunile. În Germania, imaginea lui Moş Nicolae este a unui bătrân ce poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă la casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Sărbători fericite!

Brîndușa Dediu