Un nou proiect, un nou drum
Un nou proiect, un nou drum
Cu peste 20 de ani de experiență, Concept Care Solutions este cel mai important furnizor de personal Healthcare: îngrijitori la domiciliu, terapeuți, asistente medicale și medici de toate gradele și specialitățile, din Marea Britanie.
În prezent oferă și servicii de îngrijire la domiciliu de 24 de ore / 7 zile pe săptămână, inclusiv servicii 24HR pe linie de asistență telefonică de urgență.
Având sediul în Edgware, nordul Londrei, reprezentanții companiei au lansat o invitație membrilor Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, al cărei președinte este părintele Petru Munteanu, de a petrece câteva zile, într-un schimb de experiență, în Marea Britanie, în perioada 24 – 27 august 2015.
Ajunși în Anglia ne-a ieșit în întâmpinare Gabriela Costache, personal trainer în cadrul companiei englezești, care ne-a primit, cum altfel decât, cu produse tradiționale românești.
,,Bine ați venit în Anglia și bine ați venit într-un nou domeniu în care suntem pionieri în România, sper ca această vizită să fie foarte productivă și să duceți acasă nu numai informații, ci și dorința de a ajuta pe cei care vor să ajute. Să aveți zile frumoase și bogate în informații”, ne-a salutat Gabi Costache.
Primul popas l-am făcut la London Cactus College, care face parte din grupul de companii deținute de Edith Fongho, de origine cameruneză, în Marea Britanie.
Ne-au fost prezentați, rând pe rând, membrii colegiului, loc în care se desfășoară toate cursurile din domeniul îngrijirilor la domiciliu și nu numai.
London Cactus College are ca misiune oferirea un mediu educațional, care este receptiv la nevoile cursanților și angajatorilor.
Oferă oportunități extinse de învățare pentru a veni în sprijinul reducerii forței de muncă necalificată și a numărului de șomeri, prin furnizarea de programe de formare pentru a satisface nevoile de afaceri și de a promova angajatul.
,,După cum ați văzut, suntem o companie cât de cât mare, suntem un grup de companii, prima fiind Domicily Care – un domeniu nou pentru România, avem și o companie de plasament în spitale, NHS-Hospitals, dar și spitale private.
De asemenea, avem și acest colegiu, London Cactus College, prin care se asigură toate cursurile necesare celor începători în domeniul îngrijirii bătrânilor la domiciliu. Compania are angajați foarte mulți români, iar cei care doresc să vină pentru un schimb de experiență sunt bine veniți și pot urma și cursurile colegiului, iar cunoștințele dobândite pot fi puse în practică și în România. Sper că ați avut o experiență plăcută și în același timp mă bucur că ați avut oportunitatea să vedeți aici, în practică, ce înseamnă îngrijirea bătrânilor la domiciliu.
Chiar și pentru cei fără experiență, se pornește cu un curs special, pentru începători, de 3 zile. După acest curs, dobândești toate cunoștințele de bază în ceea ce privește îngrijirea persoanelor adulte la domiciliu, a persoanelor cu necesități speciale, dar și a copiilor. Pentru fiecare grup social avem cursuri separate, este un efort și un suport extraordinar din partea guvernului. Toate cursurile de introducere sunt oferite gratuit, iar cei care doresc să studieze și au curajul să pornească pe acest drum este o oportunitate extraordinară, să încerce, pentru că suportul financiar îl au din partea statului englez, precum și suportul birocratic, din partea companiei pe care o reprezint (Concept Care Solutions)”, a menționat Gabi Costache.
Am întâlnit și români, angajați la birourile companiei londoneze,care, extrem de fericiți că ne-au întâlnit, au stat de vorbă cu noi și ne-au mărturisit păsurile lor din pricina dorului de țară, le relatăm mai jos:
,,În curând vom veni în România pentru a vizita Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială cu care dorim să încheiem o colaborare. Posturile birourilor companiei Concept Care Solutions sunt ocupate, în proporție de 80%, de angajați de naționalitate română. Românii sunt foarte apreciați, foarte muncitori și deschiși spre studiu.
La începutul lunii octombrie, directorul companiei, doamna Edith Fongho, va vizita fundația dumneavoastră, sperăm să adunăm un grup cât mai numeros de români pentru că, repet, cei care doresc să vină vor avea suportul companiei, dar și suportul managementului românesc din cadrul acesteia, pentru că e foarte important să ai, la început și într-o țară străină, suportul necesar. Vă urăm succes și sperăm să ne vedem în curând, și să deschidem un nou drum, pentru cei de acasă și Doamne ajută”, a subliniat Gabriela Costache – personal trainner.
,,În România am lucrat pentru diferite firme din Germania, dar după ce s-au retras de pe piața românească, pentru fiul meu, am decis să plec în Anglia. Acum aproape un an și jumătate am găsit pe net oferta de serviciu a celor de la Care Concept Solutions. După ce m-am angajat am aflat că sunt foarte mulți români care lucrează aici.
Compania are mai multe domenii de activitate, îngrijiri la domiciliu, oferă servicii de healthcare în spitale, atât de stat cât și private.
O zi de muncă începe de dimineață, de la ora 7:00, cu primele vizite la clienții noștri, îi ajutăm la toaletare, li se dă medicamentația aferentă și le oferim și sport psihic, stăm de vorbă cu ei, socializăm cu ei pentru că au nevoie, iar programul se termină la ora 22:00, pentru că avem pauze între vizitele efectuate. Celor de acasă le urez să aibă putere de muncă și să ridice țara noastră pentru că are resurse”, ne-a mărturisit George Ciobanu, în vârstă de 50 de ani, licențiat în matematică și finanțe.
Sunt Radu Melian, am 48 de ani, de profesie inginer și sunt din Bogdan – Vodă, Bacău. De ce sunt aici, nevoia ne-a împins. Suntem o familie cu cinci membri, care s-a reunit acum opt luni, în Anglia. Ne doare sufletul că am făcut această ruptură de țară, dar nu am avut încotro. În România nu este firesc ceea ce se întâmplă la resursele pe care le are această țărișoară.
Nu am plecat cu gândul să rămân, dar sistemul educațional de aici este altul, iar copiilor mei trebuie să le asigur un trai decent și o continuitate în învățământ.
Soția mea este profesor de istorie, ceea ce și practică aici. Asta ne bucură, dar mai avem câteva emoții vis-a-vis de diferențele sistemului educațional. Este greu să aplici pentru propria profesie, la început i se spunea că nu are experiență în sistemul de învățământ englezesc. Dar o agenție de plasare a forței de muncă a găsit o școală din Luton care căuta profesor de istorie, unde a fost acceptată. Acum, este mult mai ușor că suntem cu toții aici, dar a fost o perioadă grea pe care am depășit-o. La mine, ziua de lucru începe de dimineață, ne vizităm pacienții de patru ori pe zi. Sunt persoane de care m-am atașat, unii îți vorbesc cu ochii, pentru că nu pot altfel, i-am spus unuia dintre ei că îl voi îngriji ca pe tatăl meu, nu pot altfel, dacă nu pun și suflet.
Mă numesc Claudia, am 19 ani și sunt din Suceava. La vârsta de 14 ani am ajuns în Anglia, iar aici lucrez de trei ani și sunt foarte mulțumită. Acum trei ani am urmat un curs de Business Adminstration (Administrarea Afacerilor), în cadrul colegiului, după care m-au și angajat. Mă ocup de partea de birotică a companiei, dar și de contabilitatea primară. Adolescența mi-am petrecut-o în Anglia, efectiv am crescut aici. Îmi place Anglia, totul este mult mai facil, iar oamenii sunt extraordinari.
Venită cu prietenul ei, Noemi este proaspăt angajată în cadrul companiei și ne povestește pe scurt viața ei din Anglia.
”Numele meu este Noemi, am 26 de ani și sunt în Anglia de un an jumătate. Sunt proaspăt angajată la Concept Care Solutions și chiar din primele zile voi participa la cursul de introducere. Sper ca angajarea mea să fie pe perioadă nedeterminată, pentru că aici, dacă prinzi o șansă mai bună nu-ți schimbi locul de muncă deoarece ai multe posibilități ca să avansezi. Am primit și descrierea postului și un plan după care să lucrez. Fiecare persoană tratată diferă, unor poate trebuie să le dau medicamentele, unii poate vor și un pic de curățenie, depinde de fiecare pacient. M-am adaptat foarte repede la viața de aici, la felul de a fi al oamenilor”.
Edith Fongho, directorul companiilor londoneze a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu:
– Vă rog să ne împărtășiți mai multe detalii despre programul pe care doriți să-l derulați în parteneriat cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială!
Cred că este un program foarte interesant, cred că ambele țări pot beneficia foarte mult de el. Aveți tinerii din România care pot beneficia din faptul că-și pot mări nivelul de cunoștințe în asistența socială și medicală, de fapt, le vor crește cunoștințele în general. Schimburile culturale le vor crește cunoștințele oferindu-le o imagine mai largă a ceea ce înseamnă îngrijirile sociale și medicale.
Chiar și aici, în Regatul Unit, beneficiarii serviciilor sociale se vor bucura să lucreze pentru ei oameni tineri, dedicați, care vor să facă această treabă, care vor să învețe. Avem colegiul de aici de 6 ani, este un colegiu puternic în acest domeniu al serviciilor medicale și sociale. Cei (din România) care vin aici primesc educație suplimentară în domeniu și când se întorc, pot îmbunătăți sistemul din România. Astfel, se obține acel frumos schimb de abilități și cunoștințe. Chiar dacă nu se mai întorc la noi, cele 6 luni pe care le petrec aici vor însemna ceva prin ce au învățat și aduc înapoi în România.
Dacă ați început îngrijirile la domiciliu în România, veți vedea o mare diferență în abordarea lor asupra muncii când se vor întoarce acasă. Chiar dacă vor lucra numai 3 luni și apoi vor dori să se întoarcă în Regatul unit, ceea ce au învățat aici îi va diferenția mult de colegii lor și per total ar ajuta la armonizarea celor două sisteme din cele două țări, și la urma urmei asta ne dorim să obținem din aceste inițiative.
Credem în sprijinirea sistemului de asistență socială, ne hrănim și respirăm asistență socială, și interesul meu personal este ca fiecare bătrân sau persoană cu dizabilități care este asistată în Regatul Unit să primească cea mai bună îngrijire și pentru această avem nevoie de instruire adecvată. Ne bucurăm să vă avem aici!
– Este o bună oportunitate pentru noi să fim primiți aici, oameni cărora ne pasă și vrem să învățăm mai mult despre cum să îngrijim.
Oameni care să facă din aceasta o vocație și o profesie în același timp. Lumea asistenței sociale și de sănătate este așa de vastă, nu știm unde se termină. Ramificațiile pentru oamenii care în tinerețe efectuează îngrijiri la domiciliu sunt multe. Pot ajunge să administreze personalul din domeniu, pot efectua cursuri pentru îngrijiri de nivelul 2,3, 4, pot merge la Universitate și deveni asistenți sociali sau asistenți cu diferite specializări medicale, cum ar fi pentru dizabilități sau boli mintale. Totul începe de aici, e ca o ciupercă, se deschide din ce în ce mai mult. Pot deveni cei care scriu politicile sociale, administrează opere de binefacere, și totul continuă la nesfârșit, această lume este împărțită în segmente mici care pot înflori în multe feluri.
Unul din lucrurile pe care le facem aici este să încercăm să-i facem pe studenții noștri să înțeleagă că acesta este doar începutul a ceva mult mai mare și pentru cei care vor să extragă totul de aici, suntem aici să-i sprijinim.
Am șezut în această cameră și am scris cereri de înscriere pentru nivelul 3, sau pentru cei care au dorit să studieze asistența medicală la Universitate, Roxana a plecat de la noi, este româncă, nu?! A venit aici să facă îngrijire, acum termină Facultatea de Asistente medicale. Mai sunt destui ca ea pe care i-am ajutat cu înscrierea. Nu vrem să ținem oamenii la un anumit nivel, dacă o fac la perfecție și vor să meargă mai departe, e în regulă, încercăm să le arătăm variantele de ascensiune și sunt destule, în acest domeniu. Nu cunosc nici un alt domeniu care să aibă atâtea oportunități de avansare ca serviciile medicale și sociale.
Da, este o vocație, dar ți-o poți urma în așa de multe feluri! Asistența copilului, a persoanelor cu probleme mintale, dizabilități, îngrijirea bătrânilor, vizite la domiciliu, nu există capăt pentru lumea aceasta și cei care aleg să rămână în acest domeniu și iau o decizie bine cumpănită să își construiască o carieră în el. În final, vor duce vieți împlinite, da? Deci aștept să ne reîntâlnim!
– Da, mulțumim!
Brîndușa Dediu
V-ar putea interesa şi următoarele articole