Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Vacanţa la Săvineşti

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială, în parteneriat cu Parohia „Sfinţii Voievozi” din Săvinesti, prin iniţiativele părintelui director Petru Munteanu a organizat pe perioada vacanţei de vară, cea de-a XIII-a ediţie a Taberei de creaţie „Aripi de Înger”.

Tabăra de creaţie a reunit, în cele trei serii organizate în perioada 30 iulie-17 august, un număr de 38 de copii, care alături de cei 16 voluntari au petrecut zile de neuitat.

Scopul taberei este de a-i uni sub semnul credinței și al prieteniei pe copiii interesați de petrecerea timpului liber în mod plăcut, util și relaxant, indiferent de vârstă, în timpul vacanței de vară.

În tabără copiii se simt cu adevărat în vacanţă, au parte de activităţi recreative, activităţi la care participă cu bucurie. Sunt activităţi care deschid noi orizonturi, satisfac interesele lor de cunoaştere, le pun în valoare aptitudinile şi îi ajută să dezvolte unele noi.

Copilaşii învaţă să comunice liber, să se apropie de ceilalţi, să aibă încredere unii în alţii, să creeze relaţii de prietenie şi se bucură de cea mai frumoasă perioadă din viaţă, copilăria.

Copiii care au venit pentru prima dată au fost foarte curioşi şi entuziaşti. După ce s-au familiarizat cu noii prieteni, în prima zi a taberei toţi participanţii şi-au ales activitatea preferată (fie au pictat, fie au făcut brăţări), iar apoi au luat parte la câteva jocuri distractive, respectiv jocuri de intercunoaştere.

La ora prânzului, toţi copiii şi tinerii au mers la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” din Săvineşti, unde au degustat din bunătăţile pregătite cu multă dragoste de către doamnele bucătărese. După o masă copioasă , au participat la câteva jocuri interactive în parc iar spre finalul programului au dansat şi s-au jucat în tabără scaune muzicale.

Marţi, copiii au învăţat să deseneze şi să picteze icoane, au beneficiat de un curs de prevenţie oferit de compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Neamţ, au servit prânzul şi s-au bucurat de jocuri distractive şi educative atât în parc cât şi la sediul taberei.

În a treia zi, după ce participanţii şi voluntarii s-au întâlnit pentru discuţiile preliminare şi instructajul necesar, au pornit cu toţii încolonaţi spre lunca Bistriţei. Prima oprire au făcut-o însă la biserica „Sfinţii Voievozi” din Săvineşti, unde au putut să se reculeagă şi să se roage.

Apoi, toţi s-au oprit la izvor, unde, strânşi în jurul coordonatorilor de voluntari, au intonat Imnul Taberei şi Imnul Prieteniei. Fiecare a putut să se bucure de apa rece a izvorului şi de umbra revigorantă a copacilor din zonă. Pe drumul de întoarcere au adunat pietre potrivite pentru pictură, materiale pe care copiii le vor folosi ulterior pentru pictarea de icoane.

După masa de prânz de la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”, copiii au avut parte de jocuri în parcul din centrul comunei Săvineşti, sub atenta supraveghere a voluntarilor şi a coordonatorilor de voluntari. Ultima activitate a zilei s-a desfăşurat la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” şi a reprezentat câteva minute de cateheză oferite de către părintele Mihai Meraru, preot al parohiei Dragomireşti.

A patra zi de tabără a fost una minunată pentru voluntarii şi participanţii la Tabăra „Aripi de înger” din Săvineşti.

Începutul zilei a fost marcat de o întâlnire de lucru cu coordonatorii de voluntari, în care copiii au realizat mici lucrări artistice pentru expoziţia de la finalul seriei de tabără, apoi au pornit spre muzeul etnografic al doamnei educator Maria Voicu din Săvineşti unde li s-au prezentat covoare țesute din lână, țoale de cordele, păritare, scoarțe, ștergare, năframe, costume populare vechi de 100 de ani.

Pe finalul zilei, voluntarii şi copiii participanţi au repetat Imnul Taberei şi Imnul prieteniei şi s-au pregătit sârguincios pentru spectacolul pe care îl vor susţine în ultima zi de tabără.

În prima parte a zilei de vineri copiii au vizitat biserica „Sf. Voievozi” din Săvineşti unde au cântat Imnul Taberei şi Imnul Prieteniei şi au fost binecuvântaţi de părintele paroh Petru Munteanu. După masa de prânz, a urmat un moment dedicat jocurilor outdoor şi activităţilor recreative în parcul din centrul comunei Săvineşti.

Fiecare copil a avut posibilitatea sa participe la jocuri distractive şi educative dar şi să se bucure de leagănele, toboganele şi aparatele de fitness din parc. Înainte de serbare voluntarii şi copiii şi-au definitivat lucrările pentru expoziţia de la finalul seriei taberei, au repetat principalele momente artistice ale spectacolului de final şi au cântat cu zâmbetul pe buze Imnul Taberei şi Imnul Prieteniei.

Festivitatea de încheiere a Taberei de creaţie ”Aripi de înger”,a avut loc la Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” din Săvineşti. La finalul evenimentului, participanţii au primit diplome de participare, precum şi revista parohială ”Hai cu noi” – Supliment de vacanţă.

Andra Avasilcăi

Mai multe articole din aceeaşi categorie aici