Vizită de lucru în Republica Moldova
Tabăra de creație ”Aripi de înger” și-a propus anul acesta să depășească granițele țării. Astfel, la data de 15 martie 2016, o delegație formată din 8 persoane, colaboratori și voluntari ai Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, s-au deplasat în Republica Moldova pentru a localiza o zonă cât mai potrivită pentru organizarea taberei pentru tinerii vecini basarabeni.
Dintre membrii delegației amintim pe părintele Petru Munteanu – directorul fundației, doamna Augusta Jumanca – vicepreședintele Forumului Democrat German din Piatra Neamț, domnișoara Agafia Roșu – asistent social în cadrul Parohiei ”Sf. Voievozi” din Săvinești, părintele George Ovidiu Chirița – redactor la Radio Jurnal Spiritual, domnul Andrei Mariș – coordonator Radio Ciufulici, doamna Cristina Petrariu – contabil în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și domnul Ciprian Băbușanu – fotograf.
Prima oprire, nu, nu la vamă a fost făcută, ci la Centrul de recuperare și reabilitare Rășești, jud. Vaslui, unde au fost donate dulciuri, rechizite, lenjerii de pat, celor 50 de beneficiari.
Centrul a fost înființat în anul 2007, iar de serviciile acestuia beneficiază un număr de 50 de adulți cu dizabilități mintale și fizice.
,,În general beneficiarii noștri provin din restructurarea unui centru mai mare de la Huși și doar cinci dintre ei mai țin legătura cu familia. Pentru noi înseamnă mult gestul pe care l-ați făcut, bucuria lor s-a văzut, oricând le este binevenit orice ajutor, drept pentru care vă mulțumim din suflet și vă așteptăm cu drag și altă dată”, a relatat doamna Afloarei Monica Ramona – șef centru.
În Republica Moldova, membrii delegației au fost întâmpinați de domnul Vlad Caragia, de la Radio Datina Chișinău, care a avut și rolul de ghid, conducând delegația în cele trei sate vizitate, Văsieni, Ulmu și Răzeni.
,,Cu sprijinul și călăuzirea domnului Vlad Caragia de la Radio Datina Chișinău, am vizitat trei sate, căutând cea mai potrivită locație pentru un proiect transfrontalier, o tabără de creație de 10 zile, în luna august. Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială oferă personalul calificat în organizarea taberei și activitățile cu copiii, materialele didactice și premiile, la sfârșitul celor 10 zile de tabără, iar gazdele moldovene, cei peste 100 de copii și tineri participanți la tabăra de zi, precum și locația și toată infrastructura de care dispun pentru o cât mai bună desfășurare a proiectului.
Toți primarii s-au străduit, cu multă pasiune, să-și prezinte comunitatea proprie cu atuurile ei în vederea organizării taberei.
În Văsieni am găsit un muzeu al satului, în care două săli erau rezervate întâlnirilor copiilor și seniorilor din localitate, în Ulmu, o școală și o grădinițe spațioase și bine dotate, dar Răzeniul ne-a impresionat, atât prin deschiderea și vitalitatea domnului primar Ioan Crețu, care nu s-a lăsat mai prejos decât primarii din Văsieni și Ulmu, cât și prin infrastructura bogată deja existentă și funcțională în cadrul localității sale, reprezentând atât o oportunitate, cât și o provocare pentru echipa noastră, care va trebui să ofere un program la înălțimea așteptărilor.
În final, am vizitat sediul Radio Datina, un radio cultural și creștin care emite în zona Chișinăului, retransmițând și emisiuni ale Radioului Trinitas al Patriarhiei Române.
Ne-a plăcut atât dotarea tehnică a studioului, cât și râvna și curajul domnului Vlad Caragia, călăuza noastră prin Moldova de peste Prut.
Consider deplasarea o reușită, atât în stabilirea locației taberei de creație din luna august, cât și în plan personal, intrând în contact cu oamenii, locurile și specificul vecinilor basarabeni”, a povestit părintele George Chirița.
După cum se obișnuiește, musafirii au oferit domnilor primari câte un semn de carte, o husă pentru telefon, care poartă însemnele tradiționale românești, precum și calendarul ”Cuvinte de folos pentru 365 de zile – Jurnal Spiritual”, iar copiilor de la scoală și grădinița din Ulmu le-au fost oferite plușuri, rechizite și dulciuri.
Întrebat fiind dacă este binevenită organizarea unei tabere pentru copiii din Republica Moldova, cu participarea tinerilor voluntari din România, domnul Vlad Caragia a menționat:
,,Nu numai că este binevenită, ci sunt necesare cât mai multe tabere la care să participe voluntari din România. Sunt convins că aceste tabere, pe lângă menirea lor socială, vor contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă. Azi, în contextul globalizării, când e la modă ”inter”, ar fi păcat ca noi care avem aceeași limbă, cultură și tradiții să nu avem activități împreună. Mulți ne dorim să fim împreună, dar până atunci ne dorim să organizăm cât mai multe activități și manifestații. Dacă la începutul anilor 90 România era la același nivel economic și social cu Republica Moldova, poate chiar mai jos, acum la majoritatea capitolelor România e în față cam de cinci ori. Republica Moldova are nevoie de experiența României”.
Așadar, tinerii români vor avea astfel ocazia, mai întâi de toate, să vorbească limba română și să își îmbogățească cunoștințele privind istoria, cultura și civilizația românească.
Apoi, au ocazia să se cunoască, să lege prietenii și să se recunoască în calitate de reprezentanți ai aceleiași comunități de limbă, cultură și spiritualitate.
Brîndușa Dediu
Mai multe articole aici