Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Vizita Președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, la Săvinești: O apreciere a proiectelor sociale implementate de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială

Vizita Președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, la Săvinești: O apreciere a proiectelor sociale implementate de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială

La data de 29 februarie 2024, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială a primit vizita Președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, la Săvinești.

Domnul Nicolae Ciucă a fost întâmpinat de părintele director Petru Munteanu, precum și de echipa fundației, prima oprire fiind la cantina socială, o inițiativă crucială în sprijinirea celor aflați în nevoie.
Eforturile depuse de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială în asigurarea hranei pentru cei defavorizați au fost apreciate de către domnul Ciucă, evidențiindu-se importanța solidarității în construirea unei comunități mai puternice și mai unite.”Suntem onorați de vizita președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. Am prezentat în cadrul acestei întâlniri un mod de bune practici pe care Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială și Parohia Sf. Voievozi îl desfășoară cu Primăria comunei Săvinești. În cadrul acestor activități de asistență socială, Primăria comunei Săvinești dezvoltă cu noi un proiect social, respectiv centrul de zi pentru bătrâni, apoi avem consacrată activitatea centrului social, distribuim zilnic masă caldă persoanelor asistate social. Vom prezenta și o activitate socială, respectiv Casa Ștefan. Aici 10 copii orfani locuiesc în cadrul acestei case, respectiv merg la școală, au consiliere psihologică, este o casă de tip familial. Ne-am dorit să prezentăm acest model de bune practici, care apoi, ar fi bine, să fie multiplicat. Centrul acesta pilot să dezvolte mai multe centre de genul acesta în țară”, a declarat părintele Petru Munteanu, directorul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială.

           

 

Următoarea oprire a fost la șantierul „Ciufuluci” – Creșă și grădiniță socială, cel mai nou proiect dezvoltat de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială. Al doilea om în stat a fost impresionat de paleta largă de activități sociale derulate de organizația nemțeană, iar Grădinița „Ciufulici” i-a atras atenția în mod deosebit.

Ideea de a construi o creșă și grădiniță socială a pornit din perioada pandemică. În acea perioadă, fundația a derulat campania „Să stăm împreună la masă”, în parteneriat cu mai multe  primării din localitățile Săvinești, Dumbrava Roșie, Piatra Neamț, Dochia, Roznov – Chintinici. Atunci, echipele de lucru ale fundației au întâlnit diverse cazuri sociale, dar în special familii cu mai mulți copii, care la acea vreme, când orele erau online, au fost retrași de la școală, deoarece copiilor nu li s-au putut asigura tablete. Dar și acești copii pe care societatea, vrând nevrând, îi marginalizează, au nevoie de educație.

Capacitatea instituției de învățământ va fi de 91 de locuri, 75 locuri la grădiniță și 16 locuri pentru creșă,  iar copiii vor beneficia de toate serviciile educaționale și sociale.

O altă destinație importantă a fost Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”. Președintele Senatului a fost impresionat de atmosfera caldă și primitoare din centrul dedicat persoanelor în vârstă. Aici a fost întâmpinat de câțiva dintre beneficiarii centrului, cu care domnul Ciucă a stat de vorbă, sublinind rolul important pe care îl joacă astfel de centre în asigurarea unei bătrâneți demne și pline de satisfacții.

Fundați Împreună pentru Solidaritate Socială a primit apreciere pentru abordarea amplă în furnizarea serviciilor de îngrijire și sprijin emoțional pentru persoanele vârstnice.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat de bună voie, din spirit civic, din empatie, din entuziasm, din solidaritate în aceste proiecte, pe care le-am văzut la Săvinești. Sunt oameni care merită toată admirația și respectul nostru pentru ceea ce au făcut. Sunt oameni care au văzut care este rostul fondurilor europene, iar rostul lor este de a dezvolta comunitățile, de a îndrepta lucrurile care de-a lungul timpului au fost lăsate undeva în așteptare sau în nepăsare. Ceea ce admir foarte mult este această relație între biserică și comunitate, preotul comunității implicat în toate aceste proiecte majore, alături de voluntari. Este o formulă care într-adevăr asigură derularea proiectelor și finalizarea lor. M-am bucurat să îi văd pe vârstnicii satului care beneficiază de tot ceea ce poate să reprezinte virtutea unui centru social, ca un loc unde să se întâlnească, ca un loc unde să desfășoare activități împreună, unde să își facă proiecte, in care să depene amintiri. Iată ne aflăm într-o școală unde au învățat și a fost complet renovată, iar dumnealor se bucură de tot ceea ce a însemnat firul vieții și grija pe care tinerii, de astăzi, le-o poartă și le-o acordă pentru ca acești ani ai înțelepciunii să treacă mai ușor , a declarat Nicolae Ciucă, președintele Senatului României.

               
În concluzie, vizita Președintelui Senatului, Nicolae Ciuca, la Săvinești a evidențiat importanța proiectelor sociale și filantropice implementate de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială. Aceste inițiative au demonstrat că solidaritatea și implicarea comunității pot aduce schimbări semnificative în viețile celor defavorizați.