Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Ziua copilului marcată de „Hapciu” la Săvinești

Ziua copilului marcată de „Hapciu” la Săvinești

1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului. Ziua internaţională a ocrotirii copilului este sărbătorită în România şi în alte aproximativ 50 de ţări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste alte 100 de state.

Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici.

Să sărbătorim alături de copii, nepoţii, fraţii sau vecinii noştri şi să ne lasăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple sau…să nu uităm de copilul din noi. Aşadar, această zi este un bun prilej pentru a uita de toate grijile, de a ne aminti de cea mai frumoasă perioadă a vieții, copilăria.

Copilăria, plină de inocenţă, de voie bună şi de bucurii reprezintă perioada cea mai frumoasă a vieţii noastre.

Este un spaţiu al destinderii complete şi al veseliei continue, în care visul devine realitate, iar realitatea basm, unde jocul şi joaca  sunt cele mai importante activităţi.

Ziua de 1 iunie a fost marcată și la Săvinești, plină de zâmbete și de activități distractive.

Peste 50 de copii, asistați social de către Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, au primit vizita membrilor Clubului „Hapciu” din Bacău, coordonați de doamna Nadia Costea, care a venită însoțită de fiul dumneaei, Matei, un puști simpatic, în vârstă de 8 ani și au reușit să aducă ziua de 1 iunie la adevărata ei însemnătate – bucuria de a fi copil.

 „Clubul Hapciu se ocupă să aducă zâmbete pe chipul copiilor și de fapt, noi organizăm petreceri pentru copii, asta mă face ca la 40 de ani să mă simt…mereu copil și e mare lucru să poți să-ți iei sănătatea din ochii copiilor, să poți să-ți iei bucuria din sufletul lor și să dăruiești.

Că de fapt, astăzi noi am venit să dăruim niște zâmbete, o bucățică din sufletul nostru. Am ales acest drum în viață pentru că sunt convinsă că asta este menirea mea pe pământ. Eu trebuie să fac oamenii să fie fericiți.

De fapt, așa mi-am dorit întotdeauna, să fac oamenii să râdă și să fie fericiți. De la mic la mare, pentru că să știți că noi ne adresăm și părinților, și publicului mai în vârstă, impropriu zis, mai matur”, a menționat doamna Nadia Costea.

Plin de energie și gata de a explora și experimenta noi jocuri, Matei a dat tonul la o atmosferă ludică, de neuitat pentru toți cei prezenți la eveniment.

Ca să avem o copilărie fericită, ca să fim fericiți cu toții, ar trebui să nu ne gândim la lucrurile rele de pe pământ sau la lucruri care ne deprimă și ne depășesc. Noi trebuie să pășim înainte și să rămânem fericiți pentru totdeauna”, a spus Matei.

Prieteni ai Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială s-au alăturat copiilor din Săvinești pentru a petrece de 1 iunie pe plaiurile săvineștene.

Doamna Mona Avram, învățătoarea clasei a III-a D, de la Școala „Ion Creangă” din Bacău a venit cu câțiva „talentați” din clasă pentru a se alătura distracției și jocului în aer liber.

Ziua de 1 iunie reprezintă ziua copilăriei, ziua copilului, ziua când fiecare copil trebuie să primească cadouri, să se bucure, să se lumineze.

Pe lângă ei, în fiecare an, în fiecare zi a vieții mele mă întorc cu gândurile la copilăria mea, la momentele frumoase și retrăiesc fiecare moment prin ochii fiecărui copil din viața mea, din clasa mea. Am ajuns aici, cu o parte din copiii de la clasa talentatilor, de la Școala „Ion Creangă” din Bacău, nu este pentru prima oară când venim, de fiecare dată ne întoarcem cu drag, cu plăcere și am venit astăzi să petrecem împreună, să retrăim momentele copilăriei de odinioară, și în același timp să sărbătorim copilul din noi, practic.

Dacă știi să trăiești precum un copil, dacă știi să te apropii cu căldură, cu mângâiere, cu nostalgie să te apropii de sufletul unui copil, implicit devii copil”, a menționat doamna Mona Avram.

1 Iunie este cel mai bun prilej de a sărbători copilăria şi copiii, de a le oferi iubirea şi aprecierea noastră.

Aceasta zi este de obicei sărbătorită cu petreceri, diverse spectacole dedicate copiilor sau cu reuniuni în aer liber ale familiilor, toate acestea dedicate micuţilor.

Întrebată, fiind, ce înseamnă copilăria văzută prin ochii adultului, dascălul a reliefat:

Copilăria înseamnă bucurie, bucurie pe care o trăiesc în fiecare dimineață când pășesc pragul clasei, când privesc ochii fiecărui copil, mă bucur la fiecare zâmbet, la fiecare privire și la fiecare cuvânt de mulțumire, care vine din partea copiilor și implicit a părinților.

De ce au nevoie copiii? Cu atât mai mult la timpurile de astăzi, de dragoste, de iubire, de înțelegere, de toleranță, și nu în ultimul rând, de protecție au nevoie. Pentru copil trebuie să ne facem timp absolut oricând.

Pentru copilul nostru oricând. Și orice rezolvare stă în puterea noastră, a părinților, a cadrelor didactice și a comunității practic, a celor din jurul nostru.”

Sărbătoare, bucurie, râsete, ochi luminați și suflete voioase, așa se poate descrie atmosfera creată de 1 iunie 2018 pentru copiii asistați de către Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, aflată sub conducerea părintelui Petru Munteanu.

Printre musafirii veniți de la Bacău s-a aflat și Luca Băbușanu, un puști de 10 ani, care a exclamat că sărbătorește ziua de 1 iunie „prin joacă și diverse jocuri în aer liber, pentru că afară e mult mai plăcut decât în fața calculatorului, e vară, e cald și este multă veselie”.

Parcul central al comunei Săvinești a fost plin de cei mici, ieșiți să se joace, să se întreacă în concursuri, dar au admirat o serie activități interactive prezentate de „Hapciu”.

La finalul evenimentului, prichindeii au fost poftiți la masă, să deguste bucatele pregătite de doamnele bucătărese de la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”din Săvinești, după care au primit și mult așteptatele dulciuri.

După joaca din parc, musafirii din Bacău au făcut un popas  duhovnicesc. Înainte de a pleca spre casă, aceștia au mers la biserica păstorită de părintele paroh Petru Munteanu, unde au primit binecuvântarea acestuia.

Brîndușa Dediu

Mai multe articole aici