Ziua Forțelor Terestre marcată și de copii din Săvinești
Luni, 23 aprilie 2018, militarii Armatei României și-au sărbătorit cea mai cuprinzătoare categorie de forţe – Forţele Terestre – şi pe ocrotitorul lor spiritual, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.
Pentru a marca această importantă aniversare, militarii Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău au organizat luni, cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre şi a prăznuirii patronului lor spiritual, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, „Ziua Porţilor Deschise”.
„Astăzi este o zi specială în viața militarilor din Forțele Terestre, deoarece, la data de 23 aprilie, ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorim ziua Forțelor Terestre. Cu acest prilej, ne-am deschis porțile unității pentru ca toți doritorii, copiii în special, să poată să vadă locul unde lucrăm și ce este mai important, tehnica și echipamentele pe care le utilizăm, să pătrundă tainele colosului de oțel – tancul”, a reliefat locotenentul-colonel Gabriel Turculeț, comandantul Batalionului 631 Tancuri „Oituz”.
Vestea despre acest eveniment a ajuns și în județul Neamț, astfel încât au mers în vizită şi copii din Săvinești, înscriși în Biroul de Asistență Socială al Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, cărora li s-a alăturat și părintele Petru Munteanu, directorul fundației.
În această zi de sărbătoare spirituală și sufletească Batalionul 631 Tancuri a organizat diverse activități, care s-au desfășurat între orele 09.00-13.00.
Cu această ocazie, cei care au trecut pragul tanchiștilor din Bacău, au putut vedea armamentul individual și de pe tehnica de luptă, tehnica de comunicații din dotarea batalionului, tehnica de transport a tancurilor, transportor amfibiu blindat de cercetare și desigur, tehnica de tancuri.
Impresionați de toate echipamentele, puștii săvineșteni au explorat fiecare echipament expus de militarii care au explicat în detaliu tehnicile folosite.
„Asta este o grenadă, este secționată și nu mai explodează?”, întrebau vizitatorii din Săvinești. „Dar echipamentul acesta pentru ce este, de camuflaj, pot să-l probez?”, se auzeau micii „militari”, „Dar în tanc, putem urca?”.
Chiar dacă au alergat prin curtea unității militare, au „probat” tancurile, au „tras” cu arma, încă plini de energie, musafirii săvineșteni au avut parte de o altă surpriză.
„Tradițional pentru această sărbătoare este masa de prânz, pregătită în sistem militar, iar toți invitații noștri sunt chemați la o fasole cu ciolan, gătită în unitatea noastră, de care sper să se bucure și să-și amintească cu plăcere de mâncarea noastră, gătită la cazan”, a mai menționat domnul locotenent-colonel, Gabriel Turculeț.
Cu dorința de reveni, copiii din Săvinești și-au luat la revedere de la militarii Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău și le-au mulțumit pentru ospitalitatea manifestată.
Brîndușa Dediu
Mai multe articole aici