Wisdom of Life

Atelierul protejat „Armonia” alături de NEPSIS Italia

Atelierul protejat „Armonia” alături de NEPSIS Italia

Dumincă, 8 decembrie 2016, Complexul Divino Amore din Roma a găzduit Congresul Frăției Tinerilor Ortodocși Români NEPSIS din Episcopia Italiei, acesta aniversând 8 ani de existență. Evenimentul, dedicat tinerilor ortodocși români din Italia, s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.

nepsis2

Congresul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de PS Siluan împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După slujbă, tinerii au participat la conferința Neuroștiințele și Duhovnicia, susținută de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie, Vicar Eparhial al Episcopiei Italiei.

Au urmat apoi mai multe ateliere de discuții, o tombolă cu premii și un concurs culinar în care tinerii au pregătit prăjituri de post.

Pe scena sălii de conferințe au urcat mai multe grupuri de colindători, iar seara s-a încheiat cu un recital muzical cu cântece de Crăciun al Tinerelor Talente Nepsis.

Repezentanții Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, aflată sub coordonarea părintelui Petru Munteanu, au participat la acest eveniment, fiind prezenți cu un stand cu produse realizate în cadrul Atelierului protejat „Armonia”, care aparține fundației nemțene.

„Am participat pe data de 8 decembrie 2016 la Congresul NEPSIS organizat la Roma cu produse tradiţionale româneşti, lucrate manual cu dăruire şi migală. Râvnitele noastre traiste, ii, semne de carte, toate brodate şi cusute în diferite culori, cu specific românesc i-au impresionat pe participanţii la congres. Dorul de casă şi mândria naţională s-au citit pe chipurile tuturor românilor prezenţi la eveniment, creând o atmosferă familiară.

Promovând portul naţional, tradiţiile şi buna-credinţă, am cunoscut oameni frumoşi, plecaţi de mulţi ani în străinătate, dornici să se delecteze cu produsele noastre, care le aduceau aminte cu drag de locurile natale. Atmosfera caldă a Sfintelor Sărbători ne-a pătruns în suflete la auzul colindelor româneşti, culminând cu emoţionanta binecuvântare a Preasfinţitului Episcop Siluan.

Privind retrospectiv sunt recunoscătoare fundaţiei pentru şansa de a o reprezenta cu succes în afara graniţelor ţării şi sper din toată inima să reuşim să participăm an de an de acum înainte cu şi mai multe produse tradiţionale”, a reliefat doamna Nicoleta Alexa, reprezentant al Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială.

nepsis

„A fost o atmosferă caldă și primitoare. Am putut simți dorul de casă al românilor din Italia, am avut senzația că sunt tot în România, deoarece, majoritatea erau îmbrăcați în costume naționale, cu tricolorul în piept și dorul de casă în suflet au susținut un concert de colinde minunat. Am simțit iubirea de ţară mai accentuată acolo decât în România”, a menționat Mădălina Popa, responsabil vânzări în cadrul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială.

NEPSIS, care în limba greacă înseamnă „trezvie” sau „a fi treaz”, este numele generic al diferitelor asociaţii şi grupări ale tinerilor ortodocşi din Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale si Meridionale.

NEPSIS Italia s-a constituit la 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea PS Siluan.

nepsis3

Despre NEPSIS Italia ne-a oferit mai multe detalii părintele Gheorghe Soponaru, Preot misionar al Centrului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei:

”Nepsis Italia reunește tineri ortodocși aflați pe teritoriul Italiei cu vârste cuprinse între 13 și 26 de ani, care doresc să comunice și să colaboreze într-un spațiu organizat, în care toți să aibă posibilitatea să se implice potrivit dorinței și capacității fiecăruia. În aproape fiecare parohiei există un grup Nepsis în fruntea căruia stă un coordonator.

Nepsis Italia se află sub ocrotirea Sfântului Voievod Neagoe Basarab (26 septembrie). Printre activitățile frăției Nepsis se numără: tabere de vară și iarnă, excursii și pelerinaje, ateliere de pictură și muzică psaltică, activități de voluntariat pentru ajutorarea celor nevoiași, seminarii de formare pentru activități cu tinerii, seri cahetice cu invitați din Italia și România, concerte. Membrii frăției Nepsis se întrunesc săptămânal/lunar în parohii, iar în fiecare an în preajma praznicului Sf. Ierarh Nicolaie are loc Congresul Nepsis Italia.

Anul acesta, declarat de către Patriarhia Română ”An Omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, Frația Nepsis a sărbătorit 8 ani de existență.

Cu această ocazie joi 08 decembrie 2016, tineri de pe întreg teritoriul Italiei s-au întâlnit la Roma în complexul ”Divino Amore” unde a avut loc cea de-a VIII-a ediție a Congresului Nepsis Italia.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a slujit dimineață Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

A urmat conferința pentru tineri a Arhim. Atanasie cu tema ” Legătura dintre neuroștiință și viața duhovnicească”. În continuarea programului s-a desfășurat concursul de prăjituri de post ”MasterCake” și tombola la care s-au câștigat numeroase premii printre care cărți, icoane, telefoane mobile, imprimante, și biciclete. La final tinerii au susținut un recital de colinde.”

Brîndușa Dediu

Alte articole aici