Antreprenoriatul social, o şansă a comunităţilor dezavantajate
Vineri, 23 iunie 2017, în sala de conferinţe Millenium, de la hotelul Central Plaza a avut loc Conferinţa Internaţională de Antreprenoriat Social, în cadrul proiectului stategic întitulat “Social entreprises calling young people for solving problems of communities”.
Pentru a se realiza un schimb de experienţă cât mai complex, la eveniment au fost invitaţi profesori, lideri, formatori, elevi, studenţi din Italia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, Turcia, Spania, Letonia, Rusia, cât şi din diverse regiuni din România.
Parteneri în cadrul proiectului “Social entreprises calling young people for solving problems of communities” au fost: Asociaţia Impact 2020 din România, FuturoDigitale din Italia, Adamastor – Associação Cultural din Portugalia, Asociacion Malaguena de Educacion y Formacion Europea din Spania, SocialDNA din Olanda şi Frontida Zois din Grecia.
Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ a onorat invitaţia primită, iar în cadrul evenimentului a susţinut o scurtă prezentare a tuturor activităţilor desfăşurate.
S-au trecut în revistă proiectele permanente ale fundaţiei, printre care:
Tabăra de creaţie „Aripi de înger” – 359 de participanţi;
Tabăra interculturale de creaţie „Aripi de înger” în Republica Moldova – 136 de participanţi;
O masă caldă – Sprijin în copilărie – 154 de copii beneficiari;
Dar s-a pus accent pe activitatea desfăşurată în cadrul Atelierului Protejat „Armonia”.
Atelierul protejat „Armonia” – Angajaţii sunt încurajaţi şi ajutaţi să deprindă noi abilităţi şi disciplina locului de muncă.
Prezent la eveniment, domnul Ion Asaftei, vicepreşedintele Consiliului a dorit să adreseze auditoriului câteva cuvinte:
„Este foarte important ce se întâmplă astăzi aici, nu pentru că spun eu asta, ci pentru că realitatea în sine, aspectul concret, ceea ce faceţi dumneavoastră este important. (…)
Afacerile sociale reprezintă afaceri viabile economic, care prin activitatea lor contribuie la rezolvarea unei probleme sociale.
Ele crează locuri de muncă şi sunt o soluţie pe termen lung pentru dezvoltarea comunităţilor. Nu o să intru în detalii, dar voi sublinia două aspecte.
ONG-urile din România şi-au dat seama că dependenţa de resurse caritabile şi munca bazată pe proiecte pe termen scurt nu sunt sustenabile, iar antreprenorii că modul tradiţional de a face afaceri nu este la rândul său sustenabil; atunci au încorporat latura socială în practicile lor de business.
Întreprinderile sociale sunt în acea zonă de mijloc, în care practicile de afaceri sunt suprapuse valorilor sociale, un element exterm de important.
Dincolo de aspectul caritabil, dincolo de ceea ce înseamnă detaliu de afacere şi de dezvoltarea acestor întreprinderi sociale, intervine şi un element al comunicării, al apropierii faţă de ceilalţi.
De aceea ce faceţi dumneavoastră este important, mai ales că în sală sunt atâţia tineri. Salut prezenţa delegaţiilor străine şi sper să plece din România, din judeţul Neamţ cu acea convingere că românii sunt muncitori, că au tineri minunaţi, viitori antreprenori.”
În cadrul conferinţei au fost organizate şi prezentate o serie de rubrici
Spre finalul întâlnirii, doamna Elena Genoveva Irimia, preşedintele Asociaţiei Impact 2020, principalul partener din cadrul proiectului, ne-a declarat:
„Noi astăzi am creat un eveniment de multiplicare pentru promovarea obiectivelor, produselor Proiectului Strategic Erasmus+ Social entreprises calling young people for solving problems of communities.
Acest proiect se adresează în primul rând tinerilor şi lucrătorilor de tineret pentru a căpăta abilităţi, cunoştinţe, competenţe în domeniul antreprenoriatului, în special antreprenoriatul social.
Pe parcursul proiectului s-au dezvoltat mai multe produse, printre care aş vrea să reamintesc: suport de curs pentru training cu tinerii, planuri de afaceri în domeniul antreprenoriatului, care au necesitat mai bine de un an de zile pentru a fi dezvoltate, nu este uşor să dezvolţi un plan de afaceri, doar cei care au lucrat pe un plan de afaceri ştiu cât de anevoios este să finalizi aşa ceva;
În al treilea rând un studiu de impact al proiectului pentru că ne-a interesat ce am realizat, care sunt beneficiile acestui proiect asupra tinerilor cu care am lucrat şi nu în ultimul rând un ghid al antrepenorului social în care ne-am pus toată experienţa.
Pentru mine a fost, astăzi, o mare bucurie să văd că aproape s-a dublat numărul participanţilor la această conferinţă, am avut înscrişi până aseară 130 şi am depăşit 200 de participanţi.
Cred că a fost un schimb de experienţă benefic, au participat întreprinderi sociale din judeţul Neamţ, entităţi locale care pot să ajute dezvoltarea de întreprinderi sociale, fiecare cred că a avut ce să înveţe şi a plecat cu un plus de la această conferinţă.”
Principiul de bază al antreprenoriatului social este obţinerea de profit în folosul unui grup social defavorizat, iar activităţile economice trebuie să fie etice, durabile şă să creeze locuri de muncă.
Antreprenoriatul social apare, în primul rând, pentru a ajuta la incluziunea socială a persoanelor marginalizate sau cu dizabilităţi, a încuraja ocuparea forţei de muncă, valorificarea unui potenţial local sau susţinerea activităţii sociale a unor ONG-uri.
Corina Băhneanu
Mai multe articole aici