Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Atragere de fonduri: „Răbdare, Optimism, Voință!”

Atragere de fonduri: „Răbdare, Optimism, Voință!”

Este marți, 28 aprilie 2015…deci a avut loc a doua zi dedicată fundraising-ului pe tărâmul social-filantropic de la Săvinești. Odată cu primele raze ale soarelui, au început să apară și primii invitați. Încă de la intrarea în clădirea Centrului social-educativ “Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, zumzetul și forfota erau omniprezente. Toată lumea se îndreapta cu pași repezi către sala special amenajată, pentru că în doar câteva minute a debutat cea de-a doua parte a cursului Introducere în fundraising.

curs22Participanții  schimbau deja opinii și impresii, motiv pentru care încă din primele minute, ne-am dat seama că va fi o întâlnire la fel de productivă ca și cea precedentă.

Deodată s-a lăsat o linişte profundă, zumzetul şi agitaţia erau departe de a fi detectate, iar toată lumea era  „numai ochi şi urechi”.

Printre speakerii care au răspuns afirmativ în cea de-a doua zi de curs s-au numărat Monica Sofron, președintele Asociației Umanitare Codrin; Brîndușa Albert – coordonator proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești; precum și Lavinia și Lorian Apopei din cadrul Asociației Riana – pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial.

Înainte de a anunța temele ce vor fi abordate pe parcursul zilei de astăzi, Brîndușa Albert, coordonator programe sociale al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și moderatorul celor două zile de curs a solicitat participanților (părintele George Chirița din cadrul Parohiei „Sfântul Ilie” din cartierul Speranța din Piatra-Neamț, părintele Petru Munteanu din cadrul Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, părintele Adrian Bârgu din cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri Bacău, precum și  voluntari și angajați ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești) să noteze pe o foiță de hârtie, câteva aspecte cu rol de evaluare a întâlnirii precedente.

curs33A urmat apoi o scurtă prezentare a temelor ce au fost abordate pe parcursul zilei de astăzi, după cum urmează: ce sunt sursele de finanțare guvernamentale, ce surse de metode de scriere de proiecte se folosesc, care sunt programele operaționale existente în perioada 2007-014, respectiv 2014-2020, precum și ce surse de informare putem folosi pentru a ne dezvolta.

Lista poate continua cu informații ce privesc elementele de management al proiectelor (ce este un proiect, care este ciclul de viață al proiectului sau care sunt etapele scrierii unui proiect).

“Mă bucur foarte mult că am reușit să ne întâlnim și astăzi; interacțiunea noastră a avut un impact deosebit, spun eu. Ar fi bine dacă ne-am mai întâlni în această formulă, și reprezentanți ai Bisericii, cât și oamenii din ONG-uri. Eu propun să formăm un grup de inițiativă care să se întâlnească frecvent să discute despre anumite probleme cu care ne confruntăm”, a concluzionat Brîndușa Albert, coordonator proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Nici partea interactivă nu a lipsit de la această întrevedere, fiindcă dialogul dintre speakeri și participanți a fost neîntrerupt. Toți participanții au fost foarte activi la partea de întrebări-răspunsuri, adresând curiozități dintre cele mai diverse și interesante (de exemplu: „Ce facem dacă un proiect nu ne este aprobat?” sau „Cum putem cultiva relația cu reprezentanții surselor guvernamentale”?

“Vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre și sperăm că vom mai repeta aceste tipuri de întâlniri, pentru că știm cu toții că ceea ce contează este omul. Dacă ne-am orienta atenția spre dezvoltarea comunității, cu siguranță am crește; dacă ne-am uni, noi, cei care oferim servicii sociale am fi mai puternici”, a declarat părintele Petru Munteanu, directorul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Cea de-a doua zi a cursului de fundraising s-a încheiat prin rezolvarea unui studiu de caz: participanții au fost împărțiți pe echipe și au fost solicitați să elaboreze spontan câteva obiective, activități, resurse pentru un proiect ce presupune o cerere de finanțare.

Pentru a exista posibilitatea oferirii de feedback, Brîndușa Albert – coordonator proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești a supus atenției publicului evaluarea celor cinci degete. Astfel, participanții au fost rugați să menționeze un lucru pozitiv al acestui curs, un lucru inedit (care a atras atenția), un lucru pe care-l iau acasă, un lucru rău și un lucru mic.

curs44Vă reamintim că acest curs intitulat Introducere în fundraising a avut loc în perioada 27-28 aprilie 2015 și a fost organizat de către Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești în parteneriat cu Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești.

Cursul s-a adresat persoanelor interesate să se inițieze în metodele de atragere de fonduri utilizate de organizațiile nonguvernamentale din țară.

Alexandra Gîrbea

No Comments

Post a Comment