Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Uncategorized  / Cartea vie – Planta medicament şi aliment” – 19 decembrie 2013

Cartea vie – Planta medicament şi aliment” – 19 decembrie 2013

Cea de-a cincea întâlnire din cadrul proiectului „Cartea vie”, proiect ce se desfășoară la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” Săvinești, a fost, în fapt, o seară memorabilă, atât pentru participanți cât și pentru invitați.

Dr. CS I Gille Elvira, directorul Centrului de Cercetări Biologice „Stejarul”- Piatra Neamț a ținut o prezentare despre plantele pe care le folosește orice gospodină la prepararea mâncărurilor, dar care pot ajuta şi la sănătate, ca plante medicinale.

_DSC5363Întâlnirea a fost una interactivă, doctorul în științe, Gille Elvira a reușit să găsească un limbaj comun, să capteze atenția celor prezenți. S-a discutat despre plante precum pătrunjelul, țelina, ceapa, mărarul, busuiocul, cimbru, leușteanul, iar explicațiile și relatările oferite de  doamna Elvira Gille au fost notate cu seriozitate şi conştiinciozitate de către cei prezenți în sală, mai ales diversele remedii naturiste în tratarea anumitor afecțiuni (răceală, gripă și alte boli).

_DSC5351Dintre indicațiile prețioase oferite de invitatul serii, au fost și cele despre glutamatul de sodiu – un adaos pentru produsele de tip fast-food, care creează dependență, indicat fiind ca acestea să nu fie consumate.

Știați că pătrunjelul (Petroselinum crispum) are utilizări în afecțiuni precum cancer, rahitism, tuberculoză, afecţiuni oculare; litiază biliară; ciroză hepatice; celulită; conjunctivită, iar ceaiul de pătrunjel este diuretic? Dar că el întârzie îmbătrânirea? Pătrunjelul conţine (în 100 grame): vitamina C – 100-200 mg; provitamina A – 60 mg; calciu – 240 mg; fier – 19,2 mg.

Știați că țelina reprezintă o legumă indicată nu numai în alimentaţia zilnică, pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi în perioadele de convalescenţă, în anemii (ţelina conţine o cantitate importantă de fier şi magneziu, necesară în tratarea stărilor de epuizare) sau în stările acute de surmenaj (ţelina conţine substanţe ce reduc hormonii stresului)?

_DSC5378Prea puţin din ceea ce a transmis dr. CS I Gille Elvira, directorul Centrului de Cercetări Biologice “Stejarul” – Piatra Neamț, celor prezenți am reuşit să cuprindem în acest spaţiu.

Una din rețetele recomandate de doamna Gille Elvira, acum în preajma sărbătorilor, este cea a vinului de sărbători: 1 kg de vin roșu, 3 cuișoare, 1 baton de scorțișoară și coajă de lămâie sau coajă de portocale și degustat alături de cei dragi în zilele de Crăciun.

„Această seară m-a impresionat extraordinar de mult, sunt emoționată, a fost o întâlnire deosebită față de toate celelalte, au participat mai multe generații, a fost un schimb de păreri, comunicarea a fost foarte bună, mai ales că toată întâlnirea stă sub semnul sărbătorii care se apropie. Am participat la această întâlnire datorită invitației părintelui paroh Petru Munteanu, cu care colaborăm de mai multă vreme. Am discutat lucruri simple, firești, pe care le știe toată lumea, pe care am vrut să le prezint și sub o altă lumină. De fapt, m-am gândit că discuția purtată stă sub semnul denumirii „Planta – medicament și aliment”.

dl GillePrintre invitați s-a aflat și prof. Iosif Gille,   Ana Vasiliu, directorul Școlii „I. Gervescu” Săvinești și învățătoarele Popîrda Maria și Mihaela Crăciun.

_DSC5419„Sărbătoarea Nașterii Domnului, pentru mine, este cel mai important moment al familiei, când ne întâlnim, al comunității în care trăim, al tuturor prietenilor, colegilor și oamenilor care ne înconjoară. Doresc care ne urmăresc, ascultă, să fie mulțumiți și fericiți, cum am fost eu astăzi, iar dumneavoastră vă mulțumesc mult și Sărbători fericite tuturor”, a mai declarat dr. Elvira Gille.

Seara s-a încheiat, ca de obicei, în sunetul duios al colindelor, interpretate de Corul ”Îngerașii” de la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” Săvinești.

Galerie PDF – Planta, medicament și aliment

Galerie VIDEO

Brîndușa Dediu

 

 

 

No Comments

Post a Comment