Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Uncategorized  / ”Cartea Vie”: Reintegrarea socială a deţinuţilor aflaţi în libertate

”Cartea Vie”: Reintegrarea socială a deţinuţilor aflaţi în libertate

Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” – Săvinești a găzduit joi, 29 mai 2014, o nouă întâlnire în cadrul proiectului intitulat ”Cartea Vie”. Proiectul se derulează în cadrul parteneriatului între Fundația Solidaritate și Speranță (FSS) – filiala Săvinești și parohia ”Sfinții Voievozi” – Săvinești, judeţul Neamț.

Subiectul întâlnirii a fost reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenție și i-a avut ca invitați pe comisarul-șef Sorin Dîrțu, directorul Penitenciarului Bacău, pe părintele Adrian Bârgu, preot misionar în cadrul penitenciarului și părintele Mihai Meraru.  Evenimentul s-a desfășurat în prezența copiilor asistați de Centrul social – educativ din Săvineşti și a părinților acestora.

Reintegrarea socială reprezintă un proces care presupune acomodarea persoanelor eliberate la normele societății civile și rezolvarea diferenței dintre ceea ce aspiră și atitudinea comportamentală a acestora.

DSC02444”Când auzim de penitenciar, de închisoare, ne gândim la ceva rău, la oameni care au greșit și au fost sancționați. Marea majoritate a oamenilor care ajung să fie lipsiți de libertate sunt oameni fără educație, sunt oameni care, poate, nu au avut norocul să aibă acces la educație şi au abandonat școala foarte devreme”, a menționat comisarul-șef Sorin Dîrțu.

Tinerii aflați în Penitenciarul Bacău provin din familii dezorganizate, o parte dintre ei au părinții plecați la muncă în străinătate și au rămas singuri. Astfel, au intrat în diferite grupuri infracționale. În acelaşi timp, mai sunt și tineri care apaţin unor familii cu antecedente penale.

DSC02483”Un fost deținut care iese din închisoare şi ajunge în societate este respins, iar lumea se ferește de acesta. Și atunci este nevoit să se îndrepte spre grupul care-l acceptă, cel infracțional, reluându-și vechile practici care-l conduc tot spre închisoare”, a mai explicat comisarul-şef, Sorin Dîrțu.

După această întâlnire se va demara un proiect pentru susținerea morală a foștilor deținuți, pentru reintegrarea lor în societate.

Brîndușa Dediu

 

No Comments

Post a Comment