Vineri, 09 octombrie, la Hotel Ceahlău din Piatra Neamț a avut loc conferința cu tema ”Ce trebuie să știe femeia despre sănătatea sa”.
Printre personalitățile care au participat la acest eveniment s-a aflat Președintele Consiliului Județean Neamț, domnul Constantin Iacoban, precum și doamna Florentina Vasiliu, directorul Casei Corpului Didactic Neamț.
În deschiderea seminarului, domnul Constantin Iacob le-a mulțumit organizatorilor pentru invitația lansată și le-a recomandat doamnelor și domnișoarelor aflate în sala de conferință să aibă grijă de sănătatea lor.
Gazda evenimentului, doamna Florentina Vasiliu a prezentat invitații, care, rând pe rând, au tratat diferite teme medicale.
”Sunt alături de noi și vă vor prezenta câteva metode de prevenții ale unor boli și să ne reamintească de ce este sănătatea, la femei, atât de importantă”, a reliefat doamna Vasiliu.
”Am dorit să aduc în atenția dumneavoastră câteva chestiuni practice, privind ceea ce trebuie să știe femeia despre sănătatea sa. În primul rând vă readuc în atenție conduita pe care trebuie să o avem în momentul în care avem o problemă de sănătate, indiferent de vârstă, suntem puși la un moment dat în fața unei patologii, indiferent de unde pornește ea. Astăzi vă voi prezenta câteva informații despre bolile cărora nu le dăm importanța cuvenită, dar care, din păcate, ne afectează”, a subliniat doamna Daniela Marcoci, de profesie medic și directorul Direcției de Sănătate Publică din Piatra Neamț.
În continuarea prezentării sale, doamna doctor Marcoci le-a recomandat doamnelor prezente la întâlnire să nu uite de analizele medicale de rutină, care, periodic, trebuie efectuate pentru a preveni o anumită stare patologică. Totodată, a adus în discuție bolile care afectează în mai mare măsură femeile decât pe bărbați, stări precum depresia, care afectează atât fizic cât și psihic, insomnia, sindromul oboselii cronice, care se caracterizează prin oboseală extremă, dureri musculare, pierderi de memorie și insomnie. ”La femei există de patru ori mai mult riscul de a dezvolta această afecțiune decât bărbații”, a menționat doamna Daniela Marcoci.
O altă problemă medicală, care afectează numeroase femei, a fost tratarea fibromului uterin, temă tratată de doamna Gabriela Lungu, asistent medical șef în cadrul secției Obstetrică Ginecologie al Spitalului Județean Neamț: ”Fibromul uterin apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 ani și este cea mai frecventă tumoră solidă benignă întâlnită în ginecologie. Este numit tumoră, dar este eronat interpretat ca fiind cancer. Este necesar, înainte de a se lua o atitudine terapeutică, să se meargă la medicul de specialitate, să se facă toate investigațiile necesare.”
În încheierea întâlnirii, domnișoara Andreea Găină, de profesie psiholog, a reușit să transmită auditoriului câteva moduri de rezolvare a stărilor de anxietate: ”A avea grijă de mintea unei persoane ar putea fi o acţiune asemănătoare cu îngrijirea unei grădini. Dacă nu încercaţi să îndepărtaţi într-un mod organizat buruienile nedorite, acestea vă vor copleşi. Pe de altă parte, dacă o veţi întreţine cu grijă şi dragoste şi veţi folosi seminţe de calitate, atunci veţi culege o recoltă bună. Cu alte cuvinte, dacă vă bombardaţi constant mintea cu griji, anxietate şi stres se va crea un dezechilibru. Încercaţi să vă păstraţi gândurile pozitive şi resursele care vor contribui la menţinerea sănătăţii minţii.”
Invitați la acest eveniment au fost și membrii Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, instituție care are încheiat un protocol de colaborare cu Casa Corpului Didactic Neamț
No Comments