Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Centrul Comunitar „Hai cu noi” a fost inaugurat la Săvinești

Centrul Comunitar „Hai cu noi” a fost inaugurat la Săvinești

Căminul Cultural din Săvinești a găzduit miercuri, 18 noiembrie 2015, un spectacol artistic prilejuit de încheierea proiectului ”Vocea ta – vocea comunităţii” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și organizat de către Fundaţia Solidaritate şi Speranţă – filiala Săvineşti.

????????????????

În cadrul acestui eveniment a avut loc şi inaugurarea Centrului Comunitar „Hai cu noi”, care va activa în cadrul Şcolii Vechi din Săvineşti, sub coordonarea Fundaţiei Solidaritate şi Speranţă -filiala Săvineşti şi care va găzdui organizarea acestor cluburi şi a altora asemănătoare, atât pentru categoriile sociale dezavantajate cât şi pentru întreaga comunitate din Săvineşti.

”Cu sprijinul Fondului ONG din România, începând cu luna aprilie a acestui an am înființat 3 cluburi pentru copii și tineri: clubul de muzică, de teatru și de radio și 2 cluburi pentru adulți, de lucru manual și gastronomie, în cadrul proiectului Vocea ta-vocea comunității. Despre clubul de radio, pot să vă spun că este frecventat de tineri inimoși și talentați din comuna Săvinești și funcționează în cadrul postului de Radio Jurnal Spiritual, îl găsiți pe internet la adresa www.radiojurnalspiritual.ro,  iar o parte dintre obiectele lucrate de adulți, în special de mame și bunici, la clubul de lucru manual, le-a expus spre vânzare și în sala Căminului Cultural”, a menționat coordonatorul proiectului, doamna Brîndușa Albert, în deschiderea evenimentului.

????????????????

Printre invitați s-a numărat și domnul Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești, domnișoara Ana Vasiliu, directorul Școlii Gimnaziale ”I. Gervescu”, părintele George Chirița de la Parohia ”Sf. Ilie” din cartierul Speranța, județul Neamț, precum și doamna Augusta Jumanca, președintele Asociației Umanitarea ”Ursula Honeck” din Piatra Neamț.

Manifestarea a continuat cu un program artistic în interptarea micilor artiști, beneficiari ai proiectului, coordonați de domnul Radu Surujiu, profesor de muzică la Liceul de Artă ”Victor Brauner” din Piatra Neamț. În program a fost inclusă și o piesă de teatru scrisă și regizată de actorul Marian Miron.

????????????????

”Este o mare satisfacție și o mare plăcere personală, pe acești copii îi cunosc de mai mulți ani, multora dintre ei le-am urmărit evoluția de-a lungul timpului, dat fiind faptul că este al zecelea an de când ne întâlnim aici, la Săvinești. A fost un spectacol reușit, copilașii sunt cu nevoi speciale, cele materiale fiind printre ultimele, dacă putem spune așa. Ei au nevoie de logoped, de profesor de dicție, de multe alte lucruri pe lângă cele materiale pe care le primesc de mulți ani de la Centrul social-educativ ”Poapsul Iubirii Milostive” prin cantina socială sau după ore la Școala Veche, unde sunt îndrumați, coordonați și ajutați să își facă lecțiile, așadar, și hrană fizică, dar mai ales hrană spirituală. Clubul de teatru a fost unul foarte frumos. Ne-am gândit la începutul stagiunii ce piesă să abordăm și am găsit de cuviință să scriem chiar noi o piesă de teatru. Aș îndrăzni să spun că acești copii au avut o evoluție frumoasă și că au învățat și ei că tot ceea ce facem noi aici este pentru ei”, a reliefat domnul Marian Mron.

Diplome de recunoștință oferite voluntarilor

Desfășurarea proiectului a fost posibilă cu implicarea unor oameni deosebiți, voluntari prin excelență, care au fost ”complice” la bunul mers al activităților.

Astfel, la finalul evenimentului au fost acordate diplome de recunoștință, înmânate de doamna Brîndușa Albert.

????????????????

”Înainte de a încheia, doresc să ofer un semn de recunoştinţă unor persoane speciale, care s-au implicat absolut voluntar, în acest proiect. Este vorba de coordonatorul clubului de teatru, care a şi scris această piesă pentru fiecare copil în parte, domnul Marian Miron, domnișoara Bianca Horciu care a lucrat împreună cu colega noastră Mihaela Bulai la clubul de muzică, domnul profesor Radu Surujiu, care a acompaniat copiii la instrument, iar nu în ultimul rând, doamna Nicoleta Alexa şi doamna Eugenia Bondalici care au realizat costumele de cor ale copiilor”, a menționat Brîndușa Albert.

????????????????

Deși nu a putut participa la acest eveniment, dar contactat ulterior, părintele paroh Petru Munteanu, directorul filialei fundației din Săvinești, a declarat: ”În anul 2013, când Fundația și Parohia ”Sf. Voievozi” au preluat Școala Veche s-a început cu o campanie denumită Să Dăm Viață Școlii Vechi. Multe generații de săvineșteni au învățat în această școală și mulți au privit-o cu părere de rău cum se degrada, nefiind utilizată. Ne bucurăm că am realizat aceste cluburi și vă invităm să ne vizitați la Școala Veche, în cadrul careia de acum va funcționa un Centru comunitar, care a fost denumit, cum altfel decât ”Hai cu noi”, centru care va găzdui aceste cluburi pentru toate vârstele.”

Deși acum în Școala Veche au loc numeroase activități, zilnic îi trec pragul copii și tineri, oameni de toate vârstele, campania este încă de actualitate, mai sunt multe spații neutilizate, mai sunt multe de făcut pentru ca ea să funcționeze la capacitatea ei maximă.

Vă reamntim că valoarea proiectului a fost de 13.528,80 euro, din care 11.980 finanţare nerambursabilă din partea Fondului ONG.

Brîndușa Dediu

No Comments

Post a Comment