Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Curs de aranjamente florale, la Săvinești

Curs de aranjamente florale, la Săvinești

În perioada 16 aprilie – 15 octombrie 2015 Fundația Solidaritate și Speranță Iași- filiala Săvinești derulează proiectul ”Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Galerie Foto

Prin acest proiect, fundația își propune sprijinirea ONG-urilor care lucrează cu grupuri țintă vulnerabile din comuna Săvinești și opt localități înconjurătoare, să-și dezvolte baza de voluntari, capacitatea de gestionare a voluntarilor atrași și existenți și să-și extindă aria de intervenție sau gama de servicii prin măsuri combinate de informare, formare și consiliere a liderilor, coordonatorilor de voluntari, voluntarilor și membrilor acestora.

ik1„Așa cum spune și titlul proiectului, ne dorim să descoperim împreună valoarea voluntariatului, atât în organizațiile din care provenim, cât și în comunitățile în care activăm. Astăzi a început și cel de-al treilea curs din cadrul proiectului ”Voluntariatul, o valoare în comunitatea ta”, finanțat prin Fondul ONG, care a debutat cu tehici de realizare a Ikebanei. Cursul presupune o sesiune de formare pe tehnici de economie socială și include prezentarea tehnicilor de lucru manual, în colaborare cu Departamentul de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești. Aceste acțiuni se pot constitui într-o terapie prin artă, dar pot deveni și o sursă de venit pentru o organizație”, a declarat Brîndușa Albert, manager de proiect.

Cursul ”Arta aranjamentelor florale – Ikebana” a fost susținut de doamna Anamaria Armenici, absolventă licențiată a Facultății de Arte Plastice, Decorativă și Design – specializarea Restaurare Biserici și icoane pe lemn.

Ikebana este tehnica artistică de aranjare a florilor (în vase) după anumite principii, este arta aranjamentelor florale în stil japonez, arta tablourilor vii.

”Aranjamentele Ikebana au apărut în secolul al VI-lea în Japonia și treptat, treptat au început să facă parte din viața de zi cu zi a locuitorilor din această parte a globului. Aranjarea florilor în buchete și alte tipuri de aranjamente florale este o artă care se pierde în negura vremurilor, fiind strâns legată de civilizația și cultura fiecărui popor”, a prezentat Anamaria Armenici, cursanților.

ik2Înainte de a trece la partea practică, Anamaria Armenici le-a explicat și ce materiale sunt necesare pentru realizarea unui astfel de aranjament: ”În zilele noastre, aranjamentul Ikebana îl folosim pentru amenajarea spațiilor, deoarece nu există spațiu fără flori. Ikebana este o tehnică a mâinilor și se folosesc atât flori naturale, cât și flori artificiale, uscate. Asimetria este absolut necesară pentru ca un aranjament Ikebana să fie atractiv. Pentru aranjamente se pot folosi: trandafiri, iriși, crizanteme, floarea –soarelui, lalele, gladiole, crini, margarete. De asemenea, se pot folosi frunze de ferigă și ramuri de stejar, alun, salcie, liliac. Și plantele exotice sunt foarte utilizate, cum ar fi: gerbera, diverse specii de orhidee, flori de bromelii și frunze de palmier.”

Din dorința de a deprinde câteva cunoștințe necesare realizării aranjamentelor florale, participanții înscriși la curs au urmat cu sfințenie indicațiile formatorului Anamaria Armenici și la final s-au putut lăuda cu câteva opere de artă Ikebana.

”Este prima oară când am auzit de această tehnică și mi se pare foarte interesant cum se adaugă elementele: pământul, omul, cerul într-un aranjament. Măbucur că am venit, abia aștept să văd ce o să mai învățăm în zilele următoare. Dacă voi mai avea posibilitatea să particip la astfel de cursuri, cu siguranță voi veni”, a menționat unul dintre participanții la curs, Alexandra Lazăr de la Asociația Ator filiala Podoleni.

”Am participat și la cursul Managementul Voluntarilor, iar acum sunt din nou la dumneavostră. Am aflat astăzi de aranjamentul Ikebana, care îmbină mai multe ascpecte: cerul, omul și pământul, precum și trecutul, prezentul și viitorul prin folosirea de diverse tipuri de flori”, a  precizat Diana Oana, din Târgu Neamț, participantă la curs.

ik3Valoarea proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta” este de 10.126,90 euro, din care 9.056 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG. Acesta este al treilea proiect cu finanțare prin Fondul ONG, derulat de către Fundația Solidaritate si Speranță filiala Săvinești în beneficiul persoanelor din categorii sociale dezavantajate din comuna Săvinești și din comunitățile rurale înconjurătoare.

Beneficiarii direcți ai proiectului, ONG-urile din localitățile menționate se confruntă cu lipsa personalului calificat pentru a răspunde nevoilor comunității, capacitatea scăzută de a face față cererilor de servicii din cauza numărului prea mare de beneficiari, oportunitățile de formare și informare reduse, sprijinul slab din partea membrilor comunităților, etc.

Brîndușa Dediu

No Comments

Post a Comment