Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Cursul de formare profesională „Îngrijire bătrâni la domiciliu” a ajuns la final

Cursul de formare profesională „Îngrijire bătrâni la domiciliu” a ajuns la final

Vineri, 27 martie 2015, la Școala Gimnazială din „I.Gervescu” Săvinești a avut loc examenul de absolvire al cursului de formare profesională „Îngrijire bătrâni la domiciliu”.

Emoționați și plini de entuziasm, participanții au ajuns mai devreme în sala de examen, pentru a mai socializa și a face schimb de informații.

???????????????????????????????Menționăm că, în perioada 1 noiembrie 2014 – 28 februarie 2015, Fundația Solidaritate și Speranță Iași a dezvoltat cursul de formare profesională ”Îngrijitori bătrâni la domiciliu”, adresat unui număr de 16 cursanți din mediul rural, șomeri și persoane inactive. Proiectul s-a desfășurat cu implicarea locală a Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, a cărei director este părintele Petru Munteanu.

„Suntem prezenți astăzi la Săvinești pentru a face parte din comisia de evaluare a examenului cu care se va finaliza cursul de formare, intitulat «Îngrijire bătrâni la domiciliu». Prin intermediul acestui curs se urmărește certificarea unor competențe care să le ofere participanților posibilitatea găsirii unui loc de muncă. Cu această ocazie, Fundația Solidaritate și Speranță Iași este aplicant într-un proiect POS DRU, intitulat «Spune stop inactivității», în cadrul căruia s-au desfășurat activități de mediere și formare profesională, precum și informare și consiliere profesională a persoanelor care fac parte din grupul țintă. Colaborăm cu organizații din partea de Nord-Est a țării, respectiv Iași, Botoșani și Neamț; ne-am orientat astfel spre cele mai active filiale, care au făcut posibilă atingerea obiectivelor urmărite”, a declarat Gabriel Amironesei, din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță Iași.

Comisia de examinare a fost formată din următorii membri: doamna președinte al comisiei, Fochi Mihaela; doamna Roman Laura, membru din partea comisiei de Autorizare; doamna Mursa Petronela, coordonator al proiectului și domnul Gabriel Amironesei, ambii din partea Fundației Solidaritate și Speranță Iași; domnișoara Roșu Agafia, asistent social și formator, domnul Ionuț Măriuța, reprezentant grup țintă și doamna doctor Ughină Beatrice, formator.

???????????????????????????????Scopul cursului este dezvoltarea abilităților cursanților de a supraveghea starea de sănătate a persoanei îngrijite, cunoașterea simptomele de ordin somatic, evaluarea stării de dependență, realizarea tehnicilor de îngrijire și de prim ajutor, precum și administrarea medicamentelor.

„Ne bucurăm că am reușit să mobilizăm tinerele doamne participante la acest curs, și iată-ne astăzi ajunși la etapă finală – cea a examinării; absolvirea acestui curs oferă posibilitatea Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești de a pune bazele unui centru de îngrijire bătrâni, folosind astfel această forță de muncă abilitată. Pe durată desfășurării cursului am mers la domiciliul bătrânilor neajutorați din parohia „Sfinții Voievozi” Săvinești și le-am oferit sprijin în ceea ce privește activitățile de curățenie, și nu numai”, ne informează Agafia Roșu, asistent social și formator în cadrul proiectului.

Pe toată durată desfășurării cursurilor, participanții au dezvoltat abilități necesare pentru a deveni persoane capabile să ofere sprijin persoanelor în vârstă.  Mai mult decât atât, cursanții au avut ocazia să pună în practică toate cunoștințele teoretice acumulate, prin intermediul unei perioade de două luni jumătate de stagii de practică, efectuate în parteneriat cu Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești.

???????????????????????????????Pe lângă capacitățile de lucru cu persoanelor vulnerabile, un îngrijitor de bătrâni la domiciliu trebuie să aibă răbdare și să se implice în procesul de ajutorare al persoanelor în vârstă.

Alexandra Gîrbea

No Comments

Post a Comment