Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Debutul Cursului de animator socio-educativ, la Săvinești

Debutul Cursului de animator socio-educativ, la Săvinești

Luni, 20 iulie 2015, Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești a găzduit prima zi a cursului pentru calificarea în meseria de Animator socio-educativ (Cod COR 511307). Cursul este organizat de către Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, în colaborare cu Oratoriul Salezian Don Bosco Bacău, organizație care se ocupă de formarea participanților.

Astfel, în perioada 20 iulie – 01 august 2015 vor fi prezentate la Săvinești noțiuni despre comunicarea interactivă, aspecte necesare dezvoltării comportamentului pro-social și alte informații și principii utile unui viitor animator socio-educativ. La finalul cursului organizat în cadrul proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”, fiecare participant din cadrul ONG-urilor din Săvinești și din alte opt localități înconjurătoare va primi o diplomă acreditată de Autoritatea Națională pentru Calificări.

s1Prezent la Săvinești în cadrul colaborării dintre Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și Oratoriul Salezian Don Bosco Bacău, părintele călugăr Iosif Ilieș a vorbit despre misiunea organizației din care face parte și despre scopul colaborării dintre cele două ONG-uri.

„Noi, salezienii lui Don Bosco din România, suntem o parte organică a Societății Saleziene care se dedică în totalitate tinerilor, în special celor mai săraci și abandonați. Scopul activității noastre este creșterea integrală a tineretului prin intermediul educației și evanghelizării și ne dedicăm lor pentru că această dăruire către tineri, credem că este cel mai frumos lucru pe care îl putem oferi umanității. Fondatorul nostru este Ioan Bosco, un sfânt educator italian care a trait în secolul al XIX-lea.

s2La Bacău, avem o „Școală după școală”, unde peste 100 de copii își fac temele și se bucură de activități educative, un Centru pentru zilele de sâmbătă și duminică, unde tinerii își pot petrece într-un mod eficient timpul liber și pot beneficia de activități de formare. De asemenea, organizăm și o Școală de vară în prima lună a vacanței mari. Suntem o echipă de patru călugări, 12 educatori și peste 100 de voluntari care ne sprijină în activitatea noastră. În ultimul timp, observăm un interes crescând pentru multiplicarea inițiativelor sociale făcute calitativ. Noi nu facem niciun fel de discriminări, încercăm să-i ajutăm pe toți și încercăm să ne formăm un ritm și o disciplină interioară, îmbinând atenția acordată rugăciunii cu cea acordată apostolatului social”,  a declarat părintele călugăr Iosif Ilieș, formator în cadrul cursului de Animator socio-educativ.

„Acesta este al doilea curs organizat în cadrul proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”, după cel de Managementul voluntarilor. Este important de menţionat faptul că în judeţul Neamţ nu există un furnizor de formare profesională pentru meseria de Animator socio-educativ. Prin urmare, după organizarea acestui curs în cadrul Fundaţiei Solidaritate şi Speranţă – filiala Săvineşti dorim să ne acredităm şi noi pentru a oferi nemţenilor interesaţi posibilitatea de a se iniţia sau specializa în această meserie”, a declarat Brînduşa Albert, managerul proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”.

s3În perioada 16 aprilie – 15 octombrie 2015 Fundația Solidaritate și Speranță Iași- filiala Săvinești derulează proiectul „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Prin acest proiect, Fundația își propune sprijinirea ONG-urilor care lucrează cu grupuri țintă vulnerabile din comuna Săvinești și opt localități înconjurătoare, dezvoltarea bazei de voluntari, a capacității de gestionare a voluntarilor atrași și existenți și extinderea ariei de intervenție sau a gamei de servicii prin măsuri combinate de informare, formare și consiliere a liderilor, coordonatorilor de voluntari, voluntarilor și membrilor acestora.

Beneficiarii direcți ai proiectului, ONG-urile din localitățile menționate se confruntă cu lipsa personalului calificat pentru a răspunde nevoilor comunității, capacitatea scăzută de a face față cererilor de servicii din cauza numărului prea mare de beneficiari, oportunitățile de formare și informare reduse, sprijinul slab din partea membrilor comunităților, etc. Valoarea proiectului este de 10.126,90 euro, din care 9.056 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG.

Mihai Parfeni

No Comments

Post a Comment