Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / „Eroi au fost, eroi sunt încă!”

„Eroi au fost, eroi sunt încă!”

Satul Cosăuți din Ținutul Soroca, Republica Moldova, este faimos pentru cariera din zonă și nu numai. De acolo se extrage piatra din care se fac diverse sculpturi și elemente arhitecturale ce înfrumusețează multe localități, biserici și mănăstiri din Republica Moldova și chiar de peste hotarele ei, în special din România. În atelierele întemeiate la intrarea în Cosăuți activează câțiva meșteri și ucenici care transformă blocurile de piatră brută în sculpturi cu forme și mărimi după placul fiecăruia. Printre ei se numără și Ion Lozan, meșter pietrar, lucrările sale regăsindu-se în mai multe localități din județul Neamț, Botoșani, Bacău, Suceava și Constanța, care a transmis pasiunea pentru acest meșteșug și unuia dintre fii săi, Veaceslav Lozan.

Acești meșteri pietrari au fost contactați de părintele Petru Munteanu, directorul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, pentru a construi un monument – troiță în centrul comunei Săvinești, dedicat eroilor neamului.

 „Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială a inițiat un proiect cultural – educativ intitulat <<Eroi au fost, eroi sunt încă!>>. Acest proiect își propune, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Săvinești, să îndemne generația tânără să privească în urmă și să își cinstească eroii. Monumentul – troiță ridicat în fața cimitirului comunei Săvinești este amplasat și într-un mod simbolic în fața școlii. Ne dorim ca inima comunei, identificată în kilometrul ZERO, cum spunem noi, să ne încălzească pe toți, în spiritul cinstirii istoriei neamului nostru, a valorilor și principiilor în care au crezut strămoșii noștri și ne dorim să credem și noi!”, a declarat părintele director Petru Munteanu.

Sculptorul Ion Lozan și familia sa au făcut din prelucrarea pietrei o pasiune şi au lăsat câte o amprentă în piatră în toată Moldova, dar și în România și Ucraina, prin monumentele pe care le-a creat, faima sa depășind de multă vreme granița Nistrului și a Prutului.

„Mulțumim fraților români, că ne-au dat un impuls artistic, să facem așa lucrări. E un un monument făcut exclusiv după ideile tatălui meu, Ion Lozan. Abordăm stilul moldovenesc, ne ținem de tradițiile noastre vechi. Simbolul Crucii, asta îi viața noastră! De ce piatra? În vechime, biblia a fost pe o masă de piatră! Nu a fost masă de granit, nu a fost masă de marmură, a fost o masă de piatră!”, a menționat Veaceslav Lozan, sculptor, fiul artistului Ion Lozan.

La acest frumos proiect a „pus umărul” și domnul Dorin Agavriloae, care a participat la procesul de amplasare a monumentului, așteptând cu nerăbdare să-l vadă asamblat.

„Este o cruce în stil moldovenesc autentic. Are acea formă cu tăișurile securii, specifică construcțiilor lui Ștefan cel Mare. Va purta hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena. Elena, în amintirea soacrei mele, va și o icoană a Sf. Gheorghe, în amintirea bunicului meu, iar pe altă latură, va fi icoana Sf. Nicolae, în amintirea tatălui meu și a tuturor celor pe care îl moștenesc, că toți ne numim Nicolae!”, a spus Dorin Agavriloae.

Pe una dintre fațetele monumentului stă scris:

Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul  Sfânt, Treime Sfântă, Slavă Ție!”

Comunitatea săvineșteană are un motiv în plus de bucurie, atunci când îi cinstim pe eroii neamului, cinstim demnitatea poporului român jertfelnic şi luptător, precum şi demnitatea de creştin.

Brîndușa Dediu