Facilitator comunitar: caută dincolo de aparențe!
Dezvoltarea pe termen scurt a unei comunități depinde și de abilitatea grupului comunitar de acțiune sau a organizației comunitare de a identifica și administra factorii interesați. De aceea este important ca aceștia să fie identificați cât mai devreme și analizați pentru a înțelege cum ar putea să reacționeze și ce impact ar avea acțiunile asupra dezvoltării comunității.
Probabil cel mai mulți dintre noi nu știu exact la ce referă noțiunea de facilitator comunitar și care este rolul său în comunitate. Ei bine, răspunsul la această întrebare va fi oferit în cadrul unui curs, care are loc la București în perioada 20-25 aprilie 2015.
La acest curs participă și o echipă formată din trei membri ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești: Agafia Roșu – asistent social al Parohiei “Sfinții Voievozi” din Săvinești, Mihaela Bulai – asistent relații publice și comunicare al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și Sânziana Zaiț – consilier juridic al fundației amintite.
Sub deviza Investește în oameni, acest curs este organizat în cadrul proiectul intitulat “Asistență pentru Calificare, Competențe, Educație și Speranță pentru persoane ce aparțin grupurilor vulnerabile”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2014.
Prin intermediul domeniului major de intervenție 6.2., absolvirea acestui curs presupune îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii. Menționăm că Axa prioritară sub umbrela căreia se desfășoară aceste activități este cea cu numărul 6 și include “promovarea incluziunii sociale” .
Scopul acestui curs este transmiterea de cunoștințe privind statutul facilitatorului comunitar și rolul acestuia în desfășurarea activităților comunitare.
Așadar, pe parcursul a 40 de ore, timp de 8 ore pe zi, cursanții vor avea ocazia de a se familiariza cu terminologia de bază, precum și de a intra în posesia principalelor tehnici de comunicare pe care un facilitator comunitar le utilizează, cum ar fi: interacțiunea directă cu membrii comunității (să se afle cât mai multe lucruri despre port, meșteșuguri sau zona geografică), elaborarea unei hărți sociale (în care să se focalizeze atenția asupra relația comunității cu biserica), respectiv a unei hărți a puterii (concentrarea pe relația cu instituțiile locale).
“Consider că fiecare oportunitate care ni se oferă este benefică pentru dezvoltarea noastră personală; mă bucur că am ocazia de a urma acest curs, fiindcă învăț lucruri noi. Prima zi de curs a debutat cu introducerea în datele problemei efectiv, am făcut cunoștință cu colegii și am socializat. Apoi s-a discutat despre factorii care influențează o comunicare eficientă: logos, pathos și ethos. Cunoștințele teoretice acumulate în aceste zile au fost puse în practică prin intermediul a două jocuri interactive: primul de recunoaștere a limbajului nonverbal al unui personaj, iar al doilea de mediere a unei negocieri în care părțile au interese contradictorii”, a mărturisit Mihaela Bulai, asistent relații publice și comunicare în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.
La finalul fiecărei zile de curs, specialiștii în domeniu au elaborat câteva sfaturi sau recomandări pentru cei care se află la început de drum în această activitate de facilitator comunitar: ai curaj, ai răbdare, fii tu însuți, ai încredere în tine și caută dincolo de aparențe.
“Sunt bucuroasă că particip la acest curs, fiindcă am interacționat cu foarte multe persoane din domeniul asistenței sociale. Printre exemplele de entități cu care am socializat se află reprezentanți ai Agenției de Plăți și Inspecție Socială Neamț, AJOFM Neamț, diferite ONG-uri din Roman, D.G.A.S.P.C. Roman și nu numai. Pot spune că am învățat lucruri foarte interesante, care mă ajută să-mi dezvolt abilitățile de comunicare și socializare”, ne-a relatat Agafia Roșu, asistent social în cadrul Parohiei “Sfinții Voievozi” din Săvinești.
Facilitatorul comunitar este o persoană specializată în a acorda asistență comunităților în vederea desfășurării unei activități comunitare.
Printre rolurile asumate de către facilitator se numără oferirea de sprijin membrilor comunității în vederea depășirii obstacolelor; asigurarea faptului că sprijinul acordat nu creează dependență sau demotivează oamenii, motivarea comunității, precum și ajutorarea membrilor comunității de a lua hotărâri asumate.
Alexandra Gîrbea
No Comments