Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Uncategorized  / ”Familia Tradițională – un dar pentru umanitate”

”Familia Tradițională – un dar pentru umanitate”

Duminică, 12 iunie 2016, între orele 16:00 și 19:00, la Iași a avut loc la Iași a treia ediție a evenimentului anual „Marșul pentru Familie”, care a făcut parte din seria de evenimente „Săptămâna pentru Familie 2016. Familia Tradițională – un dar pentru umanitate”, proiect organizat de Asociația Familia Tradițională din Iași, membră a „Coaliției pentru Familie”, în parteneriat cu Pro Vita Iași.

mars1 Marșul pentru Familie este un eveniment care promovează familia normală, creștină și frumusețile care se nasc în mod natural din iubirea, înțelegerea și solidaritatea mamei și a tatălui, preocupați de creșterea sănătoasă a copiilor.

”Mesajul pe care dorim să îl transmitem prin tema marșului din acest an, „Susținem Familia!”, este că familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie reprezintă calea firească pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a societății, se menţionează într-un comunicat de presă emis de Asociația „Familia Tradițională”.

Printre cei care au militat pentru susținerea familiei creștine s-au aflat și enoriași ai Parohiei ”Sf. Voievozi” din Săvinești și voluntari ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, care, prin grija părintelui paroh Petru Munteanu, au avut pus la dispoziție un autocar, care le-a purtat pașii spre Iași. Copii, tineri, părinți și bunici și-au manifestat dorința de a trăi într-o familie tradițională și de a promova frumusețile care se nasc în mod natural din iubirea, înțelegerea și respectul între membrii familiei.

Participanţii au pornit din Parcul Copou spre Universitatea „Al. I. Cuza”, Fundaţie, Piaţa Unirii, Primăria Iași şi s-au oprit în capătul Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ei au purtat bannere cu mesaje, cum ar fi: „Dragostea adevărată a părinților va face copilul un om mare” sau „Sentimentele copilului sunt cărămizi pentru a-și construi viața”.

mars2La finalul Marșului pentru Familie a avut loc un spectacol susținut de Leonard Luția, copiii de la Grădinița „Ioana”, Teodor și Iustina Cenușă, Ansamblul „Cătălina” și Ansamblul „Doina Carpaților”.

Delegația săvineșteană a fost formată din 54 de persoane, care la întoarcerea spre casă au dorit să transmită câteva cuvinte. Ne manifestăm recunoștința față de toți participanții, iar în cele ce urmează vă redăm câteva din multele declarații primite:

”Am participat cu drag la acest marș pentru că susținem familia creștină, barbat, femeie și copii. Mă bucur că am fost alături de fetița mea și de soția mea, am mers și la Cuvioasa Parascheva, ale cărei moaște se află în Catedrala mitropolitană din Iași. Mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru toate acțiunile pe care le face și sperăm să participăm și la alte activități”, domnul Liviu Dumitrache.

”Prin grija părintelui Petru Munteanu am mers astăzi la Iași, unde am participat la un marș pentru Familie și ne-am alăturat tuturor participanților într-un singur gând: familia creștină este drumul spre o societate sănătoasă. Având puțin timp liber am mers și la Catedrala Mitropolitană și ne-am închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, sfânta noastră din Moldova. Ne bucurăm că a fost o atmosferă plăcută între excursioniștii și enoriașii noștri, și ne-am simțit ca într-o familie”, domnul Gheorghiță Măriuța.

mars3”Cum puteam începe această frumoasă zi dacă nu prin participarea la Sfânta Liturghie, după care, la ora 12 am plecat la Iași. Sunt foarte fericită că am reușit să ajungem și la Cuvioasa Parascheva, iar după aceea ne-am alăturat convoiului format din copii, tineri și adulți și am militat pentru o cauză ceștină și dreaptă”, doamna Horciu Lina.

 ”Am participat la marșul pentru ortodoxia noastră, pentru o viață creștină. Familia trebuie să fie așa cum a lăsat-o Dumnezeu, femeie și bărbat (Adam și Eva)”, doamna Blaga Profira.

”O experiență foarte interesantă, a fost un eveniment deosebit și mă bucur că am reușit să luăm și noi parte. Suntem convinse că familia trebuie să se întemeieze pe respect și iubire”,  domnișoara Gîrțu Roxana și domnișoara Chele Alexandra.

”Suntem bucuroși că am reușim să ajungem la Iași, atât la Cuvioasa Parascheva, cât și la marșul pentru Familie. Susținem familia creștină, duminica aceasta (n.a. 19.06.2016) noi împlinim 56 de ani de când ne-am căsătorit, iar Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu trei copii și patru nepoți, cu care ne mândrim. Secretul nostru, încrederea și respectul între noi”, familia Eugen și Elena Prisecaru.

mars4”A fost o surpriză să vedem că participă atât de mulți tineri. Înseamnă că și ei cred în familia creștină, ceea ce nu poate decât să ne bucure. După 37 de ani de căsnicie suntem încântați de copii și nepoții noștri, iar cuvântul care ar descrie viața de familie este înțelegerea”, familia Măriuța Vasile și Ana.

”Mă bucur că am reușit să particip la acest eveniment organizat sub credința ortodoxă, pentru că obraznicia acestora care se numesc ”gay” este fără margini. Cred că au fost peste 2000 de oameni, cea ce este un lucru minunat, pentru că în ziua de astăzi ne confruntăm cu o criză morală, de multă indiferență. Foarte mulți tineri am văzut și ăsta-i semn că au o conștiință trează”,  domnul Gigel Dumitrache.

”Am participat și eu alături de credincioșii din parohia noastră la acest marș pentru familie și vreau să cred că prin participarea mea am pus și eu umărul la consolidarea familiei, pentru că trebuie să luptăm și noi, credincioșii și biserica, să consolidăm familia prin căsătoria firească dintre un bărbat și o femeie, nu ceea ce se întâmplă sau dorește în zilele de astăzi. Noi suntem în scădere în ceea ce privește creștinitatea, dacă se consideră tineretul nu vine la vot, eu spun că nici oamenii nu vin la biserică. Marea majoritate preferă să stea acasă, invocând că văd slujba la televizor sau își caută alte preocupări. Consider că Biserica este una dintre instituțiile care ne poate educa, iar o lecție poate fi considerat și acest marș la care am participat. Pe această cale, doresc să-i mulțumesc părintelui petru Munteanu că ne-a îndrumat și a organizat această posibilitate de a veni la Iași. Mulțumim și celor care au dat curs acestei invitații și trebuie să mai menționăm că am participat și la manifestările organizate în Piatra Neamț și anume ”Marșul pentru viață”, domnul Constantin Chele, epitrop al parohiei săvineștene.

mars5”La baza funcționării unei familie trebuie să stea respectul și înțelegerea dintre soț și soție. Credem în familia creștină, pentru că este familia sănătoasă în cadrul căreia se pot dezvolta copii de zi, adulții de mâine”, familia Gîrțu Costel și Mihaela.

Pelerinii săvineșteni au primit de la Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, aflat sub conducerea părintelui Petru Munteanu, 300 de sandwich-uri, pe care le-au împărțit cu ceilalți manifesanți.

Brîndușa Dediu

No Comments

Post a Comment