Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială prezentă la cea de a VIII-a ediţie ONGFest Bucureşti

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială prezentă la cea de a VIII-a ediţie ONGFest Bucureşti

Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială prezentă la cea de a VIII-a ediţie ONGFest Bucureşti

Aflat la cea de a VIII-a ediţie, ONGFest a adunat în perioada 17-18 iunie 2017, în Parcul Herăstrău, din Bucureşti, peste 130 de organizaţii non-guvernamentale din ţară pentru a-şi putea expune programele şi proiectele derulate. Evenimentul a fost organizat de FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Tema din acest an a evenimentului, a fost „Civic Break.

Prezenţi la eveniment au fost şi reprezentanţii Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamţ, care au prezentat vizitatorilor din Parcul Herăstrău, proiectele permanente implementate în  comunitatea din care provin şi nu numai, dintre care putem aminti:

Tabăra de creaţie „Aripi de înger” – 359 de participanţi;

Tabăra interculturale de creaţie „Aripi de înger” în Republica Moldova – 136 de participanţi;

O masă caldă – Sprijin în copilărie – 154 de copii beneficiari;

Atelierul protejat „Armonia” – Angajaţii sunt încurajaţi şi ajutaţi să deprindă noi abilităţi şi disciplina locului de muncă.

Printre participanţii care au vizitat cortul fundaţiei au fost şi reprezenţanţii Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, Asociaţia Help Autism, Fundaţia TERRA Mileniului III, Societatea de salvare din Bucureşti, Asociaţia Tinerilor Uniţi, Fundaţia SVASTA, Asociaţia pentru Formare, Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Cea de a doua zi a ONGFest s-a desfăşurat la Clubul Ţăranului Român, unde colega noastră Brînduşa Dediu a stat de vorbă cu  domnişoara Olga Popoescu, PR în cadrul FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Ce înseamnă ONGFest?

ONGFest este cel mai mare festival al societăţii civile din România şi a plecat de la ideea că mulţi oameni nu ştiu de fapt ce fac ONG-urile şi am încercat să luăm o comunitate cât mai mare de ONG-uri şi să le prezentăm publicului larg. Tocmai de aceea, în general am făcut ONGFest-ul în Parcul Herăstrău, un parc în care vin oameni, trecători, pot să participe şi e un cadru deschis în care să poată conversa cu aceste organizaţii.

Asta a fost pe de o parte, pe de altă parte am încercat să creăm un context în care şi organizaţiile să vorbească între ele şi să afle stânga ce face dreapta.

De-a lungul timpului aţi sesizat care sunt problemele reale cu care se întâlnesc organizaţiile non-guvernamentale?

Sunt foarte multe probleme şi depinde de zona în care ONG-urile lucrează. Cele pe social au probleme la nivel de finanţări, pentru că ele dezvoltă mult mai multe proiecte care au nevoie de bani, să te duci la oamenii cu probleme şi să-i ajuţi, iar pe de altă parte există ONG-urile pe civic, care au probleme cu autorităţile, în sensul de transparenţă, dar eu ca şi comunicator la FDSC o să mă aşez pe ideea de comunicare.

ONG-urile trebuie să înveţe să comunice mai bine atât cu cetăţenii, cât şi cu autorităţile şi tocmai de aceeea şi organizăm ONGFest-ul pentru că vrem să creăm contextul în care organizaţiile să vorbească cu cât mai mulţi cetăţeni, ca şi ei să afle ce se întâmplă.

ONG-ul este aşa, o entitate, nimeni nu prea ştie de unde este finanţat, ce se întâmplă. Dacă vorbeşti cu omul descoperi, afli cum e el, ce face el, care este pasiunea din spate şi ONGFest este evenimentul la care acest lucru se poate întâmpla.

Care a fost feed-back-ul organizaţiilor participante?

Feed-back-ul este clar, având în vedere că suntem la a VIII-a ediţie consecutivă, asta demonstrează că avem nevoie de această expunere pe care ţi-o dă ieşitul în aer liber şi vorbitul efectiv cu oamenii interesaţi.

Membrii organizaţiilor socializează în cadrul acestui eveniment, dar când ajung în sânul comunităţii din care fac parte, au rezolvat o parte din probleme sau au găsit şi soluţiile la problemele cu care se confruntă?

Aici depinde de fiecare ONG în parte. Avem nişte exemple foarte bune de ONG-uri care se descurcă minunat să comunice cu publicul lor ţintă, dar în continuare sunt probleme în oraşele mari, cum este Bucureşti, în care sunt foarte multe ONG-uri, e greu să afli despre ce face toată lumea.

Pe de altă parte, în comunităţile mai mici, lumea ştie despre respectivul ONG, pentru că de obicei nu sunt mai multe, ce face el. La ONGFest anul acesta partenerul principal a fost Kaufland, dar unul dintre ceilalţi parteneri a fost Programul de cooperare elveţiano-român, motiv pentru care am făcut un pic de publicitate la 10 dintre numeroasele proiecte care s-au implementat prin acest fond de cooperare, multe dintre ele organizate în comunităţile mici, locale, mai ales în rural.

Ce-au reuşit aceste ONG-uri este absolut minunat. Vă invit să urmăriţi pagina FDSC, unde sunt filmuleţe cu aceste programe. Pentru mine a fost emoţionant să particip la crearea acestor filmuleţe şi să cunosc oamenii din spatele proiectelor, să văd cum comunitatea s-a alăturat acestor iniţiative pe care le-au avut, de mediu, sociale, orice.

 Vă rog să îmi spuneţi dacă în momentul actual există linii de finanţare deschise?

Noi manageriem Grant-uri, avem trei, cele mai mari. A fost Fondul ONG făcut cu finanţare din Norvegia, EEA Grants finanţare elveţiană şi CIF (Fondul pentru Inovare Civică) sponsorizat pe moment din bani privaţi şi proiectele din această secţiune de granturi sunt mai mult pe civic.

Dar da, noi asta încercăm să facem, să creăm un context în care ONG-urile să poată să îşi desfăşoare proiectele la care visează. Momentan nu se pot depune proiecte, însă la finalul acestei luni vom depune actele pentru a putea gestiona următorul grant dat de norvegieni, prin Fondul ONG şi sperăm din tot sufletul să fim câştigători şi să  putem să ducem în continuare lupta societăţii civile împreună cu ONG-urile din ţară.

Există vreo condiţie după care se fac înscrierile la ONGFest? Au prioritate ONG-urile finanţate de FDSC?

Nu, absolut deloc. Am avut 138 de corturi şi am mers pe ideea primul venit, primul servit. Nu am făcut nici un fel de discriminare în legătură cu organizaţiile care au venit.

Cea de a doua zi a evenimentului s-a desfăşurat in-door.

Pentru că vremea nu ne-a permis. Ne-am gândit că nu vor veni oameni în Parcul Herăstrău, pe ploaie, am încercat să mergem pe pilonul doi al priorităţilor noastre şi să aducem activiştii care au participat ca expozanţi la ONGFest într-un cadru în care să poată să socializeze măcar între ei.

Considerăm  foarte important să ştim ce facem ca societate civilă, pentru că aşa putem să ne unim forţele şi unde sunt mulţi puterea creşte.

Un gând de final

Le mulţumim foarte mult tuturor participanţilor şi tuturor vizitatorilor care au fost prezenţi la ONGFest, apreciem că au venit şi au rezistat „tornadei” şi sperăm să veniţi şi la următoarele ediţii pentru că cu siguranţă ele vor exista.

Mulţumim!

Evenimentul a fost un bun prilej pentru organizaţiile non-guvernamentale să se cunoască, să împărtăşească experienţele avute în derularerea proiectelor şi să găsească soluţii la probleme cu care se confruntă.

Corina Băhneanu 

Mai multe articole aici