Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Uncategorized  / Fundația „Solidaritate și Speranță” – filiala Săvinești, la finalul anului 2014

Fundația „Solidaritate și Speranță” – filiala Săvinești, la finalul anului 2014

Ultimele zile din decembrie 2014…

Este suficient să aruncăm un ochi pe fereastră și putem lesne observa că iarna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar gerul care s-a instalat peste ˶sate˝ a cuprins toată suflarea omenească.

Totodată dacă ne uităm în calendare ne reamintim că mai este foarte puțin timp până cumpăna dintre ani, moment în care cu toții depănăm amintiri și facem bilanțul anului ce tocmai ˶s-a scurs˝.

FSSDespre aspectele pozitive și negative ale lui 2014, dar și despre planuri de viitor a discutat în penultima zi din an și echipa Fundației ˶Solidaritate și Speranță˝, filiala Săvinești, județul Neamț.

Astfel, ne-am adunat cu toții în jurul brăduțului și am împărtășit opinii și impresii despre activitatea pe care fiecare dintre noi  a desfășurat-o în cadrul fundației săvineștene.

A fost un moment propice exprimării recunoștinței și a meritelor față de colegii noștri care au pus suflet și dăruire în tot ceea ce au întreprins în cele douăsprezece luni ale lui 2014.

Sub îndrumarea directorului pr. Petru Munteanu, întreaga echipă de la Săvinești a pus umărul la realizarea eficientă și eficace a tuturor activităților social-filantropice, respectiv cultural-educative derulate de către Fundația ˶Solidaritate și Speranță˝, filiala Săvinești.

Nu putem să nu amintim sârguința, ambiția, profesionalismul, răbdarea, implicarea și unitatea de care întreaga echipă a dat dovadă în finalizarea cu succes a activităților ˶micii noastre familii˝.

Ca în orice familie tradițională au existat și mici ˶abateri de a regulă˝ care și-au spus cuvântul,  motiv pentru care tot în cadrul acestei ultime întâlniri din an, voluntarii au pus bazele unei analize SWOT: s-au enumerat atât punctele tari ale proiectelor desfășurate, cât și punctele slabe sau oportunitățile de dezvoltare pe viitor.

Pentru a nu oferi sentimentul unei ședințe formale din fiecare zi de luni, părintele Petru Munteanu ˶i-a provocat˝ pe voluntari la o mică discuție ce a avut în subsidiar câteva probleme de logică.

Vom așterne pe hârtie, în cele ce urmează, una dintre problemele lansate astăzi la sediul fundației săvineștene: Era odată un orb, care, pentru a rămâne în viață, trebuie să ia o dată la 24 de ore două pastile: una albă și una roșie, dacă nu respectă aceste indicații moare.

Întrebarea de baraj este: cum procedează pentru a rămâne în viață și totodată pentru a lua pastilele în mod corespunzător?

Răspuns: ia câte jumătate din fiecare pastilă.

Șirul problemelor de logică a continuat, astfel încât al nostru coleg Mihai Parfeni a lansat următoarea ˶ecuație˝: Un individ ajunge în fața unor uși. La fiecare dintre cele 2 uși este câte un străjer. Unul spune numai adevărul, iar celălalt spune numai minciuni. Un drum duce spre viață și bucurie, iar celălalt spre moarte.Tu nu știi ce se află în spatele ușilor, dar ai dreptul la o singură întrebare.

Întrebare: cum poate afla individul care dintre cele 2 drumuri duce spre viață, având voie să pună o singură întrebare celor 2 străjeri, neștiind care spune adevărul și care minte (adică nu se știe dacă cel ce spune adevărul păzește drumul spre viață și mincinosul drumul spre moarte sau viceversa).

Răspuns: Fiecare străjer primește întrebarea „Care ușă ar indica celălalt străjer că ar fi corectă”, iar noi vom alege cealaltă variantă ca fiind cea corectă.

Anul 2014 a fost și moment de extindere a echipei de la Săvinești, fiindcă în toamna acestui an s-au mai alăturat câțiva voluntari cu entuziasm și suflet mare. Este vorba despre echipa proiectului Jurnal Spiritual, care după cum am enunțat mai sus a intrat de curând  în noua familie.

Cu multă energie, proaspeții voluntari sunt ca un ˶burețel˝ pregătit să absoarbă toate informațiile noi, iar cu sprijinul oferit de echipa mamă ˶Solidaritate și Speranță˝, ei promit activități și proiecte de care noua lor ˶familie˝ să fie mândră.

Unul dintre noii membrii ai echipei Jurnal Spiritual, Mihai Parfeni, specialist în Relații Publice și Comunicare,  ne-a relatat în câteva cuvinte opinia sa față de noul proiect: ˶Astfel de întâlniri ne dau ocazia să privim cu recunoștință în trecut și cu speranță în viitor, să ne punem ordine în gânduri și să organizăm detaliile pentru planurile de viitor, știind că ordinea eliberează gândirea. Să formezi o echipă este doar începutul; urmează apoi menținerea echipei, care asigură progresul, iar lucrul împreună aduce succesul. Am comunicat, am vorbit, dar am și ascultat, am discutat despre înțelepciune, nu doar despre inteligență, despre muncă și perseverență, fiind convinși că succesul înseamnă a continua când toți ceilalți renunță.˝

˝Finalul de an este un moment de analiză când vedem ce a însemnat anul care tocmai se încheie pentru noi, dar și un moment în care sărbătorim oamenii de lângă noi. Iar echipa în care tocmai am intrat, Fundația ˝Solidaritate și Speranță˝ – filiala Săvinești face asta în fiecare zi, dăruiește timp, afecțiune și bunăstare semenilor noștri aflați în dificultate.

Deşi sunt proaspăt voluntar în cadrul fundației, proiectul Jurnal Spiritual este pentru mine o experiență nouă prin care descopăr în fiecare zi lucruri noi, elaborez teorii, pe care apoi, cu bucurie le împărtășesc cititorilor noștri, cu certitudinea că le vor și lor de folos.

Activitățile social-filantropice la care am participat, în cadrul Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești m-au ajutat să apreciez și să mă bucur de fiecare aspect frumos din viața mea, să apreciez fiecare zâmbet, fiecare gest care vine din suflet … fiecare om frumos cu care mă întâlnesc. Reuniunea de astăzi a stat sub semnul prieteniei și înțelegerii˝, ne-a povestit Emanuela Popa, noua noastră colegă, tânără licențiată în Sociologie.

Ca o scurtă concluzie a anului care a trecut, echipa de voluntari a fundației îi mulțumește lui Dumnezeu pentru puterea de a realiza cu succes toate proiectele și au nădejde că și anul ce tocmai ´bate la ușă´ o să le aducă bucurie și împlinire profesională.

Brîndușa Dediu, coordonatorul departamentului Cultură și Media din cadrul Fundației ˶Solidaritate și Speranță˝ – filiala Săvinești, ne-a mărturisit: ˶Mă bucur că fac parte din această echipă minunată; din punctul meu de vedere 2014 a fost un an extraordinar, plin de activități social-caritative și filantropice, suntem o echipă unită, în care fiecare își  aduce aportul la bună desfășurare a activităților întreprinse, după forțele proprii˝.

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să ne manifestăm mulțumirea și recunoștința față de anul ce tocmai își încheie socotelile cu fiecare dintre noi și să privim cu încredere spre o nouă etapă. Totodată este bine să nu uităm de trecerea efemeră a timpului, prin urmare, focusarea pe calitatea actelor noastre cotidiene este primordială.

Alexandra Gîrbea

No Comments

Post a Comment