Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Implică-te: Vocea ta contează!

Implică-te: Vocea ta contează!

Deseori auzim în jurul nostru vorbindu-se despre voluntariat, despre ideea de ajutor și sprijin, implicare sau inițiativă. Simțul comun ne spune că a ne implica în acțiuni de voluntariat înseamnă a ne folosi timpul, talentul, energia, cunoștințele și abilitățile în folosul comunității, fără a fi recompensat material.

voceÎn sprijinul susținerii activităților de voluntariat vine și Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, care în perioada 1 aprilie – 30 noiembrie 2015 derulează proiectul ”Vocea ta – vocea comunității”.

Beneficiarii celui de-al doilea proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România sunt persoanele provenite din categorii sociale dezavantajate, romi și români din comuna Săvinești.

Acțiunile întreprinse pentru atingerea obiectivelor enunțate mai sus vor fi înființarea unui Centru comunitar și organizarea de cluburi pentru toate vârstele: muzică și jurnalism radio pentru copii și tineri, gastronomie și lucru manual pentru adulți, combinate cu acțiuni de strângere de fonduri pentru cazuri sociale identificate de participanții înșiși.

Prin intermediul acestui proiect, se urmărește îmbunătățirea gradului de integrare socială a 30 de copii și tineri din comuna Săvinești provenind din medii dezavantajate, dintre care minim 15 de etnie romă și să crească gradul de implicare în comunitate a 20 de persoane din categorii sociale dezavantajate, dintre care cel puțin 10 de etnie romă și astfel să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai ale unui grup de persoane care se confruntă cu situații extreme de sărăcie și excludere din comunitate.

Mai mult decât atât, în perioada 16 aprilie – 15 octombrie 2015 la Săvinești se va derula și proiectul ”Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”, cel de-al treilea proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Prin intermediul acestui proiect, Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești își propune sprijinirea ONG-urilor care lucrează cu grupuri țintă vulnerabile din comuna Săvinești și 8 localități înconjurătoare, să-și dezvolte baza de voluntari, capacitatea de gestionare a voluntarilor atrași și existenți și să-și extindă aria de intervenție sau gama de servicii prin măsuri combinate de informare, formare și consiliere a liderilor, coordonatorilor de voluntari, voluntarilor și membrilor acestora.

Beneficiarii direcți ai proiectului, ONG-urile din localitățile menționate se confruntă cu lipsa personalului calificat pentru a răspunde nevoilor comunității, capacitatea scăzută de a face față cererilor de servicii din cauza numărului prea mare de beneficiari, oportunitățile de formare și informare reduse, sprijinul slab din partea membrilor comunităților, etc.

Fundația aplicantă, prin experiența acumulată, resursele umane specializate, sprijinul pe care îl are din partea comunității locale dorește să vină în sprijinul acestor ONG-uri, care activează în condiții similare cu ale sale pentru a deveni factori importanți de dezvoltare comunitară.

“Prin cele două proiecte pe care le începem în această lună ne dorim să amplificăm sprijinul pe care îl oferim categoriilor sociale defavorizate din comuna Săvinești și nu numai. Un alt obiectiv este să încurajăm cât mai multe organizații nonguvernamentale din mediul rural să continue lucrul în domeniul social, care poate avea un impact pozitiv puternic în comunitățile în care activează”, a declarat Brîndușa Albert, coordonator proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Valoarea celor două proiecte cu finanțare prin Fondul ONG, derulate de către Fundația Solidaritate si Speranță – filiala Săvinești este de 23.655.70 euro, din care 21.036 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG.

Alexandra Gîrbea

No Comments

Post a Comment