Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / “În pofida etichetelor, persoanele cu dizabilități pot fi independente”

“În pofida etichetelor, persoanele cu dizabilități pot fi independente”

Forfotă, agitație, emoție, bucurie….Acestea sunt doar câteva cuvinte care descriu atmosfera care a cuprins Sala Millenium, din cadrul Central Plaza Hotel din Piatra-Neamț, sâmbătă, 4 aprilie 2015.

În intervalul orar 10.00-16.00, Asociația Riana din Piatra Neamț a organizat un seminar intitulat “Abilitățile celor cu dizabilități”, care a cuprins 4 sesiuni.

SONY DSCEvenimentul a debutat cu înregistrarea participanților, expunerea unui moment artist al Asociației culturale “Eu cred”, prezentarea Asociației Riana, precum și a proiectului “Ai carte, ai parte”, prezentarea unei statistici a persoanelor cu Sindrom Down din România și expunerea site-ului www.downinfoplus.ro.

A urmat apoi o pauză de cafea, după care a debutat ce-a de-a doua sesiune, ce a cuprins: prezentarea unor metode de dialog activ, efectuarea schimbului de informații și găsirea de soluții creative de acțiune din cadrul proiectului: “Cafeneaua publică” și “Masa Rotundă”, prezentarea rezultatelor tangibile ale proiectului cărților “Metode de educație nonformală pentru persoanele cu dizabilități”, respectiv “Viața adultă a persoanelor cu sindrom Down”. A urmat apoi momentul artistic (teatru de păpuși și dans grecesc) al tânărului cu dizabilități, Andrei Pălimaru.

SONY DSCCrina Elena Hociung, voluntar al Asociației Riana a menționat: “Pentru mine, proiectul Ai carte, ai parte  a fost, este și va rămâne proiectul meu de suflet. Timp de un an și jumătate de când sunt voluntar aici am învățat atât de multe, am trăit momente inedite, am devenit persoana care îmi doream să fiu. Seminarul din această zi, ce are un titlu atât de sugestiv, Abilitățile celor cu dizabilități, a reunit mai multe asociații, ce sprijină persoanele cu dizabilități, dar cel mai important oameni ce vin în contact cu tinerii cu dizabilități, unii dintre aceștia cu Sindrom Down. După aceste ore pline de emoție și momente frumoase, rămânem cu satisfacția de a fi participat ca voluntar în cadrul Asociației Riana. Am avut așadar ocazia de a vedea nu numai faptul că toți suntem egali, ci și că, dacă ne dorim ca ceva să se întâmple, este de ajuns să credem și să pornim cu mult curaj pe acest drum.”

Sesiunea a treia a însumat tombola susținută de Dana Coman, președintele Asociației “Luceafărul”, în cadrul căreia s-au oferit decorațiuni pascale realizate în cadrul centrului de terapie ocupațională. Apoi a urmat momentul artistic la vioară al tinerei cu dizabilități Livia Gavril, respectiv momentul artistic la chitară al tânărului Alexandru Cojocaru; două dansuri populare semnate Asociația Luceafărul și prezentarea poveștii Lilianei Cupșa, mama unui tânăr cu Sindrom Down din Baia Mare. Cea din urmă expunere a făcut referire la integrarea în învățământul de masă a unui copil cu dizabilități.

SONY DSC“Scopul activității de astăzi este acela de a dovedi că acești tineri nu numai că sunt egali, ci pot mai mult; mai departe, vă voi da un exemplu pentru a înțelege punctul meu de vedere: noi avem o problemă cu tinerii care nu i-au Bac-ul; ei bine, acum un an, un tânăr din Cluj a promovat acest examen, deși avea Sindromul Down. Asta dorim și noi să promovăm. Un alt obiectiv al seminarului este acela de a arăta public rezultatele proiectului Ai carte, ai parte, a reliefat Alexandru Drăgoi, voluntar în cadrul Asociației Riana.

În cadrul ultimei sesiuni au avut loc trei momente artistice semnate Centrul Școlar “Alexandru Roșca”, respectiv prezentarea unor mesaje video de la alte asociații din țară. La finalul celor patru sesiuni de seminar a avut loc un moment de networking, în care s-a reușit a se face schimb de experiență, fiecare prezentându-și ideile, opiniile și trăirile interioare.

Activitățile ce au avut loc pe parcursul întâlnirii de sâmbătă fac parte din proiectul “Ai carte, ai parte”, implementat de Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial și finanțat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acțiune.
În cadrul acestui seminar au fost invitați asociații din țară, iar printre cei care au răspuns pozitiv invitației s-au numărat asociații din Botoșani, București, Baia-Mare, Bacău, Focșani, Iași, precum și și alte asociații din Piatra Neamț.

???????????????????????????????Mai mult, la eveniment au participat și părinți, cadre didactice, specialiști, elevi și toți cei care au dorit să afle mai multe despre persoanele cu dizabilități.

“Prin cadrul acestui seminar ne-am dorit să punem în valoare tinerii, care, în pofida unor dizabilități și a etichetelor pe care le capătă își pot dezvolta diverse activități de viață; astfel, ei pot fi independenți: în acest sens, l-am invitat pe Mohamad Abedin, care, așa cum spunea mama lui, îi lipsește doar 10% pentru a deveni total independent – în afară de abilitatea de a conduce mașina, în rest le poate face pe toate – asta datorită muncii mamei, care și-a dedicat viața copilului, renunțând la carieră”, a menționat doamna Lavinia Apopei, președinte al Asociației Riana din Piatra-Neamț.

“Am venit astăzi la acest seminar, fiindcă m-am gândit la toate orașele din România unde este nevoie să artătăm tinerilor cu dizabilități că se poate să fie independenți; îmi doresc ca acești tineri care se află în situația aceasta să fie un exemplu pentru noi ceilalți; în fiecare zi ne dorim să învățăm câte ceva nou. Acest schimb de experiență este foarte important. Oriunde unde există un eveniment la fel, o să fiu și eu și băiatul meu, Mohamad. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne dă puterea să mergem mai departe”, a mărturisit cu lacrimi în ochi, Abedin Zakieh, mama lui Mohamad, un tânăr cu dizabilități.

???????????????????????????????Proiectul Ai carte, ai parte se desfășoară în perioada 04.11.2013-04.05.2015 și a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Proiectul a fost implementat de Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial, având ca parteneri Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Direcția Județeană de Sport și Tineret Neamț și Biblioteca Județeană G.T.Kirileanu.

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților politicilor de tineret asupra problematicii incluziunii pe piața muncii a tinerilor cu dizabilități.

Menționăm că participarea în cadrul acestui seminar a fost gratuită, iar la final, toată lumea a primit certificat de participare.

Alexandra Gîrbea

No Comments

Post a Comment