„Nașterea din nou. Crăciunul în temnițele comuniste”
Duminică, 17 decembrie 2017, voluntari din cadrul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială și Centrului Social Educativ „Popasul Iubirii Milostive”, care aparține Parohiei „Sf. Voievozi” Săvinești, județul Neamț, au participat la Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – „Nașterea din nou. Crăciunul în temnițele comuniste” ce a avut loc la Sala „Sfântul Ştefan Cel Mare” a Centrului de evenimente „Agora” din Iaşi.
La spectacolul eveniment „Nașterea din nou. Crăciunul în temnițele comuniste”, desfășurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au încântat auditoriul în acest an următoarele coruri: Corul Mănăstirii Paltin – Petru-Vodă, Corul „Cuviosul Iosif” al Mănăstirii Văratec, Corul Mănăstirii Diaconești, Corul bărbătesc „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Corul Academic „Byzantion”.
Ediția din acest an a tradiționalului Concert de colinde este încununarea anului omagial 2017 dedicat sfinților din închisori.
Crăciunul acestor oameni, care și-au schimbat viața și au ales să se „nască din nou” mărturisindu-L pe Hristos, a fost o premiză pentru libertatea de după 1990, dar și pentru o libertate lăuntrică a Bisericii ale cărei roade încă le mai culegem la 70 de ani după momentul istoric al mărturiei lor.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a transmis spectatorilor un mesaj:
„Doar credința în Domnul Hristos i-a ajutat pe aceia, pe acelea să supraviețuiască în condiții extrem de grele. Sărbătoarea Învierii Domnului și Sărbătoarea Nașterii Domnului erau cele două momente pe care le așteptau cu nesaț, din care se hrăneau, se adăpau, primeau Lumină și mergeau mai departe întru așteptarea altei Sfinte Sărbători de Paști, altă sărbătoare de Naștere a Domnului întru mult așteptata ieșire de acolo, în așa numita lume liberă. Sărbătoarea Nașterii Domnului le-a adus momente de intensitate lăuntrică și au trăit momente pe care au spus că nu le-au mai trăit cu intensitate în așa numita libertate de afară.”
După concert, la standul Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială s-au perindat mămici, tătici, dar și bunici însoțiți de cei mici, pentru a cumpăra sau admira minunatele obiecte expuse aici.
Au admirat şi cumpărat produse de artizanat, „Calendarul 365 de Cuvinte Duhovnicești”, care conține citate din sfinții părinți, „Calendarul Jurnal Spiritual”, care conține 365 de citate înțelepte, ilustrate prin imagini deosebite pentru fiecare zi din an.
Traistele tradiționale, semnele de carte, buchete de busuioc, portofele cu șnur, husele pentru telefon brodate cu motive tradiţionale româneşti au fost atracţia vizitatorilor standului.
Fondurile strânse de voluntarii și angajații Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială și Centrului de Servicii Social – Educative „Popasul Iubirii Milostive” cu ocazia acestui frumos eveniment, vor aduce un strop de bucurie, în preajma sărbătorilor de iarnă, în inimile copiilor care primesc în fiecare zi o masă caldă la Centrul Social – Educativ „Popasul Iubirii Milostive” Săvinești, prin implicarea şi dăruirea părintelui paroh Petru Munteanu.
Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelență evenimentul din istoria mântuirii care aduce cea mai mare bucurie în sufletele și în casele credincioșilor.
Prin vestirea Nașterii Domnului, cei care colindă oferă oamenilor bucurie, speranță, nădejde. Obiceiul colindatului a reușit să se păstreze până astăzi, fără a-și pierde însemnătatea.
Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creştini: este sărbătoarea Naşterii Domnului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească.
Corina Băhneanu
Mai multe articole aici