Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / “Nu putem să nu comunicăm!”

“Nu putem să nu comunicăm!”

Studiile ne arată că procesul de predare-învățare este influențat atât de gradul de implicare al elevului în activitatea pedagogică, dar și de timpul și calitatea în care acesta își petrece timpul liber. Pe lângă informațiile acumulate de-a lungul orelor de curs, este primordial să li se ofere copiilor și posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare și relaționare.

Pentru un grup de 30 de copii și tineri din comuna Săvinești, s-a împlinit un vis: acela de a se deconecta de la activitățile școalare zilnice și de a “activa” în sfera comunicării de masă.

”Vocea ta – vocea comunității”

SONY DSC

Astfel, la sediul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, prin inițiativele părintelui director Petru Munteanu,  s-a lucrat intens pentru  înființarea unui post de radio în cadrul cărui vor fi inițiați în domeniul jurnalism – radio, copii și tineri.

În acest sens, în perioada  1 aprilie – 30 noiembrie 2015, Fundația Solidaritate și Speranță Iași – filiala Săvinești derulează proiectul ”Vocea ta – vocea comunității”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Printre obiectivele acestui proiect se numără atât îmbunătățirea gradului de integrare socială a 30 de copii și tineri din comuna Săvinești, ce provin din medii dezavantajate, cât și creșterea gradul de implicare în comunitate persoanelor provenite din categorii sociale vulnerabile.
“Așa cum spunea Paul Watzlawick, Nu putem să nu comunicăm. Prin urmare avem nevoie de acest schimb verbal de gânduri sau idei. Fie că vorbim comunicarea directă, fie aducem în discuție mijloacele de comunicare de masă – acaestă interacțiune semiotică este vitală.

radio2În timp, acest post de radio va deveni o adevărată pasiune pentru unii dintre copii. Muzica, știrile zilei sau emisiunile interactive vor oferi tinerilor o modalitate de petrecere a timpului liber. Copii au nevoie de o alternanță între orele de studiu și posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele generale. De aceea, considerăm că acest proiect va aduce un plus de valoare comunității săvineștene”, a menționat Cristian Hurgheș, formator în domeniul jurnalism-radio.

”Mă numesc Jingoi Bianca Maria , am 17 ani şi sunt elevă la Colegiul Naţional Gheorghe Asachi din Piatra Neamţ. Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în cadru acestui proiect, radioul şi emisiunile TV au fost pentru mine o provocare. Şansa de a fi în spatele unui microfon şi de a transmite emoţie celui ce asculta este un privilegiu şi cu siguranţă voi da tot ce este mai bun din mine. Vă mulţumesc pentru această oportunitate!”.

”Sunt Bogdan Romedea, în clasa a VII – a la Școala ”I. Gervescu” din Săvinești și am ales să particip la acest curs, deoarece doresc ca prin vocea mea să transmit noutăți și povești comunității. De asemenea, îmi place aparatura high-tech și îmi doresc să lucrez cu aceasta. Sunt fascinat de acest nou domeniu de activitate.”

Activitățile extra-curriculare contribuie foarte mult la dezvoltarea personală și profesională a elevilor, de aceea orice acțiune care le îmbunătățește procesul de comunicare este binevenită. Încă de la primele repetiții, copii au părut foarte încântați de noul proiect și și-au preluat fiecare rolul. Foarte dezinvolți, aceștia nu au avut emoții nici când au auzit de camera video sau reportofon, nici când au dat probă de voce.

radio4”Mă numesc Roman Larisa-Elena şi sunt elevă în clasa a-XI-a la Colegiul Naţional de Informatică.Mă bucur că am ocazia să fac parte din acest colectiv de prieteni de la care am foarte multe lucruri de învăţat ! Deşi cursul abia a început pot zice că fiecare lucru învăţat până acum mă va ajuta să-mi dezvolt unele abilităţi enigmatice! Mereu am fost curioasă să ştiu ce se întâmplă în spatele radioului şi acum mă simt privilegiată să am această ocazie, deşi pare foarte simplu din exterior în realitate nu este aşa, deoarece trebuie să fii foarte vigilent. Mă simt foarte mândră că pot face parte din acest proiect!”.

“Scopul organizării acestui club de jurnalism-radio este de a le oferi acestor copii posibilitatea de a se dezvolta personal și de a descoperi noi modalități de exprimare a problemelor cu care se confruntă comunitatea. Acțiunile întreprinse pentru atingerea acestor obiective vor fi înființarea unui Centru comunitar și organizarea de cluburi pentru toate vârstele: muzică și jurnalism radio pentru copii și tineri, gastronomie și lucru manual pentru adulți, combinate cu acțiuni de strângere de fonduri pentru cazuri sociale identificate de participanții înșiși”, a declarat Brîndușa Albert, coordonatorul acestui proiect.

Menționăm că valoarea proiectului este de 13.528,80 euro, din care 11.980 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG.

Vă reamintim că acesta este al doilea proiect cu finanțare prin Fondul ONG, derulat de către Fundația Solidaritate si Speranță – filiala Săvinești în beneficiul persoanelor din categorii sociale dezavantajate, romi și români din comuna Săvinești.

Alexandra Gîrbea

No Comments

Post a Comment