Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Ora de povești – un eveniment cu voluntari pentru voluntari

Ora de povești – un eveniment cu voluntari pentru voluntari

În cadrul celei de-a XIV-a ediții a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești a organizat joi, 14 mai 2015, un eveniment dedicat voluntarilor și copiilor care beneficiază de activități tip after-school la sediul organizației săvineștene. Manifestarea intitulată „Ora de povești” s-a desfășurat la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești și a fost coordonată de către Andra Avasilcăi, pedagog social în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță-filiala Săvinești. Acesta este a doua activitate desfășurată de ONG-ul nemțean în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, după acțiunea de promovare a voluntariatului din cadrul evenimentului de debut al proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”.

SONY DSC

Fiind o organizație care se bucură de sprijinul voluntarilor, Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești a aderat pentru al doilea an consecutiv la principiile promovate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, desfășurată anul acesta în perioada 11-17 mai. Astfel, se urmărește o mobilizare a voluntarilor în cadrul acestei sărbători anuale, crearea unui cadru pentru recunoașterea și aprecierea publică a voluntarilor, precum și oferirea oportunității de a desfășura activități de voluntariat cât mai diverse. Evenimentul Săptămâna Națională a Voluntariatului este coordonat la nivel național de către Pro Vobis și este implementat de către partenerii locali, printre care se numără și organizația din Săvinești.

Rabindranath Tagore spunea că „la orice vârstă, omul este o ființă care se hrănește cu povești. De aceea, avuția poveștilor, pe care au strâns-o oamenii de pe tot globul, din casă în casă, din secol în secol, fie în vorbă, fie în scris, a depășit celelalte avuții omenești”. Pornind de la această premisă, Fundația Solidaritate și Speranță filiala Săvinești a organizat activitatea intitulată „Ora de povești”, în cadrul căreia au participat voluntarii organizației, alături de copiii beneficiari ai activităților de tip after-school. În debutul întâlnirii, copiii au avut parte de o serie de ghicitori, după care au lecturat cu voce tare câte o scurtă povestire. Participanții, cei 17 copii alături de cei 8 voluntari, au interpretat pe roluri povești precum „Ce seamănă omul aceea va și secera” sau „Bătrânica și vizita lui Dumnezeu”, care i-au făcut să înțeleagă că greșelile pot fi îndreptate, iar iubirea față de Dumnezeu și față de semeni trebuie să primeze în fața nepăsării. De asemenea, au mai fost citite și discutate povești precum „Măiestria creionului”, „Povestea șoricelului”, „Găina cu ouă de aur” sau „Cele patru piersici”.

„Activitatea a avut ca scop atragerea copiilor spre lectură și joc. Acești copii vin din medii defavorizate, iar noi am vrut să le arătăm bucuria de a citi și înțelege morala unei povestiri. Am încercat să-i atragem prin ghicitori și mici povestioare care le-au fost prezentate de voluntari, iar la final am interpretat împreună morala. Copiii absorb mai ușor informațiile din povești, fiind atrași de fantastic și mister. Astfel, ei primesc răspunsuri la multe întrebări și pot trage și reține mai ușor învățămintele”, a declarat Andra Avasilcăi, pedagog social în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești și coordonator al evenimentului „Ora de povești”.

SONY DSC

„Poveștile joacă un rol esențial atât în educația, cât și în dezvoltarea copiilor. Acestea reprezintă un stimul pentru creativitate, o întărire a relației părinte-copil, educator-elev, ajută la dezvoltarea morală și îi învață să capete încredere în propriile forțe, dar și să pătrundă într-un univers fantastic plin de mister și distracție. De asemenea, un astfel de eveniment îi ajută să gândească singuri, să facă diferența între bine și rău, să-și exprime sentimentele și emoțiile  prin intermediul unei povești care prezintă semnificațiile vieții reale. Cu ajutorul poveștilor ne dorim să creem o legătură specială cu copiii, făcându-i să se simtă confortabil și în siguranță”, a spus Anamaria Armenici, directorul Departamentului de Creație al Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești și organizator al evenimentului.

Opiniile voluntarilor implicați în activitate

Cojocaru Eliza-Ioana: „Am citit recent într-o carte de dezvoltare personală următoarea întrebare: „Care sunt cele mai prețioase amintiri ale tale?” Și de-atunci m-am tot întrebat oare care sunt cu adevărat? Ei bine, în această săptămână în care celebrăm bucuria de a fi voluntar, am găsit răspunsul la întrebarea de mai sus. Amintirile care-mi îndreaptă ființa spre esența vieții sunt acele momente în care mă descopăr ajutându-mi semenii. E un paradox … atunci când investești în tine în mod egoist îți poți dezvolta aptitudinile, dar nu și spiritualitatea, însă atunci când investești în oamenii de lângă tine, Îl descoperi pe Dumnezeu. În săptămâna națională a voluntariatului, la Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești am mai „crescut” încă puțin, adăugând noi amintiri prețioase vieții mele. Una dintre acestea este intitulată „Ora de lectură”. O activitate antrenantă și ingenioasă, în care alături de micuții lectori care beneficiază zilnic de ajutor la lecții, și de alți voluntari, am citit povești cu tâlc, interpretând morala în funcție de capacitatea vârstei fiecăruia. Nu doar povestea în sine a fost importantă, ci și atmosfera în care activitatea s-a desfășurat. Petrecând timp împreună ne-am făcut cunoscute unii altora principiile după care ne ghidăm în viață, ne-am îmbrățișat reciproc și ne-am oferit zâmbete calde. Aparent, copii au fost beneficiarii „orei de lectură”, însă eu sunt de părere că toți cei prezenți au plecat spre casă mai câștigați în urma acestei experiențe. Asta înseamnă să fii voluntar: să te bucuri de viață contribuind la fericirea celui de lângă tine”.

Ursărescu Eliza-Teodora: „Voluntariatul reprezintă o activitate pe care o persoană o desfașoară din propria initiațivă, fără a fi recompensat material. În acest mod, oamenii își oferă timpul și energia în scopuri caritabile. Fiind voluntar începător în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești, am avut ocazia să ajut și să sprijin copii ce duc lipsă de lucruri esențiale. Situațiile diferă de la caz la caz, însă cert este că toți au nevoie de comunicare, dragoste, înțelegere și afecțiune. Asta găsesc micuții în voluntarii care, zi de zi, vin și îi ajută la teme și desfășoară cu ei diverse activități productive. Nimic nu se poate compara cu zâmbetele de pe chipurile lor atunci când simt că sunt apreciați și încurajați. Activitățile desfășurate îi ajută pe copii să facă diferența dintre bine și rău, să învețe să-i ajute și ei pe alții, dar mai ales să fie oameni. Lecturarea diferitelor povestioare le oferă un exemplu util și ușor de pus în practică. Astfel, li se deschid copiilor noi orizonturi. Convingerea mea este că ei prin noi și noi prin ei, vom reuși. De aceea îndemn tinerii să devină voluntari și să ne bucurăm unii de alții. Hai cu noi!”

Romedea Bogdan-Vasile: „Îmi place să fac acte de voluntariat, chiar am participat și anul trecut la activitățile organizate de Fundația Solidaritate și Speranță filiala Săvinești cu prilejul Săptămânii Naționale a Voluntariatului. Este o onoare pentru mine să ajut copiii din comună și doresc să fac în continuare acest lucru”.

SONY DSC

Ciocan Bianca-Petronela: „Am venit astăzi aici pentru că îmi place să lucrez cu copiii și ador să-mi petrec timpul cu ei. Având în vedere faptul că acești copii poate nu au parte de atenția părinților, sunt dispusă să-mi petrec o parte din timpul meu liber pentru a-i face să simtă ceea ce ar trebui să trăiască orice copil. Consider că această activitate are scopul de a-i face să uite de problemele de acasă și să învețe ceva bun într-un cadru plin de armonie”.

Enache Maria: „Pentru mine, voluntariatul este un mod de a-i ajuta pe ceilalți fără a cere nimic în schimb, dar prin intermediul căruia poți primi multe, cum ar fi bucuria de a vedea zâmbetele copiilor, mulțumirea de a-i vedea că se simt bine. Acești copii au nevoie de cineva care să-i îndrume în viață și să-i facă să se simtă ca sunt ca toți ceilalți. Îmi place să fiu voluntar și vreau să fac acest lucru mult timp de acum încolo”.

Zbranca Ana-Maria: „Am ales să fac această acțiune de voluntariat pentru că îmi pasă de copiii care nu au o stare materială bună. Astfel de activități îi ajută pe copii să se dezvolte din punct de vedere intelectual, dar ne ajută și pe noi, ca voluntari”.

Matei Cătălina: „Fiind atrasă de lucrul cu copii, am ales să fac acest act de voluntariat pentru a-i ajuta pe micuți din mai multe puncte de vedere, primul fiind dezvoltarea intelectuală. Cu toate că nu au avut și nu au parte de o copilărie cum și-ar dori, Dumnezeu le este alături la orice pas”.

Murariu Ștefan-Rareș: „Din punctul meu de vedere, această acțiune de voluntariat este un lucru benefic pentru copii, dar și pentru voluntari. Îmi place să socializez cu copiii pentru a-i ajuta să se integreze în societate începând cu vârste fragede”.

Mihai Parfeni

No Comments

Post a Comment