Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Uncategorized  / Pregătiri pentru mărțișor, la Speranța

Pregătiri pentru mărțișor, la Speranța

“Mărțișorul – scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul; prin asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet.” (Tudor Arghezi)

Martie… din timpuri străvechi, această lună este înzestrată cu semnificații aparte, referitoare la bunăstarea preconizată pentru anul în curs. Odată cu 1 Martie, intră în scenă și mărțișorul, acel obiect artizanal însoțit de un șnur alb și roșu, cu rol primordial în echilibrarea luptei dintre bine și rău.

DSCF2538Pentru un număr de 21 de copilași, cu vârste cuprinse între 3-15 ani, din cadrul parohiei “Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, din cartierul Speranța din Piatra-Neamț, primăvara a venit mai devreme.

Sâmbătă, 21 februarie 2015, Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv”, care aparține de Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, a desfășurat o activitate educativ-recreativă, la biserica “Sfântul Prooroc Ilie” din cartierul Speranța, județul Neamț. Astfel, au purces la confecționarea unor mărțișoare și felicitări, pe care le-au dăruit părinților și bunicilor.

Pentru confecționarea mărțișoarelor, micii “meșteri” au avut nevoie în primul rând de imaginație, și apoi de câteva mărțișoare pilon din flori, hârtie creponată, caroane reciclate, pistol cu silicon, ață de mărțișoare, etamină. Procesul de confecționare s-a desfășurat, după cum urmează: pe un carton de mărțișor au lipit floricele cu ajutorul unui perforator, iar apoi se decorează utilizând ața de mărțișor.

DSCF2526“Ne-am bucurat astăzi că am putut varia substanțial conținutul întâlnirii, atât prin ativitatea de confecționare a felicitărilor și mărțișoarelor de 1 și 8 martie, cât și prin intermediul coordonatorului activității, doamna Andra Avasilcăi, cu care copiii au relaționat foarte bine. Îi mulțumim pe această cale și îi dorim să-și păstreze apetitul pentru voluntariat. Mulțumim de asemenea și părintelui Petru Munteanu pentru materialele didactice oferite cu generozitate; sperăm să ne îmbogățim paleta de activități, astfel încât copiii să-și dorească să participe într-un număr cât mai mare”, a menționat părintele paroh George Chirița, de la Biserica “Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din Piatra Neamț.

Cu emoție și bucurie, copilașii au fost foarte încântați de activitatea de sâmbătă și s-au descurcat de minune: cei mici au desenat felicitări; au lipit floricele pe prima pagină, iar în interior au atașat un mesaj emoțional dedicat părinților și bunicilor.

„A fost o activitate foarte interesantă,  prin intermediul căreia am reușit să adunăm câțiva copilași talentați, care au realizat împreună mărțișoare, respectiv felicitări; ne bucurăm că am reușit să colaborăm cu părintele Chirița, iar pe această cale ne exprimăm aprecierea pentru  munca acestor copii; sperăm să mai repetăm astfel de activități, fiindcă este destul de important ca aceștia să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile“, a subliniat Andra Avasilcăi, voluntar în cadrul departamentului de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Prin mărțisor îți dăruiești o părticică de suflet, de aceea procesul de confecționare a acestora implică dăruire, răbdare și multă pasiune.  Micii “creatori” au dat dovată de mult entuziasm și implicare în ceea ce au întreprins, dovadă fiind numărul impresionant de mărțișoare realizat în acest week-end.

În parteneriat cu Primăria Municipiului Piatra-Neamț, parohia “Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, din cartierul Speranța din Piatra-Neamț demarează un proiect social-educațional, intitulat ”Copiii noștri – viitorul comunității” .

DSCF2516În cadrul acestuia se coagulează ATOS – Adunarea Tinerilor Ortodocși din Speranța, un grup de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Sub îndrumarea părintelui George Chirița, copilașii  se întâlnesc în fiecare sâmbătă după-amiază și desfășoară diferite activități cu caracter religios, cultural, patriotic sau civic.

Alexandra Gîrbea

No Comments

Post a Comment