Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Proiectul intitulat „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta” a fost lansat la Săvinești

Proiectul intitulat „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta” a fost lansat la Săvinești

Zeci de voluntari și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale rurale din județul Neamț au participat luni, 11 mai 2015, începând cu ora 16:00, la un eveniment special dedicat voluntariatului. Manifestarea organizată de Fundația Solidaritate și Speranță filiala Săvinești la Căminul cultural din comună a avut o semnificație dublă, marcând evenimentul de debut al proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”, finanțat prin granturile SEE, în cadrul Fondului ONG în România, alături de celebrarea celei de-a XIV-a ediții a Săptămânii Naționale a Voluntariatului (11-17 mai 2015). Întâlnirea a inclus, pe lângă prezentările coordonatorului de proiect, Brîndușa Albert, și a asistentului de proiect, Maria Kozhinova, și o serie de discuții în grupuri de lucru, cu privire la importanța și oportunitățile oferite de voluntariat pentru organizație și pentru membrii acesteia.

Galerie Foto

Galerie Video

voluntar1Pe scurt, Săptămâna Națională a Voluntariatului este un eveniment național anual menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. În debutul acestei săptămâni a avut loc și evenimentul de lansare a proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”, în cadrul căruia Fundația Solidaritate și Speranță filiala Săvinești își propune sprijinirea ONG-urilor care lucrează cu grupuri țintă vulnerabile din comuna Săvinești și din alte opt localități înconjurătoare, dezvoltarea bazei de voluntari, a capacității de gestionare a voluntarilor atrași sau deja existenți și extinderea ariei de intervenție sau a gamei de servicii prin măsuri combinate de informare, formare și consiliere a liderilor, coordonatorilor de voluntari, voluntarilor și membrilor acestor organizații.

Cursuri inedite pentru activități profesioniste de voluntariat

În deschiderea întâlnirii, Brîndușa Albert, coordonator de proiecte în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești, a punctat principalele obiective și activități ale programului ce își propune să vină în sprijinul ONG-urilor care activează în condiții similare cu ale fundației săvineștene. „Așa cum spune și titlul proiectului, ne dorim să descoperim împreună valoarea voluntariatului, atât în organizațiile din care provenim, cât și în comunitățile în care activăm. Noi ne propunem să realizăm acest lucru prin organizarea a trei cursuri. Primul dintre aceste cursuri, „Managementul voluntarilor”, se va desfășura în luna iunie, fiind destinat liderilor organizațiilor neguvernamentale și coordonatorilor de voluntari. Cursul de „Animator socio-educativ” este destinat voluntarilor, oferind și o calificare la final, fiind acreditat ANC. Este un curs unic la nivelul județului Neamț, iar noi oferim posibilitatea de acces în lunile iulie și august. Al treilea curs presupune o sesiune de formare pe tehnici de economie socială, se va desfășura tot în perioada iulie-august și va include prezentarea tehnicilor de lucru manual, în colaborare cu Departamentul de creație al Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești. Aceste acțiuni se pot constitui într-o terapie prin artă, dar pot deveni și o sursă de venit pentru o organizație. În afară de aceste cursuri, ne dorim să creem un cadru de întâlnire și cunoaștere pentru organizațiile neguvernamentale din zona rurală a județului Neamț, în cadrul cărora să putem împărtăși experiența și expertiza noastră”, a declarat Brîndușa Albert, coordonatorul proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitate ta”.

voluntar2În continuare, Maria Kozhinova a vorbit despre activitățile de voluntariat în general, dar și despre specificul acestora în spațiul european. „Un voluntar este o persoană care lucrează în beneficiul altora fără a fi plătit, dar aceasta nu înseamnă că voluntarul nu primește nimic în schimbul muncii lui. Există numeroase tipuri de voluntariat, cum ar fi cel bazat pe aptitudini, în care o persoană își oferă serviciile specifice fără a fi plătit, sau voluntariatul virtual, în care poți ajuta oameni fără a fi prezent fizic lângă ei. De asemenea, sunt foarte mulți oameni care se ocupă de protecția mediului, dar și voluntari pentru comunitate, care ajută categoriile sociale dezavantajate”, a declarat Maria Kozhinova. A urmat apoi o expunere a beneficiilor voluntariatului, printre care se numără prietenii noi, dezvoltarea aptitudinilor sociale, creșterea încrederii în propria persoană, combaterea depresiei sau ajutorul în carieră (pentru CV). Prezentarea asistentului de proiect a urmărit și ilustrarea specificului voluntariatului în Europa, dar și punctarea benefeciilor formării voluntarilor, atât pentru organizațiile neguvernamentale, cât și pentru membrii acestora. „În spațiul european, voluntariatul se axează pe învățarea limbilor străine, munca socială, reconstrucție și renovare sau conservarea mediului înconjurător. Beneficiile formării voluntarilor înseamnă, pe scurt, completarea entuziasmului lor cu abilitățile necesare, și asigură organizației membri competenți, o imagine profesionistă, cunoaștere și evaluare, compatibilitate între colegi. De asemenea, au parte de cunoașterea colegilor și a politicii organizației, dar și de o integrare eficientă”, a declarat Maria Kozhinova, asistentul proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta”.

A doua parte a evenimentului a presupus discuții în mici grupuri de lucru pe baza noii Legi a voluntariatului și a diferitelor teme legate de voluntariat.

Concluziile participanților

Părintele George-Ovidiu Chirița, paroh al bisericii „Sfântul Prooroc Ilie” din cartierul Speranța – Piatra-Neamț: „Orice organizație are specificul ei, reprezintă o anumită cauză, despre care voluntarii cunosc doar lucruri generale. Pentru eficientizarea activităților este nevoie de o persoană care să coordoneze voluntarii și să-i ajute să nu-și piardă suflul și motivația. Tot coordonatorul poate să rezolve diferitele conflicte ce apar între voluntari, el având nevoie de o anumită experiență, dar și cunoștințe de psihologie, sociologie și cunoștințe specifice de comunicare și lucru cu voluntarii”.

Andra Avasilcăi, voluntar al Departamentului de creație al Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești: „Vorbind din perspectiva noastră, coordonatorul ar trebui să stabilească activitățile și să asigure desfășurarea acestora în bune condiții. De exemplu, pentru lucru manual, coordonatorul trebuie să asigure materia primă și uneltele necesare”.

Simona Gherasim, Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare (CREED): „Lucrul cu voluntari întărește organizația, în sensul că pot dispune de resurse umane pentru desfășurarea unui număr mare de activități, fiind posibil ca peste câțiva ani să le devină angajați, ei știind deja modul de lucru din organizație. Voluntarii noștri desfășoară activități precum redactarea de articole, sprijinirea copiilor în desfășurarea diferitelor activități, confecționarea obiectelor decorative și organizarea de evenimente”.

voluntar3Părintele Dumitru Irina, Asociația „Sf. Ioan de la Neamț” a parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”: „Activitățile de voluntariat întăresc verigile de comunicare și de ajutor între oameni. Noua Lege a voluntariatului prevede acest contract între cele două părți, prevede faptul că pentru voluntarii minori este nevoie de acordul părinților acestora, iar dacă se consideră că o persoană nu este în acord cu principiile organizației, poate fi chiar exclusă. Tot în această lege este menționată și importanța necesității coordonatorilor de voluntari, precum și faptul că voluntariatul este considerat experiență în muncă, dacă activitatea desfășurată are legătură cu studiile absolvite”.

Acununii Laura-Elena, Fundația Centrul F.A.R. din Roznov: „Noi am avea nevoie de formare în domeniul social și educativ, dar și în domeniul juridic sau al terapiei prin artă. Un stagiu de formare poate să ajute în dezvoltarea comunicării și într-ajutorării membrilor comunității și a organizației”.

La finalul discuțiilor a fost acordat un premiu, constând într-un tricou de promovare a Serviciului European de Voluntariat, câștigat de un tânăr voluntar care a identificat două noi prevederi prezente în Legea Voluntariatului publicată în anul 2014.

Valoarea proiectului „Voluntariatul – o valoare în comunitatea ta” este de 10.126,90 euro, din care 9.056 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG. Acesta este al treilea proiect cu finanțare prin Fondul ONG, derulat de către Fundația Solidaritate si Speranță filiala Săvinești în beneficiul persoanelor din categorii sociale dezavantajate din comuna Săvinești și din comunitățile rurale înconjurătoare.

Mihai Parfeni

No Comments

Post a Comment