Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / ”Radio Jurnal Spiritual este un post de radio local, dar care se aude internațional”

”Radio Jurnal Spiritual este un post de radio local, dar care se aude internațional”

La iniţiativa părintelui Petru Munteanu, directorul filialei săvineștene, doi reprezentanți ai fundației, implicați în proiectul Radio Jurnal Spiritual (www.radiojurnalspiritual.ro) au mers în vizită de lucru la două mari centre ale radioului Trinitas, respectiv București și Iași.

is5Postul de radio Trinitas a fost înfiinţat în anul 1996, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

La stația din București au stat de vorbă cu domnul Ciprian Olinici, consilier patriarhal și cu părintele Teodor Gradinaciuc, director de programe. Delegații fundației din Săvinești au vizitat studiourile de emisie şi de producţie, iar după acest moment au primit informaţii despre activitatea în radio, de la reprezentații instituției.

is2Dornici să afle mai multe informații pentru a le putea aplica în studioul Radio Jurnal Spiritual, reporterii Radio Jurnal Spiritual l-au întrebat pe domnul Ciprian Olinici dacă se ghidează după un anumit șablon în realizarea emisiunilor: ”Nu avem tipare de emisiune, fiecare om are propria emisiune și zonă de creativitate . Regulile sunt date de oameni în jurnalism”, a afirmat consilierul patriarhal.

is4După ce au primit mai multe indicații în vederea realizării unei emisiuni, cu tolba plină de sfaturi, delegația săvineșteană și-a îndreptat pașii spre cel de-a doua stație, ca mărime, a radioului Trinitas, la Iași.

Aici au fost primiți de părintele Bogdan Țifrea, redactorul șef al radioului din Iași. Cu brațele deschise și zâmbetul la purtător, părintele a stat de vorbă cu musafirii și, de asemenea, le-a prezentat studiourile de emisie și producție, precum și colectivul de redacție.

Is1Întrebat ce rol are radioul și dacă se mai ascultă în zilele de astăzi, redactorul șef de la radio Trinitas Iași a menționat: ”Radioul este un mijloc foarte puternic de misiune pentru biserică, chiar mai puternic decât televiziunea și mai puțin costisitor. Este mai puternic pentru el poate penetra în zone unde televiziunea nu poate ajunge, în mașină de exemplu. Bucuria mare este că radio Trinitas chiar se ascultă și este unul dintre radiourile cu arie foarte largă de emisie și o calitate de emisie foarte bună. În unele zone muntoase doar radio Trinitas se aude. Radio, în speță Trinitas, înseamnă o alternativă, radioul nu este strict religios, el este cultural – religios. Ne dorim să promovăm valorile din toate domeniile, să arătăm că viața poate fi trăită și frumos, că te poți bucura de ceea ce primești, de oamenii cu care te întâlnești, în general ne dorim să fim o alternative. Fiind primul primul post de radio religios ortodox înființat în țară, radio Trinitas a fost un model pentru celelalte, chiar dacă s-au adaptat specificului regional, unde funcționează, în general, urmează o directive începută de noi”.

S-a adus în discuție și un posibil parteneriat între cele două posturi de radiouri (Radio Jurnal Spiritual și radio Trinitas), subiect care a fost tratat cu interes de ambele părți.

is6”Ar fi interesant să colaborăm, pentru că Radio Jurnal Spiritual este un post de radio local, dar care se aude internațional prin internet și poate creiona mai bine specificul cultural-religios și social al zonei. Acum noi trăim într-o eră în care distanțele sunt anulate, internetul face să poți viziona în direct o întâlnire din SUA, de exemplu, poți să telefonezi în orice colț al lumii, să trimiți email-uri. Internetul este un fel portal prin care depășim distanța, dar este foarte important ca în această epocă a depășirii distanțelor să nu generalizăm totul sau să aplatizăm totul, să se vadă și specificul local, regional, pentru că, chiar dacă suntem în aceeași credință, aceeași țară, regiune, cum suntem în Moldova, totuși fiecare zonă, fiecare localitate are un specific, sunt anumite nevoi sociale, evenimente culturale, anumite nuanțe ale vieții bisericești în fiecare regiune care pot fi foarte bine reflectate de la firul ierbii”, a concluzionat părintele Bogdan Țifrea.

Radio Jurnal Spiritual este un proiect de radio online românesc prin care sunt promovate valorile culturale și spirituale ale poporului român și nu numai.

În cadrul postului de radio Jurnal Spritual funcționează începând cu luna aprilie 2015 și un club de radio destinat tinerilor români și romi din Săvinești, club care a fost înființat în cadrul proiectului ”Vocea ta-vocea comunității”, finanțat prin Fondul ONG din România.
Tinerii care activează în cadrul clubului, denumit ”Club Vocea Ta” s-au inițiat în tainele jurnalismului radio împreună cu un jurnalist profesionist, iar acum exersează cunoștințele acumulate prin emisiuni radio destinate tinerilor de vârsta lor și nu numai. Aceștia pot fi ascultați la adresa: Club ”Vocea ta” Arhive – ..:: Radio Jurnal Spiritual ::..

Brîndușa Dediu

No Comments

Post a Comment