Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Radio – vocea din comunitatea ta!

Radio – vocea din comunitatea ta!

Începând cu luna aprilie 2015 în comuna Săvinești s-a lucrat intens la implementarea unui studio de radio, care să redea vocea comunității. Astfel, în perioada 1 aprilie – 30 noiembrie 2015 Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești derulează proiectul ”Vocea ta – vocea comunității”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Scopul organizării acestui club de radio, alături de cel de muzică şi teatru este de a descoperi talente, de a oferi alternative de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv, care permite dezvoltarea personală a participanților, de a crește stima de sine, de a descoperi modalități de exprimare a problemelor cu care se confruntă acești copii și tineri și de a le face cunoscute comunității în care trăiesc, de a promova toleranța și înțelegerea multiculturală. De asemenea, toate aceste activități ar putea contribui la identificarea unei pasiuni pentru o formă de artă și/sau unei posibile viitoare meserii.

SONY DSC

Valoarea proiectului este de 13.528,80 euro, din care 11.980 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG.

”Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă 30 de copii și tineri din comuna Săvinești, provenind din medii sociale dezavantajate dintre care minim 15 de etnie romă (afectați de sărăcie, excluziune socială, acces scăzut la activități educative de petrecere a timpului liber), care își vor identifica talente, prin participare la cuburi de muzică, teatru și jurnalism radio vor găsi modalități de impact de a se exprima, de a-și face cunoscute problemele și succesele în rândul colegilor, a profesorilor și a întregii comunități, astfel reușind o mai bună integrare. Un alt grup ţintă al proiectului îl reprezintă şi 20 de adulți din comuna Săvinești, provenind din medii sociale dezavantajate, dintre care minim 10 de etnie romă, care participă la cluburi gastronomice și de lucru de mână. Scopul organizării acstor culburi pentru adulţi este de a-i sprijini să-şi îmbunătățeacă abilitățile de viață, să descopere posibile noi surse de venit pentru viitor. De asemenea, prin organizarea de acțiuni de strângere de fonduri pentru cauze sociale/probleme locale identificate de ei înșiși, aceștia vor descoperi forme de implicare în comunitate, își vor îmbunătăți stima de sine prin ajutarea altora și prin ajutor reciproc”, a menționat Brîndușa Albert, manager de proiect.

radio3Grupul de radio este coordonat de dl Cristi, un expert în domeniul radiocomunicațiilor și care a pus umărul la implementarea acestui proiect. Grupa este formată din tineri cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 17 ani. ”Deși diferențele de vârstă dintre ei sunt destul de mari, spre plăcuta mea surprindere, tinerii s-au adaptat extrem de repede la nivelul destul de ridicat al informațiilor pe care am încercat să le transmit. Procesul de învățare a decurs prin jumătate joacă, jumătate informație tehnică, dar și teorie jurnalistică. Tinerii sunt extrem de receptivi, chiar avizi de cunoaștere (mirajul radioului, mai ales ceea ce este în spatele microfonului, a fost motorul din spatele acestui proiect). Lucrul cu copiii este exact lucrul cu oamenii mari, doar că puritatea lor și dorința de cunoaștere îi fac mult mai receptivi la informații”, a evidențiat coordonatorul grupului de tineri.

Adolescenții au primit informații privind modalitatea de redactare a unei știri, dar și cum se realizează un interviu.

”La acest curs de radio am învățat multe lucruri importante despre genurile jurnalistice, cum să realizăm reportaje, dar și cum să edităm o înregistrare audio”, a mărturit Bogdan Romedea, cel mai tânăr membru al echipei.

SONY DSC

”Vocea ta – vocea comunității” este al doilea proiect cu finanțare prin Fondul ONG, derulat de către Fundația Solidaritate si Speranță – filiala Săvinești în beneficiul persoanelor din categorii sociale dezavantajate, romi și români din comuna Săvinești.

Brîndușa Dediu

No Comments

Post a Comment