Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Dezvoltare comunitara  / Reînvierea tradiţiilor rome şi româneşti printr-un proiect finanțat prin Fondul ONG la Săvinești

Reînvierea tradiţiilor rome şi româneşti printr-un proiect finanțat prin Fondul ONG la Săvinești

Miercuri, 25 februarie 2015 a avut loc la sediul primăriei din Săvineşti un seminar de informare şi o conferință de presă prilejuită de încheierea proiectului ”Dezvoltare comunitară prin educație și cultură” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Galerie Video

seminar1Proiectul a fost derulat în perioada iulie 2014- februarie 2015 de către Fundația Solidaritate și Speranță Iași, filiala Săvinești în parteneriat cu Primăria Săvineşti şi Şcoala Gimnazială I. Gervescu din Săvineşti.

Galerie Foto

Galerie Video

Activităţile principale ale proiectului au constat în cursuri de tip after-school, activităţi creative de lucru manual, dansuri tradiţionale rome şi româneşti, gimnastică ritmică, activităţi de tip Clubul Părinţilor (consiliere, informare, meşteşuguri tradiţionale rome) pentru 33 de copii şi 20 de adulţi romi şi români din comuna Săvineşti.

Scopul proiectului a fost reducerea excluziunii și ratei de abandon școlar, îmbunătățirea abilităților de viață precum și creșterea gradului de implicare în comunitate a beneficiarilor proiectului.

Conferința de presă a fost însoţită şi de o expoziție a obiectelor realizate la  atelierul de meșteșuguri rome organizat în cadrul proiectului pentru o parte dintre beneficiarii adulţi.

O activitate inedită, inclusă în acest proiect, a fost atelierul de meşteşuguri tradiţionale rome, destinată părinţilor sau adulţilor interesaţi de această activitate, derulată în cadrul ”Clubul părinților”.

Galerie Foto

seminar2”Participând şi noi la acest atelier, intrând în contact cu tehnica de lucru, cu meşterii, am înţeles câtă muncă, câtă migală cere un lucru realizat manual, după metode tradiţionale, poate uitate de mulţi dintre cei din tânăra generaţie. Tocmai de aceea, am dorit să realizăm şi o expoziţie cu aceste obiecte, pe care le veţi putea admira la final, chiar cumpăra, de ce nu. Garantăm că sunt obiecte rare, pe care nu le puteţi găsi la bazar sau la piaţă, pentru că aşa ceva nu se mai realizează manual. Ce am urmărit prin aceste activităţi pentru adulţi? În primul rând să-i aducem mai aproape de noi, să ne cunoască şi să-i cunoaştem mai bine, să putem identifica împreună măcar o parte dintre problemele şi preocupările lor şi să putem oferi unele soluţii. În al doilea rând, să redescoperim tradiţiile, pentru că ele au puterea de a ne uni câteodată, şi de ce nu, ele se pot transforma şi într-o sursă de venit, acum când obiectele realizate în serie, de maşini sofisticate încep să-şi piardă din valoare în faţa acelora realizate manual, poate puţin imperfecte, dar unicate, din materiale tradiţionale, a menționat doamna Brîndușa Albert, coordonator proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

seminar3Prezenți la acest eveniment au fost și autoritățile locale, în persoana domnului Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești, dar și domnișoara Ana Vasiliu, directorul Școlii ”I. Gervescu” din Săvinești, de altfel parteneri ai Fundației Solidaritate și Speranță Iași – filiala Săvinești în cadrul proiectului ”Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”.

Valoarea proiectului a fost de 9.039,12 euro, din care 7.410 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG.

No Comments

Post a Comment