Vineri, 18 aprilie 2015, la Piatra Neamț a avut loc o întâlnire de schimb de experiență regional – regiunea Nord – Est, organizat de Fundația Roma Education Fund Romania.
Prezenți la acest eveniment au fost și membrii Fondului ONG – Cluj, doamna Claudia Macarie, expert Granturi în cadrul componentei 2.1 ”Dezvoltarea comunităților inter-etnice din cadrul Fondului ONG, doamna Marta Herki, coordonator proiecte la Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și domnul Florin Marin, asistent regional al Centrul de Resurse.
La acest seminar au fost invitați și reprezentații Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, fiind nominalizați ca exemplu de bună practică, prin proiectul derulat de fundație: ”Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”, proiect social-educativ finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și a avut loc în perioada 1 iulie 2014 – 28 februarie 2015.
”Suntem încântați că am fost selectați să prezentăm proiectul nostru ”Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”, ca și model de bune practici. De-a lungul celor opt luni de proiect am avut o relație foarte bună cu Fondul ONG, în special cu Centrul de resurse pentru comunitățile de romi”, care au administrat proiectul nostru pentru Fondul ONG și ne dorim în continuare o relație cât mai bună, pentru că, tot în cadrul acestui Fond, începând cu luna aprilie derulăm un alt proiect, care se desfășoară tot pe parcursul a opt luni”, ne-a declarat doamna Brîndușa Albert, coordonator proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.
Claudia Macaria, expert Granturi în cadrul componentei 2.1 ”Dezvoltarea comunităților inter-etnice din cadrul Fondului ONG, ne-a oferit mai multe informații despre acest eveniment: ”Suntem astăzi aici, la întâlnirea de schimb de experiență organizată în cadrul proiectului ”Copiii și părinții romi vor la școală”, un proiect structural, finanțat prin Fondul Social European și impletantat de către Fondul de educație pentru romi – România în parteneriat cu Centrul de resurse pentru comunitățile de romi din Cluj. În cadrul acestui eveniment, ne-am propus să aducem împreună actorii implicați, atât în proiect, cât și organizații care implementează proiecte educaționale, pentru a avea loc un real schimb de experiență, în care să învățăm unii de la alții cum putem veni mai bine în întâmpinarea nevoilor comunităților și a beneficiarilor pentru care lucrăm. La întâlnire, pe lângă profesorii, directorii și mentorii implicați în proiect au mai fost implicați și coordonatorii proiectelor ”Dezvoltare comunitară prin educație și cultură” al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și managerii de proiect din partea Fundației Gedeon, București, – ”Educația, șansa noastră pentru viitor”. Consider că a fost o întâlnire reușită, fiindcă, pe lângă rezultatele obținute în cadrul celor trei proiecte, am discutat și despre problemele pe care le întâmpinăm, cum încercăm să găsim soluții, iar pe undeva, este reconfortant să vezi că nu doar noi avem probleme în ceea ce privește birocrația și volumul mare de documente care trebuie întocmite în proiectele structurale, că întârzierile rambursărilor ne afectează, atât pe noi, la nivel de organizație, dar și imaginea nostră la nivelul comunităților. Asta înseamnă muncă în plus de lămurire, a face față tuturor provocărilor care apar în proiecte de genul acesta. Pe de altă parte, există și mulțumirea că prin aceste proiecte aducem comunitatea mai aproape de școală, conștientizăm oamenii că este important, cel puțin copiii lor, dar și ei ca și adulți, să vină la școală, ca să aibă acces la oportunitățile care sunt pe piață. De fapt, ceea ce facem noi este o muncă de însămânțare, practic, noi aruncăm sămânța și apoi așteptăm să vedem roadele. Lucrând cu oamenii poți să ai o răsplată nemaipomenită sau surprize când nu te aștepți sau de la cine nu te aștepți, este plăcut să vezi că beneficiari de-ai tăi, chiar dacă s-au căsătorit, sunt încă în școală, chiar dacă au copii, vin la școală, este ceva deosebit”.
Veniți pentru câteva zile la Piatra Neamț reprezentanții Fondului ONG au acceptat invitația părintelui Petru Munteanu, directorul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, de a mai poposi câteva clipe și pe tărâmul săvineștean. Au vizitat Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, unde au putut vedea Atelierul de broderie, Atelierul de prescuri și cantina socială, unde beneficiază de o masă caldă 87 de copii și Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” (Școala Veche), unde le-au fost prezentate proiectele derulate de fundație și au admirat produsele handmade realizate în cadrul Atelierului de creație.
Oaspeții s-au arătat interesați de toate activitățile desfășurate la ”Școala Veche”, dar și la Centrul social-educativ și au rămas plăcut surprinși de toate proiectele derulate în cadrul acestor centre, iar la finalul întâlnirii au menționat faptul că se face economie socială la Săvinești.
Economia socială (numită și „economie solidară”) s-a dezvoltat din necesitatea de a găsi soluții noi, inovatoare unor probleme sociale, economice sau de mediu ale comunităților și pentru satisfacerea nevoilor membrilor comunității care sunt insuficient acoperite de sectorul public sau privat.
No Comments