Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Dezvoltare comunitara  / Spectacol artistic de Crăciun, la Săvinești

Spectacol artistic de Crăciun, la Săvinești

Joi, 18 decembrie 2014, începând cu orele 14:00, a avut loc la Căminul Cultural din Săvinești un spectacol artistic inedit. Evenimentul a fost organizat de Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, prin intermediul proiectului „Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Galerie Foto

Galerie Video

Galerie Video

DSC00361

În cuvântul de deschidere, Brîndușa Dediu, coordonator al departamentului Cultură-Media din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, a prezentat pe scurt activitatea organizației și scopul acestui eveniment artistic.

DSC00406Spectacolul a reunit într-un program complex un grup de colindători, un ansamblu de gimnastică ritmică, un grup de dansuri populare românești și unul de dansuri tradiționale rome. La acest eveniment au participat părinți, educatori, reprezentanți ai autorităților publice partenere în proiect (Primăria Săvinești, Școala Gimnazială „I. Gervescu” din Săvinești), precum și alți membri ai comunității, care au putut admira rezultatele acestui proiect, reflectate și de prestația copiilor pe scenă.

DSC00419La finalul programului artistic, Brîndușa Albert, coordonator proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești a vorbit despre rolul și importanța proiectului „Dezvoltare comunitară prin educație și cultură” pentru comunitatea săvineșteană. A urmat cuvântul părintelui Petru Munteanu, directorul Filialei din Săvinești a Fundației Solidaritate și Speranță: „Ne aflăm în preajma unei sărbători foarte mari, o sărbătoare pentru care ne pregătim de mult timp, drept pentru care voluntarii Fundației noastre doresc să vă facă o surpriză, acum pe final, și să vă cânte o colindă. Noi auzim vești de tot felul, care ne bucură sau ne indispun, dar cea mai frumoasă veste care a străbătut istoria și timpul și care ne mângâie sufletul este vestea minunată a nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, de aceea vă invităm să o cântăm împreună, aici pe scenă”.

???????????????????????????????Protagoniștii acestui spectacol au fost copii români și romi din comuna Săvinești, care participă începând cu luna august la un complex de activități ce includ ajutor la lecții, ore de desen și lucru manual, precum și alte activități artistice, cum sunt dansul și gimnastica. Scopul acestor activități este reducerea excluziunii și ratei de abandon școlar în rândul acestor copii, precum și socializarea, descoperirea talentelor pe care le au și cresterea încrederii în sine. Proiectul mai include și un set de activități destinate adulților și în principal părinților acestor copii: întâlniri regulate de tip Clubul Părinților, precum și ateliere de lucru în meșteșuguri tradiționale rome. În cadrul acestui spectacol s-a dorit reflectarea frumuseții tradițiilor, fie române sau rome, frumusețea prieteniei și a solidarității în comunitatea din Săvinești.

???????????????????????????????La finalul evenimentului, au fost împărțite copiilor participanți 80 de pachete cu cadouri de Crăciun, din partea Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și a Parohiei „Sfinții Voievozi” Săvinești, județul Neamț.

Mihai Parfeni  

No Comments

Post a Comment