Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Proiecte  / Târgul Solidarității Sociale – Comunicare, comuniune, comunitate

Târgul Solidarității Sociale – Comunicare, comuniune, comunitate

Vineri, 5 decembrie 2014, începând cu ora 10:00, sala „Mihail Sadoveanu” a Consiliului Județean Neamț a găzduit Târgul Solidarității Sociale. Evenimentul a fost organizat de către Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, în colaborare cu Consiliul Județean Neamț și a adus în discuție teme precum incluziunea socială, participarea civică, voluntariatul, serviciile sociale, creșterea calității vieții și dezvoltarea comunitară.

Galerie Foto

Galerie Video

001 (24)La întâlnirea dedicată serviciilor sociale și voluntariatului au participat șaptesprezece organizații nonguvernamentale, alături de reprezentanți ai autorităților locale.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, părintele Petru Munteanu. „Întâlnirea noastră se află sub auspiciile Bisericii și sub patronajul Sfântului Ierarh Nicolae, iar ziua de astăzi este și Ziua Internațională a Voluntariatului, voluntarii fiind numiți „ucenicii Sfântului Ierarh Nicolae”. Pe baza acestei întâlniri-pilot urmează să organizăm o întâlnire regională pentru județele Neamț, Iași și Bacău”, a declarat părintele Petru Munteanu.

A urmat intervenția domnului Dan-Marian Lospa, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, care a ținut să felicite organizatorii din partea Consiliului Județean Neamț pentru această inițiativă și să-i asigure de sprijinul real al autorităților din domeniul serviciilor sociale. „Sunt deosebit de bucuros să văd aici foarte mulți tineri implicați în această activitate. După cum știți, în ceea ce privește participarea civică, nu stăm foarte bine în România. Dar iată că, prin intermediul Bisericii, încercăm să mai aducem completări în acest domeniu în care este atât de mare nevoie de activitate reală. Vă doresc mult succes și vă asigurăm de întreg sprijinul nostru”.

Peste 16% din populația lumii se oferă în prezent ca voluntar într-o organizație

001 (28)În continuare, Brândușa Albert, Coordonator Proiecte Sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești, a vorbit despre importanța promovării voluntariatului prin intermediul acestui eveniment. „Cred că este clar faptul că voluntariatul este foarte important pentru societate, iar pentru unii dintre dumneavoastră este prioritar. Noi trebuie să încurajăm voluntariatul și chiar să-l sărbătorim ori de câte ori avem ocazia. Conform unor studii realizate de ONU, 16% din populația lumii se oferă în prezent ca voluntar într-o organizație. Din păcate la capitolul implicare civică nu stăm extraordinar, ci putem spune că la noi în țară abia s-a redescoperit acest concept. Totuși suntem pe un drum bun, în care se fac progrese vizibile, chiar anul acesta obținându-se o modificare a legii voluntariatului, prin care voluntariatul este considerat vechime în muncă. Noi încercăm să ne adunăm cu cât mai multe ocazii, să învățăm unii de la alții și să devenim profesioniști în acest domeniu. Mă bucur că există printre noi multe organizații care au ca principal obiect de activitate promovarea voluntariatului, pe care vă invit să le descoperiți, să discutați cu reprezentanții lor, atât la nivel informal, cât și în cadrul workshopurilor și să le aflați instrumentele de lucru”.

După o scurtă prezentare a membrilor organizațiilor participante la eveniment, a urmat discursul Ramonei-Agafia Roșu, asistent social în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești, despre principalele proiecte ale fundației săvineștene. „Activitatea fundației noastre se axează pe două coordonate: activități social-filantropice și cultural-educative. Astfel, oferirea de hrană în cadrul unei cantine este îmbinată cu organizarea de cursuri de formare și tabere de creație. Printre beneficiarii permanenți ai acțiunilor noastre se numără 87 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, dar și aproximativ 103 familii afectate de situații sociale diferite”, a concluzionat Agafia Ramona Roșu.

001 (84)În a doua parte a evenimentului au avut loc workshopurile, prin intermediu cărora participanții au avut posibilitatea de a-și cunoaște mai bine activitățile specifice. Tematicile abordate au fost variate și au inclus ateliere despre voluntariat, Practica Tai Chi și Self Managementul în lucrul cu persoanele din grupurile vulnerabile, Workshop despre Autism, Educația nonformală – un alt mod de a învăța, Atelier de brățări manuale, Workshop despre unitățile protejate. După încheierea discuțiilor, toți participanții au putut savura produsele preparate de către voluntarii Fundației Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești.

Mihai Parfeni

No Comments

Post a Comment