Târgul Solidarității Sociale – Comunicare, comuniune, comunitate
Vineri, 5 decembrie 2014, începând cu ora 10:00, sala „Mihail Sadoveanu” a Consiliului Județean Neamț a găzduit Târgul Solidarității Sociale. Evenimentul a fost organizat de către Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, în colaborare cu Consiliul Județean Neamț și a adus în discuție teme precum incluziunea socială, participarea civică, voluntariatul, serviciile sociale, creșterea calității vieții și dezvoltarea comunitară.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, părintele Petru Munteanu. „Întâlnirea noastră se află sub auspiciile Bisericii și sub patronajul Sfântului Ierarh Nicolae, iar ziua de astăzi este și Ziua Internațională a Voluntariatului, voluntarii fiind numiți „ucenicii Sfântului Ierarh Nicolae”. Pe baza acestei întâlniri-pilot urmează să organizăm o întâlnire regională pentru județele Neamț, Iași și Bacău”, a declarat părintele Petru Munteanu.
A urmat intervenția domnului Dan-Marian Lospa, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, care a ținut să felicite organizatorii din partea Consiliului Județean Neamț pentru această inițiativă și să-i asigure de sprijinul real al autorităților din domeniul serviciilor sociale. „Sunt deosebit de bucuros să văd aici foarte mulți tineri implicați în această activitate. După cum știți, în ceea ce privește participarea civică, nu stăm foarte bine în România. Dar iată că, prin intermediul Bisericii, încercăm să mai aducem completări în acest domeniu în care este atât de mare nevoie de activitate reală. Vă doresc mult succes și vă asigurăm de întreg sprijinul nostru”.
Peste 16% din populația lumii se oferă în prezent ca voluntar într-o organizație
După o scurtă prezentare a membrilor organizațiilor participante la eveniment, a urmat discursul Ramonei-Agafia Roșu, asistent social în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești, despre principalele proiecte ale fundației săvineștene. „Activitatea fundației noastre se axează pe două coordonate: activități social-filantropice și cultural-educative. Astfel, oferirea de hrană în cadrul unei cantine este îmbinată cu organizarea de cursuri de formare și tabere de creație. Printre beneficiarii permanenți ai acțiunilor noastre se numără 87 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, dar și aproximativ 103 familii afectate de situații sociale diferite”, a concluzionat Agafia Ramona Roșu.
Mihai Parfeni
No Comments