

„FII VOLUNTAR – luminează vieți”
În perioada 25 – 29 mai 2015 Fundația Hospice Casa Speranței în parteneriat cu Fundația Hospice Emanuel și Asociația Lumina din Bacău, organizează primul modul al cursului – „FII VOLUNTAR, luminează vieți”, la Brașov, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea la nivel național a programelor de voluntariat în îngrijiri palliative. Al doilea modul se organizează în perioada 1-23 septembrie 2015/ 28-30 septembrie 2015, tot la Brasov.
Cursul se adresează exclusiv serviciilor de îngrijiri paliative (ONG-uri, secţii sau compartimente din spitalele de stat), idiferent de stadiul lor de dezvoltare organizaţională sau vechime în funcţionare, indiferent dacă au sau urmează să creeze un departament de voluntariat.
Participă la acest curs persoanele care se vor implica pe termen lung în coordonarea voluntarilor din serviciul de paliație în care activează ca angajat sau ca voluntar, în baza unui contract, fiind obligatorie prezența la ambele module.
La final, cursanţii vor dobândi cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a putea identifica, recruta, instrui şi motiva acele persoane din comunitate care au capacitatea de a mobiliza grupuri de voluntari cu dorinţa şi resurse interioare pentru a se pune benevol, cu toată seriozitatea şi responsabilitatea în slujba bolnavilor incurabili, ajutându-i cât pot ei de bine să se bucure de fiecare clipă de viaţă.
Din partea Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești a fost numită ca reprezentant la acest eveniment Agafia Roșu, asistent social în cadrul fundației. Întrebată ce îi motivează pe oameni să facă voluntariat în îngrijirea paliativă și de ce a dorit să participe la acest curs, Agafia Roșu ne-a spus: ”Cursul Intensiv de Formare în Managementul Voluntarilor din Îngrijire Paliativă are mai multe serii de sesiuni: În prima zi am facut joculețul cu mingea, unde ne-am cunoscut între noi. Ne-au fost prezentate sesiunile proiectului, care sunt: aspecte legale privind voluntariatul, rolul voluntarului în îngrijirea paliativă, pași în dezvoltarea unui serviciu de voluntariat, rolul coordonatorului de voluntari în îngrijirile paliative, proceduri, standarde și metode de voluntatiat, promovarea voluntariatului în cadrul echipei multidisciplinare, profil de voluntar și sarcini, recrutarea și selecția voluntarilor, orientarea voluntarilor și instruire, recunoașterea meritelor și motivarea voluntarilor, monitorizare, supervizare și evaluare, studii de caz -probleme și temeri, liderii de opinie, organizare campanie/ eveniment, evaluare curs.
Am primit multe informații despre cum trebuie să lucrezi cu voluntarii, cum să-i atragi, motivezi și să-i menții în organizație. Un alt lucru învățat este cum să lucrez cu legea voluntariatului și cum se întocmesc documente după lege. Ne-am acomodat unii cu alții foarte repede și am cunoscut persoane din următoarele domenii: medici, asistenți medicali, asistenți sociali, kinetoterapeuți. Mai sunt trei zile și mai am multe de invățat.”
Brîndușa Dediu
No Comments