Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Blog

Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială / Noutăți  / Atașatul cultural al Ambasadei SUA la București oaspete de seamă la Săvinești

Atașatul cultural al Ambasadei SUA la București oaspete de seamă la Săvinești

La data de 23 februarie 2022, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială a primit vizita domnului  William J. O`Connor, Ataşat cultural al ambasadei SUA la București, evenimentul fiind o activitate conexă programului ”English Language Program for You” derulat de fundație și finanțat de Ambasadă.

Vezi aici materialul video

Primul popas, din acest periplu cultural, a fost făcut la sediul fundației din comuna Săvinești, unde a fost întâmpinat cu pâine și sare, conform tradiției românești. De altfel, sarea alăturată pâinii constituie poate cel mai vechi obicei de ospitalitate al românilor care, încă din vechime, îşi întâmpinau oaspeţii cu pâine şi sare, în semn de pace, dragoste, bunătate şi respect. A împărți cu un străin pâinea și sarea înseamnă a pecetlui o prietenie și a crea o legătură durabilă.

A urmat o scurtă vizită la casa de tip familial „Ștefan” din aceeași localitate, unde locuiesc 10 adolescenți, care provin din centre de plasament din zona Neamțului. Mai mult de atât, pe perioada vacanțelor, doi tineri studenți, unul la Asistență Socială și celălalt la Inginerie Mecanică, vin și locuiesc la casa construită în Săvinești, ne-a povestit doamna Ioana Trifan, Coordonator personal de specialitate al D.G.A.S.P.C Neamț.

Și aici, domnul O`Connor a fost întâmpinat de zâmbetele inocente ale copilăriei, a stat de vorbă cu tinerii, care au pregătit prăjiturele ornate cu stegulețe, ale României și ale Statelor Unite ale Americii, dar și mărțișoare tradiționale, confecționate de ei și pedagogii sociali supraveghetori.

Pentru această zi deosebită, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială a organizat un eveniment ”Culture Projects Highlights”, care a dorit să adune cele mai frumoase proiecte cultural – educative dezvoltate în județul Neamț.

Întâlnirea a avut loc în sala Calistrat Hogaș, a Consiliului Județean Neamț, iar la această activitate au luat parte invitați de seamă, reprezentanți ale celor mai importante instituții nemțene, dintre care menționăm pe domnul Adrian Niță – Prefectul județului Neamț, domnul Vlad Moscalu – City Manger Piatra Neamț, domnul profesor Mihai Obreja – Inspector Școlar General, doamna Ana Alina Ichim – Inspector Școlar de limba engleză, doamna Mădălina Ciubotaru – Vicepreședinte Consiliul Județean Neamț, doamna Florentina Moise Luca – Consilier local al municipiului Piatra Neamț.

În deschiderea evenimentului, părintele Petru Munteanu, directorul fundației nemțene, a făcut o scurtă prezentare a fundație, a programelor cultural – educative, precum și a proiectului ”English Language Program for You”:

Profesorii coordonatori au confirmat interesul elevilor pentru acest curs. Copiii care sunt interesați, își îmbunătățesc cunoștințele de limbă engleză și află mai multe despre istoria si cultura Statele Unite ale Americii, cu speranța că aceste lucruri le vor crește mai târziu șansele de a fi admiși mai departe la licee de prestigiu, de a fi incluși pe piața muncii mai ușor și în general de a avea o viață mai bună, mai decentă, cu speranța că vor beneficia de aceste șanse. Suntem onorați de prezența domnului William O’ Connor în mijlocul nostru, căruia îi mulțumim că ne-a inclus în agenda dumnealui.

Invitat la cuvânt, William O’ Connor, atașatul cultural al Ambasadei SUA la București a menționat: „Sunt foarte multe programe gratuite și sunt adresate tuturor celor de față. Dacă avem aici profesori de limba engleză, aș dori să vă uitați pe aceste programe. Voi lăsa numărul meu de contact și dacă aveți nevoie vă rugăm să ne cereți ajutorul. Acum în încheiere vreau să vă mulțumim și să vă anunț că vom continua această prietenie și mulțumim totodată părintelui Petru Munteanu pentru această prietenie minunată. Iar când voi reveni, voi fi însoțit și de alte persoane, care vor dori să vorbească despre dezvoltarea afacerilor și alte oportunități. Într-o țară cunoscută pentru ospitalitate, acest oraș a întrecut toate așteptările noastre.”

Domnul Adrian Niță, prefectul județului Neamț, prezent fiind la eveniment a subliniat: „Consider că este foarte importantă această colaborare cu aliatul nostru Statele Unite ale Americii, iar în actualul context geopolitic este necesară extinderea colaborărilor existente din punct de vedere economic, strategic și militar și în plan educațional, cultural și spiritual, pentru obținerea unor relații diplomatice de succes. De asemenea, consider că rolul Bisericii este esențial. Activitatea părintelui Petru Munteanu demonstrează încă o dată cât de important este rolul preoților în societate, iar implicarea de care domnia sa dă dovadă, în plan social și spiritual, ne face să privim cu încredere și speranță în sufletele noastre.”

Județul Neamț se bucură de cadre didactice de excepție care reușesc, în tot acest mediu provocator de astăzi să ajungă la nucleul educației, și anume, elevul și nevoile sale ancorate în prezent și să găsească noi mijloace prin care procesul educațional să se desfășoare exclusiv în beneficiul elevului. Pentru existența acestei relaționări strânse dintre cadrul didactic și elev, suntem recunoscători Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care, se sprijină pe patru piloni de susţinere: ELEVUL, PROFESORUL, ŞCOALA şi COMUNITATEA, iar dezideratul principal al şcolii este acela de a răspunde nevoilor de dezvoltare personală şi profesională ale elevilor.

Știam despre existența Fundației Împreună pentru Solidaritate Socială, am apreciat întodeauna activitățile derulate de părintele Petru Munteanu, și vreau să-i asigur de sprijinul nostru pentru un demers important, interesant, acela de a construi o grădiniță. Nu-i un lucru ușor. Este o investiție care înseamnă bani, ceea ce înseamnă că trebuie să mobilizezi resurse pe fundație și eu cred că vor reuși acest lucru. Vor beneficia de sprijinul nostru pentru ca această grădiniță să poată fi autorizată și acreditată și să se înscrie în rândul unităților de învățământ din județul Neamț. (…) Eu cred în parteneriate și cred în special în acele parteneriate care nu sunt de formă, adică să nu bifăm constituirea, realizarea unui parteneriat care să ne folosească undeva, ci acele parteneriate care vizează direct copiii. Elevul, el trebuie să fie în centru, el trebuie să fie beneficiarul.”, a opiniat domnul profesor Mihai Obreja, Inspector școlar General al județului Neamț.

Prezenți la eveniment au fost și copiii participanți la programul ”English Language Program for You”, care a avut drept obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză, precum și mai buna cunoaștere a culturii și istoriei Statelor Unite ale Americii de către un număr de 30 de copii, elevi ai Școlii Gimnaziale „I. Gervescu” Săvinești, Școlii Gimnaziale nr. 3 din Piatra Neamț și ai Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din Bicaz.

Pentru îndeplinirea obiectivului, echipa de proiect, formată din cadre didactice, profesori de limba engleză, doamna Brîndușa Albert, doamna Daniela Cozma și doamna Oana Gavriliu, i-a recrutat pe acești tineri nemțeni, cu vârste între 12 și 14 ani, care au participat la activitățile derulate în cadrul proiectului.

Programul fundației s-a desfășurat în parteneriat cu Ambasada Americii în România și a inclus și Școala Gimnazială din Bicaz. Un grup de elevi de la această școală a participat săptamânal la ore în limba engleză în cadrul programului ”English Language Program for Youth”.  Astfel, timp de un an, s-au consolidat cunoștințe de limba engleză, s-au conturat cunoștințe de istorie și geografie a Statelor Unite ale Americii și s-au legat prietenii. Pentru mine, ca profesor coordonator al grupului din Bicaz, această experiență a fost deosebită prin faptul că mi-a oferit oportunitatea de a lucra cu elevi într-un cadru relaxat, fără a avea ca și repere examene finale sau note. Ghidul nostru a fost starea de bine și acumularea de cunoștințe plăcute  și utile. Pentru a rezuma, vă mulțumesc încă o dată și le mulțumesc tuturor elevilor mei pentru că sunt atât de deschiși la minte, atât de muncitori și atât de curioși!”, a exprimat doamna profesor Oana Gavriliu, coordonator al grupului de elevi din Bicaz.

La început copiii au fost timizi și mai puțin încrezători în a se exprima liber în limba engleză sau a pune întrebări despre materia predată. Poate și datorită faptului că sunt din clase diferite. Acum s-au sudat ca grup, s-au legat prietenii, iar procesul de învățare este mult ușurat de acest lucru. Important pentru mine este că nu și-au pierdut interesul și curiozitatea și că sunt nerăbdători să arate și finanțatorilor noștri ce au învățat în cadrul proiectului.” a declarat Albert Brîndușa, profesorul coordonator al grupei din Piatra Neamț.

În sală, alături de copii, s-au aflat și reprezentații instituțiilor de învățământ menționate și anume, doamna Lenuța Bontaș Năstase – Director al școlii din Săvinești, doamna Iustina Andronic – Directorul școlii din Bicaz și doamna Anișoara Onciuc – Director al școlii din Piatra Neamț.

În finalul întâlnirii care a avut loc în sala Consiliului Județean Neamț, domnul William O’ Connor a răspuns cu amabilitate întrebărilor care au venit din partea tinerilor învățăcei, dornici să studieze în America, invitându-i să acceseze site-ul Ambasadei de unde vor putea afla și mai multe detalii aferente fiecărui program de studii.

Înainte de a vizita studioul postului de radio Jurnal FM, atașatul cultural al Ambasadei SUA la București a făcut un popas și la Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ Neamț, unde, în prezența doamnei director Mihaela Mereuță, a vizitat câteva secții ale instituției, printre care și secția de cărți rare din Fondul Documentar „G.T. Kirileanu“,  aici regăsindu-se şi cinci cărţi cu autografe din fosta bibliotecă a lui Ion Creangă, precum şi cinci volume din preţioasa colecţie a ziarului „Timpul” (anii 1877, 1878, 1881-1883), din perioada în care Eminescu era – alături de Slavici şi Caragiale – redactor la celebrul cotidian, ce se mai păstrează astăzi doar la Piatra-Neamţ şi în Biblioteca Academiei Române din Bucureşti.

Totodată, Bilblioteca nemțeană deține și „Raftul american“, aflat la secția de Carte Străină, raft oferit de Ambasada S.U.A. la București, prin Programul American Corner (AC) din România, program care a început în anul 2005.

În timpul vizitei la Piatra-Neamț domnul William J. O`Connor a ajuns și la sediul postului de radio Jurnal Fm, unde a acordat un interviu în exclusivitate, după care a purtat discuții pe diverse teme cu jurnaliștii prezenți, fiind plăcut impresionat de felul în care se desfășoară activitățile într-un studio radio.

Domnul O’ Connor, un pasionat al culturii și spiritualității românești, la finalul zilei a poposit preț de câteva ore și la mănăstirea păstorită de părintele arhimandrit Petroniu Marin, mănăstirea Pângărați.

Într-un spațiu mirific, ce te face să uiți problemele cotidiene, s-au adunat în jurul părintelui stareț, câțiva scriitori nemțeni, dintre care amintim pe domnii Dan Iacob, Vasile Baghiu, Mihai Floroaia, Tudorel Radu și Mihai Botez, care au dorit să-l întâlnească pe atașatul cultural al Ambasadei SUA la București.

Părintele stareț le-a prezentat musafirilor cele două biserici din incinta mănăstirii și muzeul. Domnul O’ Connor și-a exprimat convingerea că, prin acordarea de fonduri care să ajute la restaurarea și conservarea pieselor de patrimoniu, trecutul unei mănăstiri, al unei biserici sau case memoriale este salvat. Ambasada S.U.A, a amintit el, s-a implicat și se implică în astfel de proiecte, și a dat exemplul Casei Memoriale Elie Wiesel, Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș.

 „Am fost plăcuți impresionați de vizita atașatului cultural al Ambasadei SUA, Excelenta sa William O’ Connor, în mănăstirea noastră. Am descoperit în persoana sa un om deosebit și sensibil, cu  deschidere  către valorile românești autentice și dispus să sprijine concret, anumite programe sociale sau culturale, precum și de restaurare și consolidare patrimoniu cultural și bisericesc. Ne bucurăm pentru gândul cel bun și mulțumim pentru aceasta domnului atașat cultural. Mulțumim de-asemenea părintelui Petru Munteanu și colaboratorilor preacucerniciei sale, precum și celorlalți invitați pentru frumoasele clipe petrecute împreună și pentru posibilitatea de a cunoaște un om deosebit în persoana domnului William O’ Connor. Ne dorim ca pe viitor să colaborăm și să găsim împreună soluții pentru a putea pune în valoare patrimoniu bisericesc al mănăstirii noastre.”, ne-a mărturisit părintele Arhimandrit Petroniu Marin.

Seara s-a încheiat cu o agapă, în cadrul căreia scriitorii au oferit cărți Excelenței Sale, prezentând temele pe care volumele aduse în dar le tratează și inițiind scurte dialoguri pe teme legate de spiritualitatea acestor locuri. 

În semn de recunoștință și apreciere, părintele Petru Munteanu i-a înmânat musafirului de seamă al fundației o diplomă de onoare, înainte de a-și lua rămas bun.

Brîndușa Dediu